vrijdag 19 november 2010

Hitflits: Caro Emerald voor de derde keer terug naar #1, eerste hits voor the Voice, Beatles voor het eerst online

Op 28 augustus, twaalf weken geleden inmiddels, stond ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald voor de laatste keer op de eerste plaats van de Album Top 100. Daarna bewoog het album zich voornamelijk tussen de tweede en de vijfde plaats, met één keer een uitschieter daar buiten, naar de zesde plaats. Deze week maakt het album opnieuw een uitschieter, maar dan naar boven, want het stijgt van de vierde naar de eerste plaats, waar het nu in totaal voor de 29ste week staat!

Het album staat nu 42 weken genoteerd en al die tijd heeft het nooit lager gestaan dan de zesde plaats. Sinds het begin van dit jaar zijn er meer dan 200.000 van verkocht, goed voor vier keer platina! Tijd dus voor een speciale platina editie, waarbij je naast de gewone cd, een DVD krijgt met remixes, videoclips, backstage beelden en de cover van ‘Bad romance’ van Lady Gaga, die ze zong bij ‘Giel’. En dankzij die speciale editie, die vorig weekend verscheen, stijgt het album terug naar de eerste plaats, nu voor de derde keer. De eerste twee runs duurden acht weken, de derde zelfs twaalf weken. Dit keer zal het verblijf kort zijn, slechts één week, want volgende week zal Caro het stokje over moeten geven aan Marco Borsato. Zijn album ‘Dromen durven delen’ is vandaag uitgekomen en platina uitgeleverd. #1 dus volgende week.

Drie keer terugstijgen naar de eerste plaats is niet uniek, maar wel bijzonder. Met drie keer staat Caro, qua Nederlandse acts, op gelijke hoogte met Marco Borsato en zijn album ‘Wit licht’. Het meeste aantal keren naar #1 staat al sinds 1997 op naam van Céline Dion met haar album ‘Falling into you’, dat maar liefst vijf keer terugkeerde naar de eerste plaats.

Caro blijft met haar album, Guus Meeuwis voor, die op de tweede plaats binnenkomt met zijn verzamelalbum ‘Het beste van Guus Meeuwis’; het verschil tussen beide albums is ruim 22%. Meeuwis blijft op zijn beurt zangeres P!nk voor met haar eerste verzamelalbum ‘Greatest hits … so far!!!’ En P!nk is net iets sterker dan Bruce Springsteen met ‘The promise: Darkness of the edge of town’, dat op #4 binnenkomt. Van #3 naar #5 zakt ‘Fier’ van Nick & Simon, maar dat is tijdelijk. Bij de onderste helft van de top 10, komen nog twee albums binnen. Op #6 is dat Rihanna met ‘Loud’, en op #10 ‘Illuminations’ van Josh Groban.

Als je goed hebt opgelet, dan mis je nog één album, Want waar is ‘The gift’, het #1-album van Susan Boyle gebleven? Vorige week knalde het nog binnen op de eerste plaats, net als in de Britse en Amerikaanse albumlijsten. Met haar vorige album ‘I dreamed a dream’ hield ze het nog drie weken vol, ‘The gift’ komt (voorlopig) niet verder dan één week en zakt deze week naar de negende plaats. De laatste keer dat een album zo’n val maakte vanaf de eerste plaats, was op 28 november 2009, toen het album ‘Battle studies’ van John Mayer ook naar de negende plaats zakte.

Alvorens we nog de andere nieuwe noteringen aan je doorgeven, even een update van ‘Hé jullie! 31’ van Kinderen voor kinderen. Na de special op 6 november, steeg het album naar #33. Dat effect is deze week nog merkbaar, want het album stijgt door naar de 23ste plaats.

En over kinderen gesproken, ‘Junior songfestival 10’ van de deelnemers aan deze voorronden, stijgt in de tiende week van 10 naar #7. Morgenavond zullen Senna & Anna met het nummer ‘My family’ ons land vertegenwoordigen in Wit Rusland tijdens de finale van dit liedjesfestival.

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#16 Glee-cast: ‘The music vol. 2’
#34 Conny: ‘Just Conny’, Conny Witteman (voorheen Breukhoven) heeft samen met producer Piet Souer (die ze nog kend uit de tijd dat ze als Vanessa optrad), een album opgenomen met jazzy nummers
#41 Ruth Jacott: ‘A tribute to Billie Holiday’
#52 Mariah Carey: ‘Merrry Christmas II you’
#58 Norah Jones: ‘Featuring … Norah Jones’
#63 Pitcher: ‘Smack’
#74 Slot Marsepeinstein: ‘Slot Marsepeinstein’, dit zijn Sinterklaasliedjes uit de gelijknamige tv-serie uitgezonden door Nickelodeon en gebaseerd op het Sinterklaasfeest
#85 Magdalena Kožená: ‘Lettere amorse’, Tsjechische mezzosopraan, ze wilde pianist worden, maar op haar zesde brak ze haar hand. Op het album ‘Lettere amorse’ zingt ze zeventiende-eeuwse liederen.
#90 Nelly Furtado: ‘The best of Nelly Furtado’

In de nieuwe Single Top 100 blijft ook deze week ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce, de bestverkochte single. Het nummer werd de hele week op de hielen gezeten door ‘This time (dirty bit)’ van the Black eyed peas, dat vanaf de elfde plaats stijgt. Het uiteindelijke verschil tussen de twee nummers bedraagt bijna 15%.

Vorige week binnen op #9, maar nu slechts drie plaatsen opgeschoven, is ‘Turbo’ van DJ Paul Elstak featuring New kids. (ook) Geen bedreiging voor de #1 dus. En dat is ook ‘Dance (the war is over)’ van Handsome poets niet, maar wel mooi dat het nummer de grootste stijger is deze week. Vorige week nog gezakt naar #68, deze week de andere kant op, naar #13.

Net buiten de top 10, op de elfde plaats, treffen we de hoogste eersteweeks aan: ‘Werd de tijd maar teruggedraaid’, de tiende hit voor Jeroen van der Boom. Het nummer is het eerste nieuwe werk sinds ‘Weer geloven’, dat een jaar geleden zijn vierde #1-hit was. ‘Werd de tijd maar teruggedraaid’ laat een andere Jeroen van der Boom horen, dan we gewend waren. Aanstaande zondag kun je dat zelf horen, als hij langskomt in Life 4 you. Het nummer is de voorloper van een nieuw album, dat op 21 april 2011 uitkomt.

Met slechts één downloaddag is ‘Vandaag is mijn dag!’, de eerste hitsingle van Jochem Meyer dat binnenkomt op de zestiende plaats. Jochem heeft het nummer opgenomen ten behoeve van Energy4All, dat zich inzet voor kinderen met een stofwisselingsziekte.

eerste hits voor The Voice of Holland

Nog voordat er ook nog maar één finalist bekend is, hebben deelnemers aan The voice of Holland een hit te pakken. Na de eerste aflevering van de live shows, vorige week vrijdag, konden de opnames van de deelnemers direct gedownload worden. Drie deelnemers hebben daar deze week al profijt van en komen met hun nummer de Single Top 100 binnen. De hoogste, op #32, is Ben Saunders met ‘I’m in love with a girl’. tien plaatsen daaronder, op #42, Joan Franca met ‘Foolish games’. En twintig plaatsen lager, op #62, Lenny Keylard met ‘Could you be loved’. In de uitzending zong the Script hun hit ‘For the first time’, dat in de elfde week van 76 naar #30 stijgt. Hoogste plaats tot nu toe: #25, op 11 september, datum van binnenkomst.

Afgelopen maandag, 15 november 2010, ging ‘Hold my hand’ van Michael Jackson with Akon wereldwijd in première en viel direct te downloaden, met als resultaat binnen op #28. Het nummer is zo’n drie jaar geleden door de twee opgenomen en de eerste single van het album ‘Michael’ dat 14 december wordt uitgebracht.

Beatles voor het eerst online

Twee dagen na de release van ‘Hold my hand’ van Michael Jackson, vond er nog een release plaats, of eigenlijk een re-release, want het zijn oudere nummers. Na jaren getouwtrek heeft Itunes als enige download platform, toestemming gekregen om the Beatles online aan te bieden. Je zou denken, die heeft iedereen al. Maar dat schijnt niet zo te zijn, want diverse Beatles albums zijn flink gedownload. Ook losse tracks blijken populair te zijn, waardoor de groep in één klap met 7 nummers de Single Top 100 binnenkomt. Het zijn:
Let it be (37)
Yesterday (63)
Here comes the sun (64)
Hey Jude (75)
Blackbird (91)
The fool on the hill (96)
Penny lane (99)
In de Bubbling Under Single Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100, staan nog 44 (!) Beatles nummers te springen om een notering.

De overige eersteweeks noteringen zijn:
Jettie Pallettie: Waar zijn de mannen? (36)
Nelly: Just a dream (39)
Piet van Vliet: Zwarte P, witte L (76)
Xander de Buisonjé: Hou van mij (80)
Brandon Flowers: Only the young (83)
Agnes Obel: Just so (87)
Gregor Salto featuring Chappell: We get high (92)
Glee-cast: My life would suck without you (94)

Met een bijna nostalgische Hitflits duiken we het weekend in. Daarna melden we ons weer met een nieuwe Megaman, met alle feitjes achter de (oude) hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten