In de Album Top 100 is Amy MacDonald op weg naar een platina album, onderzoekt Radiohead of er animo voor een verzamelalbum is en komt Normaal met zestien ‘Ni-je nrs’. En verder natuurlijk de invloed van Pinkpop op de albumverkopen.
Amy MacDonald: This is the life (1)
Amy MacDonald was er al vroeg bij. Tussen haar veertiende en negentiende schreef ze alle liedjes voor het album ‘This is the life’, dat voor de tweede week op de eerste plaats staat van de Album Top 100. Geen enkel liedje kostte meer dan 25 minuten. Na afloop van haar concert op Pinkpop kreeg ze uit handen van Jan Smeets een gouden plak uitgereikt voor de verkoop van meer dan 30.000 exemplaren. Platenmaatschappij Universal meldde echter dat de teller al boven de 40.000 staat. Een platina album kan Amy dus niet meer ontgaan.
Alanis Morissette: Flavors of entanglement (7)
Sinds het #1-album ‘So-called chaos’ uit 2004, is er weer echt nieuw werk van de voor oorsprong Canadese zangeres Alanis Nadine Morissette; sinds 2005 is ze Amerikaans staatsburger. Wereldwijd verkocht ze meer dan 55 miljoen albums, waarbij het grote succes vooral te danken is aan ‘Jagged little pill’ uit 1995 dat 30 miljoen keer over de toonbank ging. In 2005 verscheen een akoestische versie van haar succesalbum. Begin 2007 is ze samen met producer Guy Sigsworth gaan werken aan het album ‘Flavors of entanglement’, in Londen en Los Angeles. Vijfentwintig nummers schreven ze, elf daarvan bereikten het album. Het album is haar achtste album, en zesde top 10-album.
Radiohead: The best of (13)
Na zeven albums, waarvan 23 miljoen stuks verkocht zijn, is het voor Radiohead tijd voor een ‘Best of’’. De groep gooide er een heus marktonderzoek tegenaan om te kijken of er wel mensen op zo’n verzamelaar zaten te wachten. En wat blijkt? De meeste fans hebben slechts één of twee albums in hun bezit. In Nederland blijken, zo zeggen de onderzoekers, zo’n 800.000 mensen het verzamelalbum ‘zeer waarschijnlijk’ of ‘misschien’ te gaan kopen. Dat betekent dat Radiohead een hele trits platina albums in het verschiet heeft! ‘The best of’ is uitgebracht als dubbel-cd met extra dvd.
Opeth: Watershed (14)
Ze komen uit Zweden en spelen een stevige partij symfonische metal. Opeth ontleent zijn naam aan het boek ‘Sunbird’ van Wilbur Smith uit 1972, waarin Opeth duidt op de stand van de maan. De groep bestaat sinds 1990 en heeft als huidige bezetting Mikael Åkerfeldt (zang), Frederik Åkesson (gitaar), Martin Mendez (bas), Martin Axenrot (percussie) en Per Wiberg (toetsen). Op ‘Watershed’ worden ze bovendien bijgestaan door gastzangeres Nathalie Lorichs. Als je op tijd bent, kun je nog aan het beperkt uitgebrachte digipack komen, waaraan een dvd is toegevoegd met interviews en drie extra nummers.
Normaal: Ni-je nrs (16)
Aanstaande zaterdag, 14 juni, is Normaal te gast in ‘TROS Muziekcafé’ op Radio 2. Het tweede uur zal dan volledig aan de groep gewijd zijn. Ze zullen dan ook zeker nummers spelen van het album ‘Ni-je nrs’, dat binnenkomt op de zestiende plaats. De zestien nummers zijn door de verschillende bandleden geschreven. Høkers kennen een aantal nummers al, want tijdens de laatste ‘Veldtocht’ heeft Normaal daarvan al enkele gespeeld. Voor de titel ‘Ni-je nrs’ is gekozen, omdat geen van de nummers nog niet eerder op een cd zijn verschenen. Als voorproefje is het nummer ‘Wat maak i-j mien now dan’ op single verschenen, dat gratis via hun site gedownload kan worden.
Alphabeat: This is Alphabeat (28)
Met een top 10 op zak (‘Fascination’) kon Alphabeat zich geen betere start wensen. Slechts tien nummers staan er op het album This is Alphabeat’ waaronder de nieuwe single ‘10.000 nights’. Deze maand zijn er drie gelegenheden om te horen hoe deze Deense band de nummers live brengt. Op 16 juni staan ze in ‘Doornroosje’ in Nijmegen, een dag later in ‘de Melkweg’ in Amsterdam en op 22 juni op ‘Picknick in the park’ in Den Haag.
Paul Weller: 22 dreams (41)
In Engeland staat elk nieuw album van Paul Weller nog garant voor een top 10-notering, maar bij ons is dat al lang niet meer het geval. De twee vorige Weller-platen kwamen niet boven de top 80 uit, dus bij binnenkomst doet ’22 dreams’ het al een stuk beter. De nieuwe Weller is een dubbelalbum geworden, opgenomen in Pauls eigen studio in Surrey. Je hoort gastbijdragen van Noel Gallagher en Gem Archer (Oasis), Steve Cradock (Ocean colour scene) en Graham Coxon (Blur).
Disturbed: Indistructible (57)
Je kunt er misschien nog nooit van gehoord hebben, maar de nu-metalband Disturbed uit Chicago heeft sinds hun oprichting in 1996 al wel 10 miljoen albums verkocht. De groep bestaat uit oprichters David Draiman (zang), Dan Donegan (gitaar) en Mike Wengren (drums) en nieuwkomer John Moyer (bas); hij kwam er in 2004 bij voor Steve ‘Fuzz’ Kmak. ‘Indistructible’ is Distubeds tweede albumhit in Nederland na ‘Ten thousand fists’ (#87) in 2005.
the Wombats: The Wombats proudly present: A guide to love, loss & desperation (98)
Hoe kom je van die ene hit af, dat is de grote vraag voor the Wombats uit Liverpool. Dankzij 3FM Serious Request eind vorig jaar, werd iedereen verrast met het energieke ‘Let’s dance to Joy division’. Dat schept verwachtingen, die hopelijk waar worden gemaakt op het debuutalbum ‘The Wombats proudly present: A guide to love, loss & desperation’. Tegen december, wanneer een volgende Serious Request van start gaat, weten we het!
Good things end: Out of nowhere (99)
Vorige week woensdag in zaal ‘de Gigant’ in Apeldoorn speelde Good things end een thuiswedstrijd bij de cd-presentatie van ‘Out of nowhere’. De groep is en blijft het lievertje van de media, want na de doorbraak via TMF (TMF kweekvijver en Superclip) en 3FM (Serious talent en Megahit) stond vorige week hun debuutalbum de hele week centraal op de Nederlandse versie van Myspace. ‘Out of nowhere’ komt nog twijfelend binnen, bijna onderaan, maar dat zal volgende week wel goedkomen voor de familie Schiphorst (zus Colette is zangeres en broers Cyriel, Iwan en Dave spelen respectievelijk drums, gitaar en bas) uit Klarenbeek.
De invloed van Pinkpop
Evenals voorgaande jaren hebben we ook dit jaar gekeken naar het effect van Pinkpop op de albumverkopen. Dit jaar vond de 39ste editie van Pinkpop voor het eerst niet tijdens het Pinksterweekend plaats (10-12 mei), maar in het weekend van 30-31 mei. De reden: begin mei is het moeilijk om (grote) artiesten naar Landgraaf te halen, omdat er dan weinig andere popfestivals zijn. Die artiesten die je wel kunt strikken, slokken dan een groot deel van het budget op. Dat leidde twee jaar geleden tot grote verliezen, en dus werd het dit jaar anders aangepakt. En met succes, want niet eerder kwamen er zoveel mensen naar Pinkpop. Volgend jaar is de 40ste editie van Pinkpop weer gewoon met Pinksteren.
Terug naar dit jaar. Voor het overzicht hebben we de standen genomen van de Album Top 200 en de Backcatalog Top 50, waarover straks meer. De Album Top 200 bevat de Album Top 100 + de Bubbling under Album Top 100 van week 21-23. Tevens wordt er dagelijks door GfK Dutch Charts een midweeklijst samengesteld, de voorlopige Album Top 100, van de albumverkopen bijgehouden tot en met de dag daarvoor. Van deze midweeklijsten hebben we het verloop in week 23 op een rijtje gezet. De eerste midweek waar je een mogelijk effect van de optredende artiesten uit zou kunnen afleiden, is die van de dinsdag, 3 juni, omdat hierin de verkopen zitten van de maandag, de eerste dag na Pinkpop.
Nieuwe albums
Van te voren zij nog even opgemerkt, dat ‘Flavors of entanglement’, het nieuwe album van Alanis Morissette, al voor Pinkpop een notering kreeg. In de midweek van maandag stond het al op #4. Ook ‘The Wombats proudly present: A guide to love, loss & desperation’ van the Wombats is een nieuw album. Hun optreden op Pinkpop heeft zeker bijgedragen tot de noteringen 95 en #63. Het effect van Pinkpop was echter snel uitgewerkt, want in de weeklijst komt het album slechts binnen op #98.
Voor Pinkpop
In de aanloop naar Pinkpop (week 21-22), valt op dat alleen ‘Before you leave’ van Racoon winst boekt, van 27 naar #20. Na Pinkpop weten ze deze winst echter niet uit te bouwen.
Na Pinkpop
De meest opvallende verschuivingen die terug te voeren zijn op een optreden op Pinkpop, zijn in rood aangegeven:
‘Summer at Eureka’ van Pete Murray viel voor het festival terug naar #41, maar stijgt na het weekend naar de vijftiende plek. ‘An end has a start’ van Editors komt op dinsdag binnen op #95 en stijgt de dag er na naar #33. Ook Counting crows die met ‘Saturday nights & Sunday mornings’ voor het weekend zakte naar #69, maakte na het festival een opleving mee, die tot het einde van de week duurde: 57, 50, 42, #40.
Foo fighters ging op herhaling met ‘Echoes, silence, patience & grace’ op #91 en steeg door naar #46.
Voicst ging met ‘A tale of two devils’ op herhaling en wist dit vast te houden: 81, 72, #64.
Nog meer herhalingsoefeningen zijn er van Flogging Molly; ‘Float’ komt binnen op #65, Blood red shoes met ‘Box of secrets’ op #80 en Fiction plane met ‘Left side of the brain’ op #99.
Oudere albums
Naast de reguliere Albumlijst, is er ook nog de Backcatalogue Top 50. Dit is een lijst met albums die minimaal twee jaar geleden in de reguliere albumlijst hebben gestaan. Vaak zijn deze albums goedkoper geprijsd.
In tegenstelling tot de reguliere albumlijst, wordt er van de Backcatalogue Top 50 geen midweek gemaakt. Maar als we de weekstanden van 21-23 op een rijtje zetten, dan blijkt dat de invloed van Pinkpop veel groter is op ‘oudere’ acts dan nieuwe. Alle Pinkpopacts die één of meerdere albums in deze lijst hebben staan, hebben profijt gehad van het optreden. De weekstanden in rood tonen dit aan.
Foo fighters staat met drie albums genoteerd, waarvan twee op herhaling. Ook Rage against the machine gaat met twee albums op herhaling. En Queens of the stone age ziet hun album ‘Lullabies to paralyze’ binnenkomen op #42.
Grootste winst wordt geboekt door Editors (‘The black room’ gaat van 44 via 21 naar #3), Racoon (‘Another day’ gaat van 21 via 11 naar #6), KT Tunstall (‘Eye to the telescope’ knalt van 38 naar #10) en Metallica (‘Metallica’ stijgt van 40 naar #28).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten