maandag 19 september 2011

Tony Bennett: oudste debutant

Tony Bennett & Amy Winehouse: Body and soul (14)

Op 23 maart 2011, vier maanden voor haar dood op 23 juli, nam Amy Winehouse met Tony Bennett in de Abbey Road Studio’s in Londen, het nummer ‘Body and soul’ op. Het nummer was bestemd voor het album ‘Duets II’ van Bennett, ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag op 3 augustus jongst leden. Op het album zingt hij naast Amy, nummers met onder anderen Aretha Franklin, Lady Gaga, Mariah Carey, Willie Nelson en John Mayer. Het duet met Bennett was het laatste nummer wat Amy Winehouse opnam voor haar dood.
De opbrengsten van ‘Body and soul’ gaan naar The Amy Winehouse foundation, dat wil helpen aan bewustwording bij jonge volwassenen die problemen hebben met (alcohol/drugs) verslaving. In tegenstelling tot een veertiende plaats in de Single Top 100, komt ‘Body and soul’ in de Britse hitparade slechts binnen op de 40e plaats.

musical

Body and soul’ is van oorsprong een piano-nummer (instrumentaal dus), geschreven door de Amerikaanse componist/arrangeur en dirigent Johnny Green voor de Britse actrice/zangeres Gertrude Lawrence. Het was echter Jack Hylton en zijn orkest die het nummer in 1930 in Groot-Brittannië voor het eerst opnam met zang van Pat O’Malley. Dat was twaalf dagen voor de eerste instrumentale opname van Carroll Gibbons & the Playmates.

Inmiddels was het nummer aardig populair aan het worden en waaide het over naar de andere kant van de Atlantische oceaan, waar het door de Amerikaanse zangeres Libby Holman werd geïntroduceerd in de Broadway revue ‘Three’s a crowd’. Vervolgens scoorde het orkest van Paul Whiteman er een #1-hit mee, met zang van Jack Fulton. In 1947 werd het nummer gebruikt in de gelijknamige film ‘Body and soul’ van Robert Rossen. Nadien is het nummer door velen opgenomen in even zo vele versies, waaronder Billie Holiday, Frank Sinatra en Michael Bublé.

op de plank

Natuurlijk blijft het niet alleen bij dit duet van Amy Winehouse met Tony Bennett. Er gaan geruchten dat er genoeg nummers op de plank liggen voor zo’n drie albums van haar. Van één album is al een bevestiging gekomen: Dionne Bromfield, waarvan Winehouse de peettante was, zei in april al het voltooide album gehoord te hebben en noemt het erg goed. De zeggenschap over de nalatenschap van Amy ligt bij Mitch en Janis Winehouse, haar ouders. De druk is echter groot, dus vroeg of laat zal ook het andere materiaal worden uitgebracht.

oud, ouder, oudst

In de Album Top 100 komt op #86 het album ‘My heart’ binnen van Doris Day. Hoewel het album al in 2004 is geproduceerd door haar zoon Terry Melcher (die kort daarna overleed), geldt Day met haar 87 jaar als één van de oudste acts in de lijst. In de Single Top 100 komt een leeftijdgenoot van haar binnen: de twee jaar jongere Tony Bennett in duet met Amy Winehouse met het nummer ‘Body and soul’.

Bennett, geboren als Anthony Dominick Benedetto in Astoria, Queens, New York City op 3 augustus 1926, is echter niet de oudste act die een notering behaalde in de Single Top 100 en haar voorlopers. Die eer gaat naar de Nederlander Johnny Hoes, die in november 2009, 92 jaar was en de elfde plaats bereikte met het nummer ‘De smokkelaar’, in duet met Stef Ekkel. Hoes scoorde echter daarvoor ook al hits, Bennett niet. En daarmee is hij de oudste debutant in de Single Top 100.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten