vrijdag 23 september 2011

Hitflits: Hobbygroep van en met Mick Jagger pakt eerste plaats in albumlijst

Niet pas eind oktober, wanneer het nieuwe album van Coldplay uitkomt, wordt de hegemonie van ‘21’ van Adele doorbroken. Maar deze week gebeurt dat al door Superheavy, het hobbygroepje van Mick Jagger met Josh Stone, Dave A. Stewart, Damian Marley en A.R. Rahman in de gelederen. Na redelijk succes met de single ‘Miracle worker’ (#45 in augustus en deze week gestegen van 77 maar #25), is er het langverwachte album Superheavy, dat deze week binnenknalt op de eerste plaats van de nieuwe Album Top 100. Het verschil tussen de #1 en de #2 is 28%.
En dat verschil valt tegen, want aan het begin van de week was dat nog 64%. Dat betekent dus dat het album van Superheavy het vooral moet hebben van de eerste verkopen, die in het weekend plaatsvinden. We verwachten dan ook niet dat Superheavy het langer dan één week zal volhouden bovenaan de lijst. Stijgt Adele dan weer terug naar #1? Dat zou kunnen, maar we sluiten niet uit dat ze nog een weekje langer moet wachten. Vandaag ligt namelijk ‘Scherp de zeis’, het nieuwe album van de Dijk in de winkels. Drie jaar geleden verscheen hun laatste album ‘Brussel’.

Vorige week was de 70-jarige Amerikaanse gitarist/zanger Seasick Steve te gast in De Wereld Draait Door. Dat bleef niet zonder gevolg, want zijn album ‘You can’t teach an old dog new tricks’ steeg van 52 naar #13. Deze week maakt het album de verdiende sprong naar de top 10 en belandt op de negende plaats.

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#2 Deus: Keep on close
#7 Gavin DeGraw: Sweeter
#10 Opeth: Heritage
#12 Pearl jam: Pearl jam twenty original motion picture soundtrack
#13 Ane Brun: It all starts with one
#17 Tony Bennett: Duets II
#34 Margriet Sjoerdsma: Drawing circles
#37 Kasabian: Velociraptor!
#43 Lesoir: Lesoir
#62 Sander van Doorn: Eleve11
#64 Houses: Clean life
#85 Kayak: Anywhere but here
#97 Tori Amos: Night of hunters
#100 André Rieu: Moonlight serenade

Over naar de Single Top 100 waar ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5 feat. Christina Aguilera (op #3) en ‘Paradise’ van Coldplay (op #2) blijven staan. En dat betekent dus dat ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra #1 blijft, voor de tweede week, met een voorsprong van ruim 27%.

Deze week werd bekend dat er van het nummer in zo’n acht weken tijd meer dan 10.000 stuks zijn gedownload, goed voor goud dus. Ook met het album ‘Making mirrors’ van Gotye gaat het voorspoedig, want het stijgt in de vijfde week van 61 naar #6. Die stijging dankt het album aan een fysieke release, want tot deze week was het alleen maar digitaal verkrijgbaar en kwam het niet hoger dan de 27e plaats, dat was in de week van binnenkomst, vier weken geleden.

Vanavond begint de tweede serie van The voice of Holland. Alvorens de deelnemers gaan vlammen in de Single Top 100, is het eerst de beurt aan de coaches. Angela Groothuizen, Roel van Velzen, Nick & Simon en nieuwbakken coach Marco Borsato, namen als The voice of Holland het nummer ‘One thousand voices’ op, dat de hoogste eersteweeks is op #11, net buiten de top 10 dus.

Wel nieuw bij de bovenste 10 zijn ‘Body and soul’, het duet van Tony Bennett met Amy Winehouse, dat in de tweede week stijgt van de veertiende naar de negende plaats. En, zeer verrassend, ‘Was je maar hier’ van Bløf dat in de zevende week een opleving doormaakt en van 66 naar #7 stijgt. De hoogste notering tot deze week was #20, vier weken geleden.

aanvulling 24 september:
Van ‘Was je maar hier’ van Bløf is sinds vorige week een live versie beschikbaar. Op 26 augustus gaf de band in het openluchttheater Caprera in Bloemendaal een concert, waarbij ‘Was je maar hier’ en 'Blauwe ruis' werden opgenomen. Beide nummers kunnen sinds afgelopen week worden gedownload en dat zorgt er mede voor dat ‘Was je maar hier’ de top 10 in stijgt.

De andere eersteweeks noteringen zijn de volgende:
#19 Los Angeles, the voices: Loop naar het licht
#64 Superheavy: Beautiful people
#79 Jennifer Lopez: Papi
#82 Shary-An: Try my love again
#84 Do & Pieter van der Zweep: Vijf jaar
#89 Nicki Minaj: Super bass
#91 Lady Antebellum: Just a kiss’
#92 Deus: Constant now
#94 Dotan: Where we belong
#100 All about 5: What if

En tot zover deze Hitflits. Later in dit zonnige weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten