zondag 13 januari 2008

Album Top 100: persoonlijk record voor Paul de Leeuw

In de Album Top 100 blijft Paul de Leeuw voorlopig nog op kop staan; nog nooit stond hij langer op #1! Ook in de rest van de lijst verandert er maar weinig; net als in de voorgaande weken moeten we de nieuwkomers met een zaklampje gaan zoeken. We vinden er uiteindelijk twee.

Paul de Leeuw: Symphonica in rosso (1)
Onvermoeibaar lijkt Paul de Leeuw met het album ‘Symphonica in rosso’. Het album staat inmiddels voor de zesde week op de eerste plaats van de Album Top 100. Voor Paul zelf is zes weken bovenaan een evenaring van ‘Plugged’ uit 1994 dat ook zes weken op #1 stond. Sinds ‘Call me irresponsible’ van Michael Bublé in mei 2007 heeft er geen album meer zolang op de eerste plaats gestaan. En de laatste Nederlandse act die het minstens zolang volhield was Ilse DeLange, die met ‘The great escape’ in 2006 zeven weken bovenaan stond.

Alain Clark: Live it out (6)
Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk bereikt Alain Clark dan toch de top 10. Al tien weken lang staat ‘Live it out’ in de Album Top 100, maar in de laatste acht weken kwam de plaat nooit kwam de plaat hoger dan #16. Het nieuwe jaar bracht Alain Clark echter ook nieuw succes: vorige week al steeg de plaat terug naar #14 en deze week volgt zelfs een top 10-hit, met een zesde positie.

Van Velzen: Unwind (10)
Waar komt dat kleine mannetje nou ineens weer vandaan? Van Velzen kwam met ‘Unwind’ vorig jaar maart in één klap op #1 binnen in de Album Top 100. Eind september verdween de plaat uit de lijst en sindsdien kwam hij nog een paar keer in de onderste regionen terug. Maar sinds een maand zit de plaat ineens weer enorm in de lift! Op 22 december keerde het album terug op een nog onschuldige 99e plek. Een week later steeg hij door naar #62 en begin dit jaar ging het bescheiden verder naar #49. Waarna deze week een onverwachte stijging van bijna veertig plekken volgt, waardoor ‘Unwind’ na een afwezigheid van negen maanden terugkeert in de top 10! De Megaman staat er van te kijken, maar feliciteert Van Velzen van harte.

Mark Ronson: Version (75)
Vorige week maakte Mark Ronson zijn hitparadedebuut met de single ‘Valerie’, die hij maakte met Amy Winehouse. Eerder produceerde hij haar album ‘Back to black’, dat met 1.550.037 stuks het bestverkochte album van 2007 was in Groot-Brittannië. Daar kan Mark alleen nog maar van dromen met zijn album ‘Version’, waarop alleen maar covers staan.

Alela Diane: The pirate’s gospel (97)
Het heeft een tijdje geduurd voordat de wereld haar folkmuziek ontdekte, maar uiteindelijk krijgt Alela Diane het succes dat ze verdient. De zangeres/ gitariste, afkomstig uit het kleine stadje Nevada city in het noorden van Californië, schreef de meeste nummers van ‘The pirate’s gospel’ al jaren geleden; ze bracht ze in 2004 uit op een eigen beheer-album. Uiteindelijk gebeurde het onvermijdelijke: een platenmaatschappij raakte geïnteresseerd in Alela en een licht bewerkte versie van haar opnamen uit 2004 vindt nu ook zijn weg naar de platenzaken en de hitparade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten