zondag 16 november 2008

Sinterklaashits zijn verlaat

Diego & Gerard Joling: Ik kan niet wachten (tot het 5 december is) (51)
de Club van Sinterklaas: De grote onbekende (67)
Gebroeders Ko: Knippieten (96)


Vorig jaar dienden de eerste Sinterklaashits zich al aan op 3 november. Aangezien Nederlandstalige nummers vaak het beste scoren in de eerste weken, is er voor gekozen om dit jaar twee weken later met Sinterklaasnummers te komen. En gelijk is het drie keer raak.

De allereerste is een oude bekende: Coole Piet. Alleen sinds zijn onenigheid met zender Jetix noemt hij zich Diego, waarachter zanger en acteur Harold Verwoert schuil gaat. Als Coole Piet scoorde hij drie hits, waaronder twee #1 noteringen: ‘De streken van Tante Toets!’ (in 2005) en ‘Paniek in de Confettifabriek’ (in 2006). Vorig jaar kwam hij met ‘Speelgoeddief’ niet verder dan de derde plaats. Ook dit jaar zal het met ‘Ik kan niet wachten’ moeilijk worden om een grote Sinterklaashit te scoren. Tenminste als je afhankelijk bent van de verkoop van de cd-single.

Maar wellicht dat het met de hulp van Gerard Joling gaat lukken. Gerard: “Ik doe graag wat voor Sinterklaas. En om met Diego een geweldig feestelijk kindernummer te maken is ook voor mij een kinderdroom”. Het nummer komt uit de film ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’ die op 9 oktober in première ging. Volgens Martijn van Nellestijn, regisseur van de film, zorgt Diego er samen met Gerard Joling voor dat alle kinderen met een gezellig feestgevoel de bioscopen uitgaan. Gerard staat zelf nog in de Single Top 100, op #19, met zijn voormalige #1-hit ‘Ik hou d’r zo van’. Volgende week maandag, 24 november, verschijnt zijn nieuwe single, ‘Laat me alleen’, het postume duet met Rita Hovink. Dus misschien staat Geer over twee weken met drie nummers genoteerd.

De tweede Sinterklaashit, is ‘De grote onbekende’ van de Club van Sinterklaas. Nu Coole Piet/Harold Verwoert weg is, moest men op zoek naar een nieuwe blikvanger. Dat werden er twee: Bart Rijnink (PJ) en Lieke Pijnappels (Danspiet). Na het album ‘De liedjes van de Club van Sinterklaas’ (deze week gestegen van 58 naar #26), is er nu ook de hitsingle ‘De grote onbekende’, nieuw op #67.

En sinds 2006 zijn de Gebroeders Ko ieder jaar van de partij met een Sinterklaasnummer. Twee jaar geleden met ‘Sinterklaas boot (Boten Anna)’, dat hun grootste hit werd: #2. Vorig jaar kwamen ze met ‘Zwaai maar dag Sinterklaasje’ dat tot #18 kwam. Dit jaar proberen de broers Gerard & Ton Koopmans het met ‘Knippieten’. Voorlopig lukt het nog niet echt, want het nummer komt slechts binnen op #96. Voor de zekerheid is ook dit jaar ‘Sinterklaas boot (Boten Anna)’ mee geperst op de cd-single. Op dinsdag 11 november vierden de broers hun elfjarig bestaan. Ze zijn begonnen in 1997, op de elfde van de elfde, in een café in Muiden. Ter gelegenheid van hun jubileum is het dubbele verzamelalbum ‘Dubbel Ko’ verschenen met daarop 36 nummers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten