maandag 14 juli 2008

Edwin Evers en Martin van der Starre de top 5 in

Kid B featuring Martin van der Starre: Una paloma blanca Heel de zomer lang (4)

Een goed origineel vraagt om een goede cover. Kid B en Martin van der Starre voeren dat principe deze week tot in het kwadraat door en komen er zowaar als hoogste nieuwen mee op #4 binnen. Hun ‘Una paloma blanca Heel de zomer lang’ is gebaseerd op ‘All summer long’ van Kid Rock, die vlak boven het Nederlandse tweetal naar #3 klimt. Het onderlinge verschil is slechts vier procent. Daarnaast hebben Kid B en Van der Starre ook leentjebuur gespeeld bij ‘Una paloma blanca’, de #1 uit 1975 van de George Baker selection. Maar ook ‘Sweet home Alabama’ van Lynyrd Skynyrd (tipnotering in 1974) en ‘Werewolves of London’ van Warren Zevon zijn in ‘Heel de zomer lang’, omdat ze beide al zijn bewerkt door Kid Rock, wat weer één op één is overgenomen door Kid B.

De 37-jarige Martin van der Starre (geboren in Den Haag op 11 september 1970) timmert al jarenlang aan de weg als zanger en acteur, maar dit is pas zijn eerste hit. Hij zingt als sinds zijn middelbare-schooltijd in bandjes en is vanaf 2004 actief in de Haagse coverband JeWelste. Zijn stem zal je nog het bekendst voorkomen van de vele reclamejingles die hij heeft ingezongen en –gesproken. Zo maakte hij jingles voor onder meer deVeronica, 3FM, de TROS Mega Top 50, Sky radio, Q-Music) en commercials voor Heineken, Casema, Suzuki en Media Markt.

Ook als musicalacteur is Van der Starre hyperactief. In 2001 en 2002 trad hij veelvuldig op met de theaterversie van ‘Alle kinderen zingen’. Daarna speelde hij in 2004 de hoofdrol in de theatershow ‘Route 66’, waarna hij in 2005 en 2006 de rol van Judas op zich nam in de Nederlandse versie van ‘Jesus Christ superstar’; dat laatste leverde hem zelfs een nominatie op voor een John Kraaijkamp Musical award als beste mannelijke hoofdrolspeler. In 2007 stond Martin in de musical ‘Shhh... it happens!’ en tot mei van dit jaar was hij opnieuw te zien in ‘Route 66’. Daarnaast was Van der Starre ook jarenlang docent op verschillende muziekscholen.

Zoveel als we over Martin van der Starre weten, zo weinig weten we eerlijk gezegd over Kid B. Of zou dat het alias zijn van radio-dj Edwin Evers? Evers is namelijk de tekstschrijver van deze vertaling. En blijkbaar is hij er erg trots op, want het nummer komt regelmatig langs in zijn ochtendshow op Radio 538. Die ochtendshow is trouwens sowieso een vruchtbare voedingsbodem van hits en persiflages, want eerder leverde de show van Edwin Evers ook al hits op voor Hassan Jassan, Frank en Ronald, Erik-Jan Hiltermann, MC Bernhard en Guus Meeuwis. Daarnaast was Evers zelf te horen in een hitje dat de DJ’s united een aantal jaren geleden hadden. Tenslotte speelt hij als drummer in een eigen bandje.

‘Una paloma blanca’ wordt niet voor het eerst gebruikt in een grote hit; in 1989 werd het verwerkt in ‘Check out the chicken’ door Grandmaster chicken & DJ Duck (#13) en in 2001 stond het nummer in gesamplede vorm zelfs op #1 toen het werd gebruikt in ‘I wanna be a one day fly’ van One day fly. Zover zijn Kid B en Martin van der Starre dus nog niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten