zondag 10 februari 2013

Gerard Joling mag André van Duin dankbaar zijn

Gerard Joling: De nacht voorbij (1)     *** tweede week op #1 ***

In het begin van de week zag het er heel even uit dat ‘De nacht voorbij’ van Gerard Joling geen tweede week zou redden bovenaan de Single Top 100. Het nummer had een achterstand van 13% op ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears. De dagen daarop echter werde die achterstand omgezet in een ruime voorsprong, via 2% (op dinsdag), 16% (op woensdag), 27% (op donderdag) tot bijna 16% (op vrijdag).

gratis schaatsen

Gerard dankt de voorsprong aan een actie ronde de download van ‘De nacht voorbij’, waarbij je per download kans maakte op een schaatsavond met hem, waarbij je de schaatsen sowieso mocht houden. Dat is wel een paar download Euro’s waard! De actie is nu voorbij en afgelopen donderdag vond de schaatshappening plaats.

laatste week

Maar een derde week zit er voor Gerard niet in en ook Will.i.am & Britney krijgen geen tweede kans de #1-positie over te nemen. De komende week zal de strijd gaan tussen een stel Amerikanen en een puur Nederlandse zanger. We doelen op ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz (deze week gestegen van 27 naar #4) en ‘Hoop, liefde en vertrouwen’, het nummer dan Jan Smit schreef voor zijn stiefdochter Fem. Volgende week meer daarover.

André van Duin loopt achtste #1-notering mis

Gerard Joling mag André van Duin wel dankbaar zijn, want doordat André besloot ‘Oranje boven’ niet uit te brengen, kan hij nog een weekje op #1 blijven staan. André schreef ‘Oranje boven’ naar aanleiding van een discussie op Radio Noord Holland, over het Geuzenlied ‘Oranje boven’ uit 1630, waarin de zin ‘Leve de Koningin’ voorkomt. Hoe moet dat nu met een koning, was de vraag? André bedacht daarop ‘Leve de Koning én Maxima’, schreef in één dag een nieuwe versie van ‘Oranje boven’ en nam deze afgelopen maandag op met Eric van Tijn.

gratis

Aangezien er weinig singles meer worden verkocht, zag André het niet zitten om het nummer uit te brengen. In plaats daarvan stelde hij het nummer gratis beschikbaar, ‘als welkomstcadeau voor de nieuwe Majesteit’. De mp3 is inmiddels meer dan 400.000 gedownload! Als het nummer wel was uitgebracht, waren er geen 400.000 stuks van gedownload, maar wel meer dan genoeg om #1 te komen. Door dat niet te doen, loopt André zijn achtste #1-hit mis.

goed doel

Sinds woensdag is er ook een vermakelijke videoclip bij het nummer gemaakt en die is ook al weer duizenden keren bekeken. Wellicht dat André zich nog bedenkt en het nummer alsnog uitbrengt. Dat kan ook in een ander jaar, want het nummer is tijdloos (in ieder geval gedurende de komende periode van Willem Alexander als onze koning). Misschien is het een idee om de opbrengst van het nummer dan aan een goed doel te koppelen, elk jaar aan een ander doel?

Balletjes van de Koningin

Het is niet de eerste keer dat André van Duin een nummer maakt en dat niet direct uitbrengt. In 2009 ging het net andersom met ‘De balletjes van de Koningin’. Eerst was er de videoclip, eigenlijk gemaakt als opwarmertje voor een nieuwe serie Dik voor Mekaar Shows opgenomen in het theater, die door de TROS op tv zouden worden uitgezonden. Maar toen de videoclip zo’n 150.000 keer was gedownload en mensen vroegen naar een singletje, kwam het nummer alsnog uit op een cd-single en stond in twee weken op de eerste plaats. Dus wellicht is er nog een hitparadepositie weggelegd voor ‘Oranje boven’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten