zondag 13 juli 2008

Lee Towers bezingt eeuwfeest van Feyenoord

Lee Towers: Feyenoord voor altijd (26)

Aanstaande zaterdag, 19 juli, dan is het zover, dan bestaat Feyenoord exact honderd jaar. De voetbalclub uit Rotterdam zuid wordt in 1908 opgericht in de wijk Feijenoord; ook de clubnaam wordt dan nog met een lange ij geschreven. In 1936 wordt stadion de Kuip gebouwd, vanaf dan de thuishaven van de voetbalclub. In 1970 schrijft Feyenoord geschiedenis, door als eerste Nederlandse club de Europacup en de Wereldcup te winnen. In 2002 wordt nog eens de Uefacup gewonnen, maar daarna vallen de resultaten wat tegen. Dit jaar kan er gelukkig toch nog wat gevierd worden: Feyenoord is exact een eeuw oud.

En bij een feest hoort een themaliedje. Ras-Rotterdammer en Feyenoord-fan Lee Towers heeft de eer om het eeuwlied te vertolken. ‘Feyenoord voor altijd’ is zijn achttiende hit. Het is pas zijn eerste hit deze eeuw. Ook zijn vorige was een Feyenoord-hit: ‘Mijn Feyenoord’ bereikte in januari 1999 40e plek. ’t Is maar goed dat Feyenoord om de paar jaar een nieuw supporterslied nodig heeft, anders was er voor (de inmiddels 62-jarige) Leen Huyzer nog maar weinig eer te behalen in de hitparade.

De single heeft ongetwijfeld voordeel gehad bij een instore-signeersessie bij de Free record shop aan de Lijnbaan in Rotterdam afgelopen woensdag. Lee Towers en voetballer John de Wolf waren daar aanwezig om de single te signeren. En je weet hoe dat gaat bij instores: op zo’n middag worden extra veel singles verkocht en die tellen allemaal mee bij de samenstelling van de Single Top 100.

Een honderd jaar oud Feyenoord, dat is ook reden voor een tentoonstelling. In het Historisch museum in Rotterdam zijn de successen van Feyenoord te volgen tegen de achtergrond van Rotterdam in het algemeen en de wijk Feijenoord in het bijzonder. Zo zijn onder andere alle locaties te zien waar de stadionclub speelde, hoogtepunten uit wedstrijden en de portretten van álle 750 spelers die ooit voor Feyenoord 1 zijn uitgekomen. Daarnaast staan overal originele Feyenoord-objecten: van gewonnen bekers en voetbalschoenen die beroemde goals scoorden tot een door doelman Eddy Treijtel uit de lucht geschoten meeuw.

Maar aanstaande zaterdag is dus de belangrijkste dag: de traditionele jaarlijkse open dag van de club is deze keer omgedoopt tot Jubileumdag. Om tien uur zwaaien de poorten open en het gaat er druk worden. De hele selectie wordt aan de supporters voorgesteld, de nieuwe aanwinsten arriveren per helikopter en ook veel artiesten treden op. En ongetwijfeld is Lee Towers daar dan ook bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten