maandag 19 september 2011

Liedje Stef Ekkel achterhaald

Stef Ekkel: De blinde orgelman (59)

‘De blinde orgelman’ van Stef Ekkel gaat over de 54-jarige blinde straatmuzikant Bennie Volkens, die al 23 jaar dag in dag uit op de Dam staat met zijn buikorgeltje. Althans tot begin december 2010, toen hij door vier politiemensen werd gearresteerd, vanwege het ontbreken van een vergunning én het dragen van een mes. Het leverde Bennie een boete op van € 282,-- op, die hij weigerde te betalen.

Pas toen er begin januari vragen over werden gesteld in de Amsterdamse gemeenteraad, berichtte de Telegraaf over de aanhouding. Ook cabaretier Jörgen Raymann bemoeide zich er mee en liet in het Parool weten de boete wel voor Bennie te willen betalen. Op 26 januari, vijftien dagen na de berichtgeving, schreef het Stadsdeel Centrum een brief aan Bennie, waarin hij toestemming kreeg om de hele dag te blijven spelen voor de Nieuwe Kerk. Bij hoge uitzondering, want officieel moeten straatmuzikanten ieder half uur verkassen.

Naar aanleiding van de eerste berichtgeving, schreef Johnny Hoes het nummer: ‘De blinde orgelman’. Vervolgens benaderde hij Stef Ekkel, die volgens Hoes ‘beschikt over een sentimentele stem en een geweldige vertolker is’, die direct enthousiast was. Stef (in januari): “We zijn er met zijn allen overtuigd dat de pijn en het onrecht wat Bennie is aangedaan verzacht wordt door het succes van dit eerbetoon aan deze sympathieke orgelman!” Inmiddels is het nummer achterhaald, want Bennie kan zijn gang weer gang. Johnny Hoes maakt het succes niet meer mee, want hij overleed op 23 juli 2011, dezelfde dag als Amy Winehouse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten