zondag 14 november 2010

Mads Langer voelde zich geen stoere rock ‘n rollster

Mads Langer: You’re not alone (63)

Als je als artiest wordt gepresenteerd als ‘the next big thing’, kunnen er twee dingen gebeuren. Je voelt je daar helemaal happy mee en het wordt een succes of je herkent je niet (meer) in de persoon die je moet zijn, waardoor je je ongelukkig gaat voelen. Dat laatste overkwam de Deense singer-songwriter Mads Langer (1984) toen hij in 2006 werd gepresenteerd als dé nieuwste muzikale ontdekking. De eerste single ‘Breaking news’ werd een groot succes, en toonde een stoere rockster. Maar het leven als rock ’n rollster beviel Mads allerminst, omdat hij zich daar niet in herkende. Ondanks dat de kritieken op het debuutalbum ‘Attention please’ goed waren, verkocht het matig. Maar nog voordat zijn platenlabel zich van Mads zou kunnen ontdoen, kwam er onverwachte hulp uit Amerika.

Een talentscout, die ook gewerkt had met Dido, Keane en Coldplay, zag meer in Mads en gaf hem de gelegenheid om zichzelf weer te ontdekken en de muziek te maken die meer bij hem past. Dat betekende echter wel, dat Mads veel moest reizen tussen New York, Los Angeles, Berlijn, Londen en Kopenhagen, maar hij kon tenminste zijn eigen ding doen. Voor weinig geld trad hij op, maar raakte de mensen met zijn muziek.

Voor zijn tweede album, gewoon getiteld ‘Mads Langer’, werkte hij met internationaal erkende tekstschrijvers, zoals Boots Ottestad (Robbie Williams en Macy Gray), Sacha Skarbek (James Blunt en Jason Mraz) en Tim Christensen (de succesvolle Deense singer-songwriter).

Zijn eerste internationale succes boekt Mads met een cover, ‘You’re not alone’, in 1997 een #24-hit voor Olive. Mads is echter niet de eerste die het nummer covert. Al in 2002 nam de Duitse dj ATB het nummer onderhanden en kwam er mee tot #82. En vorig jaar maakte Oliver Twizt (=de Nederlander Joël René) zijn versie van het nummer en bereikte de 46ste plaats. Wil Mads indruk maken, zal hij die versie op z’n minst moeten evenaren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten