zondag 8 juni 2008

Lil’ Wayne bezorgt Static Major een postume debuuthit

Lil’ Wayne vs. Static Major: Lollipop (59)

Een postume hit, die wordt nog wel eens gescoord (denk maar aan André Hazes), maar een postuum debuut, dat maken we niet vaak mee. Static Major is pas de tweede artiest in de Mega-geschiedenis die dat trieste feit op z’n naam weet te zetten, na the Notorious B.I.G. in 1996 (diens debuuthit kwam twee maanden na zijn gewelddadige dood).

Static Major werd als Stephen Garrett geboren op 11 november 1974 in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky. Hij begon als zanger in het r&b-trio Playa, maar verlegde zijn terrein al snel naar het songschrijven. Hij componeerde alle grote hits van Aaliyah en schreef ook nummers voor onder meer Ginuwine, Destiny’s child, Brandy en JoJo. Zo’n beetje al het werk van Playa zelf was trouwens ook al van Static’s hand.

Zijn laatste muzikale bijdrage was een gastrol op het nummer ‘Lollipop’ van Lil’ Wayne, maar daarna ging er iets vreselijk mis. Op 25 februari stierf Static onverwacht aan een hersenbloeding, tijdens een op zich onschuldige operatie die hij in het ziekenhuis onderging. Static Major liet een vrouw en vier kinderen achter. En ongetwijfeld een grote berg met geld, iets waar hij zelf helaas maar weinig plezier van heeft gehad.

Laten we het eens over Lil’ Wayne gaan hebben. Die heet eigenlijk Michael Carter en is van 27 september 1982. Op z’n veertiende liet ie de school al voor wat het was en op z’n zestiende werd ie al vader, maar uiteindelijk is toch nog alles goed gekomen. Lil’ Wayne werd lid van de r&b-groep the Hot boys. In 1997 brachten ze hun debuutsingle uit. Twee jaar later al ging Lil’ Wayne solo. Zijn debuutalbum leverde hem direct al dubbel platina op. Daarop volgden bovendien nog eens een aantal gouden platen.

Niet alleen commercieel, maar ook zakelijk ging het Lil’ Wayne al snel voor de wind. In 2005 werd hij directeur van platenlabel Cash money en in dat zelfde jaar richtte hij Money entertainment op. In 2007 en 2008 volgde bovendien nog eens artistiek succes, toen hij werd uitgeroepen tot ‘Hottest MC’ (door MTV), ‘Man of the year’ (door GQ magazine), ‘Best rock star alive’ (door Blender magazine) en ‘Best MC’ (door Rolling stone).

‘Lollipop’ is de eerste hit van Lil’ Wayne die de eerste plaats heeft bereikt van de Billboard Hot 100. Het nummer is afkomstig van diens album ‘Tha Carter III’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten