zondag 25 oktober 2015

40e notering van Marco Borsato mist voldoende streams

#6 Marco Borsato: Mooi      *** hoogste eerste weeks ***

Op vrijdag 16 maart presenteerde Radio 2 de dag van de Nederlandse (pop) muziek. De hele dag liepen bekende zangers en zangeressen de deur plat of belden in om te vertellen wat hun favoriete Nederlandse plaat was. Één van die gasten was Marco Borsato, die langsging bij Aan De Slag van Bart Arens. En wat had hij bij zich? Zijn nieuwe single ‘Mooi’! Mooier kon het natuurlijk niet op zo’n dag.

‘Mooi’, zijn veertigste notering (dat is inclusief alle hits waaraan hij heeft meegewerkt), is de voorloper van het album Evenwicht dat op 20 november verschijnt. Dezelfde dag dat Adele haar derde studioalbum 25 uitbrengt. Dat wordt dus nog spannend wie de eerste plaats zal pakken. Naar het schijnt heeft Rihanna in Groot-Brittannië haar album Anti uitgesteld, om Adele alle ruimte te geven ofwel zelf niet ondergesneeuwd te raken.

eigen kracht

Via Twitter liet Marco weten zijn album niet uit te stellen:
“Heb releasedatum nooit aan een ander aangepast zal dat ook nu niet doen! M'n album komt gewoon gelijk uit met Adele#uitgaanvaneigenkracht”
Dat is nog helemaal niet zo gek, want Marco kan alles uit de kast trekken, instores, acties etc., terwijl Adele het op afstand moet doen. 
Het enige dat voor ‘Mooi’ uit de kast is gehaald, is een mooie videoclip, met beelden uit de  natuurfilm Holland, Natuur In De Delta, die in de bioscoop draait. Het is dan ook de eerste videoclip van Marco zonder Marco. Sinds afgelopen vrijdag is Marco Borsato bezig aan een concertreeks van elf optredens in de Ziggo Dome in het kader van Symphonica in Rosso, met als speciale gasten Zuchero, O’GENE en Jeroen van Koningsbrugge.

streams

Als je na het weekend nog niet de eerste plaats hebt behaald, dan kun je het wel schudden. Dat is geen wetmatigheid, maar een constatering. ‘Mooi’ stond na het vorige weekend op de derde plaats van de voorlopige Single Top 100 en liep bijna 17% achter op ‘What Do You Want?’ van Justin Bieber en ruim 5% op ‘Niemand’ van Mr. Polska & Ronnie Flex. Toen wisten we dus al dat ‘Mooi’ het niet zou gaan redden.

Het nummer is vele malen meer dan de andere nummers gedownload en toch komt het slechts binnen op de zesde plaats. Hoe kan dat? Twee jaar geleden was in sommige weken 1000 downloads al voldoende voor een eerste plaats, maar anno 2015 vallen die aantallen in het niet met weinig streams. En dat is wat ‘Mooi’ mist.

Marco is niet de enige die daar last van heeft. Veel Nederlandse artiesten missen een (hoge) notering door het ontbreken van voldoende streams. Nederlanders streamen wel nummers van buitenlandse acts, maar van Nederlandstalige acts nauwelijks, tenzij het hiphop nummers zijn. Daardoor missen deze acts, of het nou om het betere lied, de smartlap of een feestnummer gaat, een notering. Hierdoor is de doorstroming van nieuwe nummers ook marginaal. Dit jaar hebben we al vijf weken gehad met slechts twee nieuwe noteringen. Een paar jaar geleden waren vijftien in een week heel normaal.

Airplay en/of views?

Andere lijsten dachten de doorstroming te beïnvloeden door de airplay weer zwaar mee te tellen. Maar ook daarin zit niet de oplossing en dus grijpen ze naar een volgend middel: views. Binnenkort tellen voor deze lijsten ook het aantal keren dat een videoclip is bekeken mee. Wij stellen daar grote vraagtekens bij. Het gaat immers niet om betaalde views. Nog meer dan bij downloads zijn views te manipuleren. Hoe willen de samenstellers dit voorkomen, zonder teveel kunstmatige trucs toe te passen, waardoor de uitkomst ongeloofwaardig wordt? Dan maar mindere doorstroming, maar wel een betrouwbare lijst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten