vrijdag 10 september 2010

Hitflits: Italianen scoren #1 met 5-jaar oud nummer

Nick & Simon zijn na twee weken hun eerste plaats kwijt. ‘Een nieuwe dag’ zakt in de derde week naar de zevende plaats. De actie met de bon uit het AD heeft dus niet veel geholpen, want de meeste fans hadden het singletje al gekocht in de eerste twee weken. Betekent dit nu dat de verschillende downloadacties voor ‘Morgen wordt alles anders’ van Bonnie & Gerard wel geslaagd is? Integendeel, want hun single zakt van de tweede naar de veertiende plaats. Rest de vraag: wat is de nieuwe #1?

Het zag er even naar uit dat ‘F**k’ you’ van Cee-lo Green een sprong zou maken van 45 naar #1. Het nummer wordt veel gedownload en daarnaast was het de afgelopen week de 3FM Megahit en de week daarvoor Alarmschijf op 538 en dus wordt het veel gedraaid wat invloed heeft op de verkoop. Die is echter nog te weinig om #1 te komen; ‘F**k you’ stijgt door naar de derde plaats. Ook ‘Loesje’ van Tony Junior & Nicolas Nox is niet de nieuwe #1, maar boekt deze week wel zes plaatsen winst en komt uit op #2.

Blijft er eigenlijk nog maar één kanshebber over voor de nieuwe #1 in de Single Top 100 en dat is ‘Born again’ van Ricky L feat. M:ck. Het nummer is al zo’n vijf jaar oud, maar heeft nu pas succes dankzij de mix van Balearic soul (het Spaanse duo Gonzalo Luis & Ramón López) uit 2009, die vooral veel gedraaid werd tijdens het dansfestijn Sensation. Daarna is het nummer verder gegroeid en na drie maanden is de top bereikt. Het verschil met ‘Loesje’ is slechts 5%.

Ricky L feat. M:ck zijn de Italianen Riccardo Luchini en Michele Coletti. En dat betekent dat er sinds acht jaar weer een Italiaanse act op #1 staat. De voorlaatste was in 2002 ‘Tiziano Ferro’ met ‘Perdono’. ‘Born again (Balearic soul mix)’ is nog maar de achtste Italiaanse act dat een #1 scoort in Nederland.

Over naar de eersteweeks noteringen. Niet de hoogste (waarover zodadelijk meer), maar wel de opmerkelijkste is ‘Nein, Mann!’ van Laserkraft 3D, dat binnenkomt op #31. In Oostenrijk en Duitsland staat het nummer al bij de bovenste tien en dat gaat ook bij ons gebeuren. Laserkraft 3D is een duo uit Duitsland, bestaande uit Niels Reinhard en Tim Hoffmann, dat electrohouse muziek maakt. ‘Nein, Mann!’ is geheel in het Duits gesproken/gezongen en is de eerste Duitstalige hit van een Duitse act sinds ‘Haus am See’ van Peter Fox vorig jaar.

De hoogste eersteweeks is the Script met ‘The first time’ op #25. Zij scoren echter niet voor ‘the first time’. Het is al hun derde hit na ‘The man who can’t be moved’ (#50 in 2008) en ‘Breakeven’ (#48 in 2009) én hun grootste.

En dan de andere binnenkomers:
#57 Ne-yo: ‘Beautiful monster’
#59 Wesley: ‘Een mooie dag’
#80 Steve Angello: ‘Knas’
#84 Nona Mez & Milow: ‘Hard luck stories’
#91 Scouting for girls: ‘Famous’
#95 Sia: ‘You’ve changed’
#97 Adrian Lux: ‘Teenage crime’
#98 the Coral: ‘1000 years’

Het zal je niet verbazen dat ‘Next to you’ van Ilse DeLange nog op de eerste plaats staat van de Album Top 100. Op de vrijdag dat het album uitkwam is het meer dan 50.000 keer uitgeleverd, goed voor een platinaplak dus. Die 50.000 albums zijn natuurlijk nog niet allemaal verkocht, daar gaan nog wel een paar weken, zo niet maanden over. Op de vraag op deze blog of we weten hoeveel er al van verkocht zijn, moeten we helaas het antwoord schuldig blijven. GfK Dutch Charts dat de hitlijsten samenstelt, geeft geen absolute verkoopcijfers, maar relatieve verkoopcijfers. Relatief gezien scoort ‘Next to you’ ruim 41%, wat betekent dat er tegenover elke 100 albums van Ilse, bijna 60 verkocht worden van de #2, ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald. Vorige week was het verschil nog ruim 56%.

Brandon Flowers, frontman van the Killers, wilde een album opnemen met zijn mannen, maar die lasten na een zware tournee een rustpauze in. Flowers had al een aantal nummers geschreven, is nog even doorgegaan met schrijven en levert met ‘Flamingo’, hoogste eersteweeks op #4, zijn eerste soloalbum af. Gezien het succes van het album en de single ‘Cross fire’, deze week doorgestegen van 38 naar #22, is het vast niet zijn laatste album! 28 september geeft hij een concert in Paradiso in Amsterdam.

Ook de Amerikaanse band Interpol boert goed met hun vierde studioalbum, simpel getiteld ‘Interpol’, dat binnenkomt op een zevende plek. Het is niet hun meest succesvolle album, want dat was drie jaar geleden ‘Our love to admire’, dat binnenkwam op een vijfde plek.

“Hij is magisch. Zijn liedjes zitten zo vol emoties, ze zijn zo rijk en staan open voor verschillende interpretaties. Hij is de eerste die popmuziek en poëzie volledig integreerde”, zegt Ernst Jansz over Bob Dylan. Ver voordat Jansz eind jaren ’70 deel ging uitmaken van de Nederpopband Doe maar, was hij al een fan van Bob Dylan. Dylan was dan ook voor Jansz dé reden om zelf muziek te gaan maken. En nu heeft hij een aantal liedjes van zijn ‘idool’ vertaald en opgenomen op de cd ‘Dromen van Johanna’ dat binnenkomt op #23. Het titelnummer is een vertaling van ‘Visions of Johanna’ van het album ‘Blonde on blonde’ uit 1966. Naast een album is er ook een boek, een DVD en doet Ernst Jansz de theatertournee ‘Dromen van Johanna’. O ja, 24 mei is de verjaardag van Bob Dylan en … Ernst Jansz!

En dan het restant nieuwe albums deze week:
#16 Stone sour: ‘Audio secrecy’
#18 Hurts: ‘Happiness’
#37 Tiësto: ‘Kaleidoscope remixed’
#45 Tarja: ‘What lies beneath’
#46 Kamelot: ‘Poetry for the poisoned’
#69 Balthazar: ‘Applause’
#82 Tallest man on earth: ‘The wild hunt’
#85 Brian Wilson: ‘Reimagines Gershwin’
#87 Hansi Hinterseer: ‘Ich hab Dich einfach lieb’
#90 Underworld: ‘Barking’
#94 Los Lobos: ‘Tin can trust’
#96 Janelle Monae: ‘The archandroid’
#98 Richard Thompson: ‘Dream attic’

Naast 16 eersteweeks noteringen (!), zijn er ook nog 6 albums die op herhaling gaan. Daarmee wordt in één week 22% van de Album Top 100 opgeschud.

Wij trekken ons terug, schudden de Single Top 100 ook wat op en melden ons na het weekend weer met een nieuwe Megaman. Daarin onder andere een overzicht van alle Italiaanse acts met een #1-hit in Nederland.

1 opmerking:

  1. GEWELDIG dat Hurts zo hoog is binnengekomen. Helemaal terecht, erg jammer dat Wonderfull life nog niet echt wil scoren in de single top100 en top40.

    Hielke

    BeantwoordenVerwijderen