maandag 6 juli 2009

Hitflits: Michael Jackson schrijft history

Niet minder dan 33 (!!!) nummers komen er deze week de Single Top 100 binnen, waarop Michael Jackson is te horen. 29 van hem zelf en 4 samen met zijn broers. Michael zorgt voor zeker twee records: (1) nooit eerder kwamen er 33 nummers in één week binnen van één artiest en (2) geen andere artiest heeft zoveel nummers tegelijk in de hitparade gehad. Het maximum stond tot deze week op 6 hits, twee keer bereikt door Elvis Presley op 5 maart en 30 april, beide in 2005. Van die 33 scoort ‘Billie Jean’ uit 1983 het beste op #3, waarmee het nummer één plaatsje hoger staat dan destijds. ‘The girl is mine’, het duet van Michael met Paul McCartney uit 1982 dat tot #16 kwam, is de laagste hit op herhaling op #85. Geen #1 dus voor ‘Billie Jean’, maar ook nog niet voor (‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull. Want Lisa is voor beide te sterk, en dus blijft ‘Halleluja’ voor de achtste week de bestverkochte single in Nederland. Dat dankt ze echter wel aan de fysieke cd-single, want de download is gezakt van de eerste naar de achtste plek. In de Download Top 50 komen 20 nummers van Michael binnen.

Ondanks de coupe die Michael Jackson op de Single Top 100 lijkt te plegen, zijn er ook nog 8 eersteweeks noteringen en gaat Henk Dissel met ‘Ik wil jou’ op herhaling op #95, waardoor het totaal aantal binnenkomers uitkomt op 42! Ook een nieuw record. Daardoor vallen er veel platen uit de lijst, die er anders nog in gestaan zouden hebben. Stereo maakt met ‘Last forever’ de grootste val, van 17 naar #104.

Die echte binnenkomers zijn:
#21 – Damaru: ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’
#41 – Monique Smit: ‘Doe wat ik wil’
#55 – Black eyed peas: ‘I gotta feeling’
#78 – Koot!: ‘Sometimes’
#80 – Jacques Herb: ‘Ik heb de zomer meegebracht’
#81 – Rachid: ‘De wereld draait door’
#86 – Jettie Pallettie: ‘Geef mij r 2’
#99 – Miss Montreal: ‘Seven friends’

In de Album Top 100 komen slechts 5 albums van Michael Jackson binnen. Dat komt omdat in deze lijst alleen albums staan die niet ouder zijn dan 2 jaar. Daarentegen wordt de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, overspoeld door Michael Jackson. Dertien stuks zijn het er, met ‘Thriller’ uit 1982, op #1. ‘Thriller 25th anniversary’, de verjaardagversie van het album uit 2008, staat in de ‘gewone’ Album Top 100 op #6. Daarin komt de 5cdbox ‘The collection’, die afgelopen weekend werd uitgebracht, op #2 binnen. Het bestverkochte album blijft ‘Best of’ van onze eigen Krezip. De andere binnenkomers zijn:
#16 – Moby: ‘Wait for me’
#50 – Wilco: ‘Wilco’
#63 – James Taylor: ‘Sings covers’
#77 – Killswitch engage: ‘Killswitch engage’
#89 – Sef Thissen: ‘Lamore vincera’
#100- Don Henley: ‘The very best of’

En dan ben je natuurlijk benieuwd naar de noteringen van Michael Jackson. We hebben ze allemaal op een rijtje gezet, klik hier voor het volledige overzicht. Bewaar het goed, want dit is history!

De Megaman richt zicht volledig op de Single Top 100 gebaseerd op verkochte aantallen. Aangezien deze lijst helaas niet wordt uitgezonden, verwijzen we je naar de 3FM Top 50 morgenmiddag, waarin geen 33, maar wel heel veel Jackson binnenkomt. Een unieke uitzending dus! Bedenk echter wel dat voor die lijst ook airplay wordt meegenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten