zondag 16 november 2008

Album Top 100: Opnieuw #1 voor Il Divo

Il Divo: The promise (1) *** hoogste eersteweeks/ eerste week op #1 ***
‘The promise’ is het vijfde album van het internationale collectief Il Divo. Sinds ‘Il Divo’ uit 2005 en ‘Siempre’ in 2006 is ‘The promise’ hun derde #1-album. ‘Ancora’ (#2 in 2005) en ‘The christmas collection’ (#4 in 2007) haalden de top niet. Op ‘The promise’ brengen de Amerikaan David Miller (tenor), de Spanjaard Carlos Marín (opera en bariton), de Zwitser Urs Bühler (tenor) en de Fransman Sébastien Izambard (pop) nieuwe vertolkingen van bekende nummers. Waaronder ‘The power of love’ (Frankie goes to Hollywood), ‘Halleluja’ (Leonard Cohen) en ‘The winner takes it all’ (Abba). Het album is geproduceerd door Steve Mac, die momenteel zelf een hit scoort met ‘Paddy’s revenge’ (op #34).

Live: Live at the Paradiso – Amsterdam (2)
De Amerikaanse band Live heeft meer met Nederland dan hun thuisland Amerika. Alle acht albums behaalden een top 5-notering. Drie daarvan kwamen vanuit het niets op #1 binnen. Volgens zanger Ed Kowalczyk is Nederland zelfs het centrum van ‘Live’s Universe’. En dus gaven ze op 30 juni 2008 een concert voor de (Nederlandse) fans in Paradiso in Amsterdam. Van de vijftien hits die de groep hier scoorde, vindt je er negen terug op het album, dat ook wereldwijd zal worden uitgebracht.

Enya: And winter came … (3)
Nou, wacht nog maar even met die winter. Eithne Patricia Ní Bhraonáin is geboren op 17 mei 1961 in Gaoth Dobhair, County Donegal, Ierland. Vlak voordat Clannad, waarin ook twee zusters en één broer van haar zaten, doorbrak met ‘Theme from ‘Harry’s game’’, verliet Enya de groep. En dat heeft haar tot op de dag van vandaag niet gespeten. In 1988 brak ze door met ‘Orinoco flow’ (#1) en het album ‘Watermark’. Sindsdien zijn er meer dan 70 miljoen (!) albums van haar wereldwijd verkocht. Aan ‘And winter came …’, heeft Enya twee jaar gewerkt, samen met producer Nicky Ryan en diens vrouw Roma. Aanvankelijk wilde Enya een kerstalbum uitbrengen. Maar hoe verder ze kwamen, werd dat idee langzamerhand verlaten. Uiteindelijk is het een album geworden met tien eigen (winter) nummers en twee kerstnummers: ‘O come, o come Emmanuel’ en ‘Oíche chíun (silent nigt)’, gezongen in Gaelic.

Krezip: Best of (4)
In de Single Top 100 komt ‘Go to sleep’ binnen op #65 (zie daar). Het is hun vijftiende hit en je vindt het terug op het eerste en laatste verzamelalbum ‘Best of’ van Krezip. Daarnaast staan al hun hits er op met uitzondering van ‘Promise’ (#26 in 2002) en ‘Mine’ (#99 in 2003). Van de laatste kunnen we het voorstellen, van de eerste niet. Naast ‘Go to sleep’ staan er nog twee nieuwe nummers op het album: ‘Take it slow’ en ‘Sweet goodbyes’. ‘Stupid (in her head)’ komt van hun eerste (demo)album ‘Run around’ en ‘That ‘ll be me’ van ‘Days like this’. Behalve de cd met zeventien nummers is er ook nog een uitgave met een DVD met twintig van hun clips.

Seal: Soul (7)
Vorige week was ‘Soul’ van Seal de hoogste eersteweeks op #14. Deze week stijgt het album door naar #7. Na Seal (#4 in 1991), ‘Seal II’ (#3 in 1994) en ‘Seal IV’ (#7 in 2003) is ‘Soul’ zijn vierde top 10-album. De single ‘A change is gonna come’ stijgt in de derde week naar #75.

Josh Groban: A collection (23)
Niet alleen Enya komt met een album waarop kerstnummers prijken (‘And winter came …’, zie onder #3). Ook de Amerikaanse zanger Josh Groban doet mee aan deze trend. Hij komt met ‘A collection’, waarbij op cd-2 zes kerstnummers staan. Dus als de kerst voorbij is, kun je gewoon Josh Groban draaien, maar dan wel cd-1.

Christina Aguilera: Keeps gettin’ better – a decade of hits (28)
De eerste hit scoorde Christina Maria Aguilera in 1999 met ‘Genie in a bottle’ (#3). Daarna volgden er nog zeventien, waaronder negen top 10-noteringen. Drie keer kwam ze #2, maar die eerste plaats zat er (nog) niet in. Wel op albumgebied, want ‘Back to basics’ kwam in augustus 2006 vanuit het niets binnen op #1. Wereldwijd verkocht ze zo’n 42 miljoen albums. Daar komen er nu weer wat bij, want Christina komt met het verzamelalbum ‘Keeps gettin’ better – a decade of hits’, want het is geschenkentijd. Haar laatste hitfeit dateert al weer van bijna een jaar geleden: ‘Oh mother’ kwam begin dit jaar tot #54. Vreemd alleen dat ‘The voice within’ (#8) en ‘Car wash’ (#3) feat. Missy Elliott, beide in 2004, er niet opstaan. Voor nieuw werk moet je nog even wachten tot de zomer van 2009. Samen met onder andere de Australische zangeres Sia is Christina bezig nummers te schrijven voor een nieuw album, dat geproduceerd zal worden door Linda Perry.

Gordon: A song for you (32)
Eigenlijk had Gordon een album willen opnemen met alleen nummers van Donny Hathaway. Hij reisde daarvoor zelfs af naar Amerika. Uiteindelijk werden het er vijf van Donny. Daarnaast staan er ook nummers op van ondermeer Barry White en Luther Vandross. Met dit album wil Gordon afscheid nemen van een periode. “En dat heeft ook met mijn leeftijd te maken. Het is steeds lulliger om op je 40ste ‘Ik bel je zomaar even op’ te zingen. Ik wil met mijn muziek naar een ander volwassen niveau, zodat ik straks met mijn band live het land in kan. Ik neem dit bijzonder serieus en ik hoop dat de dames en heren radiomakers dat inzien en door mijn imago van tv-persoonlijkheid en BN’er heen prikken. ‘A song for you’ is zijn eerste album in negen jaar tijd. Volgens Jeroen van der Boom, zijn nieuwe Toppers-maatje, is het album zijn mooiste tot nu toe. “Omdat het echt volwassen is, ik schijn de rijpheid te hebben om de teksten niet alleen te zingen, maar ook te beleven. Door alles wat ik heb meegemaakt.”

the Police: Certifiable: live in Buenos Aires (43)
Het zat er natuurlijk dik in dat er een registratie zou komen van de reünieconcerten die the Police tussen mei 2007 en augustus 2008 gaf. ‘Certifiable’ is de weergave van de concerten op 1 en 2 december 2007 in Buenos Aires, Argentinië. Twee live cd’s + de registratie van het concert op één DVD. Als extraatje is er de tweede DVD met de documentaire ‘Better than therapy’.

Soundtrack: High school musical 3 (46)
Na ‘High school musical’ (#11) en ‘High school musical 2’ (#21), beide in 2007, is er nu deel 3 uit deze serie. Ze staan er allemaal weer op, nummers door Zac Efron (in de film Troy Bolton) en Vanessa Anne Hudgens (Gabriella Montez). Het is het laatste deel met de originele cast en gaat over Troy en Gabriella, twee laatstejaars die niet weten wat ze aan moeten met hun relatie als ze realiseren dat ze allebei naar een andere universiteit zullen gaan. In ons land gaat de Disney film op 10 december in première.

de Smurfen: Wij gaan naar Smurfenland (47)
Dit jaar bestaan de Smurfen 50 jaar. Grootgrutter AH speelde daar handig op in en verspreidde maar liefst 29 miljoen smurfen, wat hen € 435 miljoen opleverde. Niet geheel toevallig dat in het 50ste jaar, een cd verschijnt van de Smurfen: ‘Wij zijn de Smurfen’, dat in maart een derde plaats bereikte en onlangs goud werd. Met het oog op de komende geschenkentijd, verschijnt nu de opvolger: ‘Wij gaan naar Smurfenland’. Met daarop Smurfenversies van onder andere ‘Fascination’ (’t Is fantastisch’), ‘This is the life’ (‘Het is weer tijd’), ‘All summer long’ (‘Winter’, ja echt waar!).

Tracy Chapman: Our bright future (56)
Na ‘Where you live’ (#38 in 2005), is er weer een nieuw album van Tracy Chapman: ‘Our bright future’. Tracy Chapman (Cleveland, Ohio, 30 maart 1964), debuteerde in 1988 op ‘Nelson Mandela 70th birthday’, waar ze, zichzelf begeleidend, ‘Talkin’ bout the revolution’ zong en de hele wereld versteld deed staan. Niet gek dus dat ze een wereldhit scoorde met ‘Fast car’ en het album ‘Tracy Chapman’. ‘Our bright future’ is haar achtste album. Afgelopen woensdag, 12 november, begon Tracy aan een Europese tournee, die haar aanstaande zondag, 23 november, naar Paradiso in Amsterdam brengt.

Grace Jones: Hurricane (63)
Als je dinsdag, 18 november, naar de film ‘A view of a kill’ met Roger Moore als James Bond kijkt, zie je Grace Jones niet als zangeres, maar als May Day een genadeloze killer. De film stamt uit 1985, toen Grace een #4-hit scoorde met ‘Slave to the rhythm’. Grace Mendoza (Spanish Town, 19 mei 1948) is naast actrice en zangeres, ook nog supermodel. ‘Hurricane’ is haar tiende album en het eerste nieuwe in negentien jaar tijd. In 1993 verscheen het verzamelalbum ‘The ultimate Grace Jones’ dat tot #33 kwam. ‘Hurricane’ is geproduceerd door Grace zelf samen met Ivor Guest. Aan het album werd meegewerkt door onder anderen Sly & Robbie, Brian Eno, Wally Baderou en Wendy & Lisa.

Genesis: 1970 – 1975 (65)
Na de diverse verzamelalbums van Genesis in de jaren ’80, werd het tijd dat er een overzicht zou komen van de eerste jaren. ‘1970-1975’, de jaren dat Peter Gabriel nog zanger was en Phil Collins alleen de drumstokken beroerde en af en toe de achtergrondzang deed. De cd-box van ‘1970 – 1975’ bevat de eerste vijf studio albums: ‘Tresspass’, ‘Nursery cryme’, ‘Foxtrot’, ‘Selling England by the pound’ en ‘The lamb lies down on Broadway’. Daarnaast is er ook nog een 7cd/6DVD box met onder meer remixen van nummers van de genoemde albums. En last but least zijn de vijf albums ook nog op vinyl verschenen. Dus Genesis fans van het eerste uur weten wat hen te doen staat: sparen of beter de box aan Sinterklaas vragen!

Bibaboerderij: Lilaliedjes - De leukste liedjes van de Bibaboerderij (93)
Sinds 25 februari wordt op iedere schooldag op Z@ppelin het programma de ‘Bibaboerderij’ uitgezonden. Het programma richt zich op kinderen van 2 t/m 6 jaar en is een idee van Mark van Achterberg, die ook ‘Gillend naar huis’ produceert. Kinderen weten steeds minder van de natuur en het buitengebied. En middels dit programma worden kinderen op speelse wijze geconfronteerd met sporten en bewegen, buiten spelen, verantwoord eten en verantwoord snoepen. Op de Bibaboerderij beleven Bibi de Boerin en Bart de Boer de spannendste en leukste avonturen. De cd ‘Lilaliedjes - De leukste liedjes van de Bibaboerderij’ was eerst te krijgen bij de C1000 bij aankoop van 2 Biba producten, maar is nu gewoon te koop in de winkel. De liedjes op de cd worden gezongen door Nick Bult, Esther Hart, Jody Pijper en Han van Eijk, en zijn geschreven door Nick Bult en Ferry Van Leeuwen.

1 opmerking:

  1. De LILA Liedjes CD van de BIBA Boerderij die nu te koop heeft 15 nummers en is niet hetzelfde als die gratis werd aangeboden bij C1000.(Dat is de ZIZA Zing CD met 5 nummers.)
    Groetjes,
    FIFAFAN

    BeantwoordenVerwijderen