vrijdag 20 november 2015

Hitflits: Dubbelslag voor Justin Bieber: single ‘Sorry’ en album Purpose gelijk op #1

Begin deze week leek het er nog op dat de Britse boyband One Direction hun derde #1-album zou scoren. Maar halverwege de week voelden ze al de hete adem van Purpose van Justin Bieber in de nek. In de laatste twee dagen heeft Bieber nog een sprintje getrokken en 1D ingehaald, waarmee hij zijn eerste #1-album scoort. One Direction moet zelfs genoegen nemen met een derde plaats, want de jongens zijn zelfs nog ingehaald door Raar Maar Waar (deel 36) van Kinderen voor Kinderen!
Daar blijft het niet bij voor Justin Bieber, want hij staat ook aan kop van de Single Top 100. Na drie weken op een tweede plaats, stijgt ‘Sorry’ door naar de eerste plaats. Na ‘What Do You Mean?’ (acht weken op #1) is ‘Sorry’ zijn tweede #1-hit. Samen met een #1-notering voor het album Purpose scoort hij een dubbelslag.

Purpose is het 35e album dat dit jaar de eerste plaats bereikt. Daarmee wordt het record van vorig jaar verbroken. Met nog vijf hitweken te gaan, kunnen dat er nog wel 40 worden! Overigens zal Justin Bieber, net als zijn 26 voorgangers, maar één week van de eerste plaats genieten, want volgende week is het de beurt aan 25 van Adele of Evenwicht van Marco Borsato!

dubbelplatina

Van Evenwicht zijn meer dan 80.000 stuks besteld, goed voor twee keer platina. Het edelmetaal kreeg Marco gisteravond in RTL Late Night uit handen van John Ewbank, zijn vaste tekstschrijver

driedubbelplatina

Van 25 van Adele zijn 40.000  meer voor genoteerd: 120.000 stuks! We zijn benieuwd van wie de volgende week de meeste exemplaren zijn verkocht, want alleen die aantallen tellen voor een notering in de Album Top 100!

Niet alleen in ons land zijn de verwachtingen van 25 hoog gespannen. In de hele Benelux zijn er 180.000 van besteld en in de Verenigde Staten van Amerika zelfs 3,6 miljoen!. De verwachting is dat er daar in de eerste week 1 miljoen van verkocht worden. Ter vergelijking, van 21, haar vorige album, zijn er daar ruim 11 miljoen verkocht.

ALBUM TOP 5

1. EW  Justin Bieber: Purpose
2. (3)   Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar (deel 36)
3. EW  One Direction: Made In The A.M.
4. EW  3js: 7
5. EW  Electric Light Orchestra: Jeff Lynne’s ELO – Alone In The Universe

Greatest Hits van Anouk, vorige week nog #1, maakt in de tweede week een flinke duikeling, want het album zakt naar de zevende plaats.

Over naar het restant eerste weeks noteringen buiten de top 10:
#11 Moke: The Time Has Come
#12 Flying Colors: Second Flight: Live At The Z7
#13 Van Velzen: Call It Luck

Kerst

Vorige week kwam het album Kerst Voor Iedereen van Jan Smit de albumlijst binnen op de vierde plaats. Jan beet daarmee het spits af van kerstalbums. Deze week zakt zijn album naar de achtste plaats, en krijgt hij gezelschap van de volgende vier kerstalbums, waaronder twee oude bekenden:
#23 Helene Fischer: Weinachten
#41 Kylie Minogue: Kylie Christmas
#69 Amira Willighagen: Merry Christmas
#86 Nick & Simon: Christmas With … - It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas (#1 in 2014)
Naast deze vijf kerstalbums staat er ook nog een album met Sinterklaasliedjes in de lijst. Van 75 naar #62 stijgt De Allerleukste Liedjes van De Club van Sinterklaas. Een album dat in 2013 de 23e plaats bereikte.

Terug naar de gewone albums
#21 Neil Young: Bluenote Café
#26 Golden Earring: 50 Years – Anniversary Album
#43 André Rieu & Johann Strauss Orchestra: Roman Holiday
#51 Kurt Cobain: Montage Of Heck – The Home Recordings
#57 Diane feat. Ryan Francesconi: Cold Moon
#61 Natalie Merchant: Paradise Is Here – The New Tigerlily Recordings
#74 Samantha Crain: Under Branch & Thorn & Free
#75 Eric Clapton: Slowhand At 70 –Live At The Royal Albert Hall
#80 Kitty, Daisy & Lewis: Kitty, Daisy & Lewis the Third
#81 Jenny Hval: Apocalypse Girl
#89 Duke Garwood: Heavy Of Love

SINGLE TOP 5

1. (2)   Justin Bieber: Sorry
2. EW  Justin Bieber: Love Yourself
3. (1)   Adele: Hello
4. (4)   Justin Bieber: What Do You Mean?
5. (3)   Mr. Polska & Ronnie Flex: Niemand

Naast ‘Sorry’ (op #1), ‘Love Yourself’ (op #2), ‘What Do You Mean?’ (op #4), ‘I’ll Show You’, gestegen van 17 naar #7 en ‘Where Are Ü Now’ van Skrillex & Diplo op #24, staat Justin Bieber met nog 14 andere nummers genoteerd, 18 daarvan zijn afkomstig van het album Purpose, dat binnenkomt op de eerste plaats. De tracks blijken genoeg gedownload, maar vooral gestreamd te zijn, dat ze een notering krijgen in de Single Top 100.

record aantal hits

Alle achttien tracks van het album Purpose staan in de Single Top 100. Bieber is daarmee de derde act die dat lukt, waarover zo dadelijk meer. Niet eerder scoorde een artiest tijdens zijn leven, zoveel noteringen in één week. Michael Jackson scoorde er op 4 juli 2009, ruim een week na zijn dood, 28 en de week daarop zelfs 33.

Hier volgen de resterende 13 hits van Justin Bieber:
#16 Company
#17 Purpose
#19 Mark My Words
#26 The Feeling, feat. Halsey
#27 No Pressure, feat. Big Sean
#32 Life Is Worth Living
#33 Children
#34 No Sense, feat. Travis Scott
#43 Been You
#52 We Are, feat. NAS
#57 Get Used To It
#65 Trust
#66 All In It
Daarnaast zakt het nummer ‘Home To Mama’, dat hij opnam met Cody Simpson, van #95 naar #98.

volledig album in singlelijst

Twee keer eerder stonden alle tracks van een album genoteerd in de Single Top 100 en beide op dezelfde dag. Op 17 mei 2014 kwamen the Common Linnets met het gelijknamige album binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Gelijktijdig kwamen 12 tracks van het album de Single Top 100 binnen. Met ‘Calm After The Storm’ nog op de eerste plaats, stonden alle 13 tracks van het album in de hitparade. In diezelfde week stonden ook alle acht tracks van het album Xscape van Michael Jackson genoteerd.

Naast Justin Bieber, scoort ook One Direction met albumtracks. In totaal zijn het er 5, waarvan 3 al eerder genoteerd stonden:
#41 Perfect (36)
#49 Drag Me Down (48)
#83 History (72)
#89 If I Could Fly
#94 What A Feeling
#96 End Of The Day

Resteert nog een drietal eerste weeks noteringen, buiten de noteringen van Justin Bieber en One Direction:
#61 K3: 10.000 Luchtballonnen
#73 EODM: Save A Prayer
#99 Diplo & Sleepy Tom: Be Right Here

aanslagen

De notering voor ‘Save A Prayer’ van Eagles Of Death Metal (EODM) op #73, is het gevolg van een online actie in het Verenigd Koninkrijk om dit nummer op de eerste plaats te krijgen van de Britse hitparade. Dit naar aanleiding van de terroristische aanslagen, vorige week vrijdag in Parijs. Tijdens het optreden van de band in de concertzaal Bataclan, kwamen 87 mensen om het leven, waaronder Nick Alexander, een lid van de crew. ‘Save A Prayer’ is origineel van Duran Duran, die daar in 1985 tot de 17e plaats mee kwam. In 2003 kwam een dancecover door 56K feat. Bejay tot de 65e plaats. Zipper Down het album van EODM gaat op herhaling op #45. In oktober bereikte het album de 38e plaats.

Imagine

Naast het nummer van EODM, is er nog een nummer dat een notering krijgt door de gebeurtenissen in Parijs en dat is ‘Imagine’ van John Lennon. Het nummer stamt uit 1971, toen het de vijfde plaats bereikte. In 1981, na de moord op John Lennon, stond het opnieuw op de vijfde plaats. Deze week gaat ‘Imagine’ voor de vijfde keer op herhaling op #67 en staat in totaal voor de 25e week genoteerd.

En hiermee sluiten we een indrukwekkende Hitflits af. Later deze middag volgen op de nieuwspagina van 3FM nog de albumsnippers. En voor het einde van dit weekend zetten wij een nieuwe Megaman op de blog.

2 opmerkingen:

  1. Vraagje voor Megaman: Michael Jackson had na zijn dood ook vier singles in de Top 10 van de charts genoteerd. Is echter drie singles van dezelfde artiest in de Top 5 een nieuw record?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Antwoord zelf al gevonden, de Beatles hadden dat in 1964 en 1966 ook al.

    BeantwoordenVerwijderen