zondag 8 juni 2008

Karima sloeg rol voor ‘Wizard of Oz’ af

Karima: Wil voor je gaan (89)

Karima Lemghari, geboren en getogen in Amsterdam Oost, is nu 34 jaar. Op 12-jarige leeftijd verhuisde ze naar Lelystad en sloot zich aan bij het jeugtheater. Drie jaar later werd ze gekozen voor de rol van Dorothy voor de musical ‘Wizard of Oz’. Ze sloeg het aanbod af omdat ze van mening was niet te kunnen zingen. Het theater keerde ze de rug toe, en kreeg interesse in hiphop muziek. Daarbij ontdekte ze toch best aardig te kunnen zingen, en begon met vriendin Gracia een eigen groep. Beide werkten lange tijd in de hiphop. Vanaf haar 20ste werd het echt serieus voor Karima, toen ze de R&B groep Dignity formeerde, waarmee ze tussen 1997 en 1999 vier hits scoorde. Daarnaast werkte ze mee aan twee albums van Postmen en zingt mee op ‘More days to come’ van E-life (#7 in 1998). Ook geeft ze regelmatig workshops zang en performance op scholen en buurthuizen. Ondanks dat het album ‘Dignity’ een Edison kreeg voor ‘beste album van 1999’ en het succes in binnen en buitenland stopt de groep en gaat Karima alleen verder.

In 2000 scoort ze haar grootste hit tot nu toe: #2 voor ‘De bom’ van Postmen mmv Def Rhymz, maar krijgt daar geen credit voor. Drie jaar later komt ze met ‘Waar gaat dit heen?’ tot #57 op de debuuthit van Ali B. Deze samenwerking resulteert in 2003 in een platencontract bij het label SPEC Music, opgericht door diezelfde Ali B.

In 1989 vond ze zich niet goed genoeg voor een rol in de musical ‘Wizard of Oz. Maar als ze in 2004 gevraagd wordt voor de ‘Lion king’, twijfelt ze geen moment. Gedurende 800 voorstellingen van 2004 tot 2006 zingt ze daarin de sterren van de hemel. Vorig jaar trad Karima op bij onder anderen AVRO’s ‘Nieuwe jas’ en ‘Friends for Warchild’ waarbij ze liet horen goed te kunnen zingen, getuige haar uitvoering van Danny de Munk’s ‘Ik voel me zo verdomd alleen’. Met het album ‘Belofte’ dat na de zomer uitkomt, gaat ze verder in het Nederlands. ‘Ik ben de shit’ redde het net niet, maar ‘Wil voor je gaan’, geproduceerd door Relax, komt deze week binnen op #89.

Aanstaande vrijdag staat Karima op het festival ‘Because I am a girl’ in Tilburg, waar ook Anouk, Candy Dulfer, Edslilia Rombley, Izaline Calister en 100% Isis spelen. Het concert is de kickoff van de gelijknamige campagne van Plan Nederland gericht op onderdrukte meisjes in de derde wereld. Karima is ambassadrice van ‘Plan Nederland’ en het gezicht van deze campagne. Maatschappelijke betrokkenheid is in haar werk altijd belangrijk geweest. Ze gaf jarenlang zangworkshops aan kinderen in achterstandswijken en ze heeft zich ingezet voor tal van goede doelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten