maandag 29 april 2013

K(r)oningsliederen

Ten tijde van het EK, WK of carnaval, kunnen we met gemak een elftal van hits optuigen. Maar wie had gedacht dat de aanstaande kroning er ook elf zou opleveren?! Vier kennen we al: ‘Het Koningslied’ door diverse artiesten (#1), ‘Koningin van alle mensen’ door RTL Boulevard United (#4), ‘Koning pils’ van  Gebroeders Ko (#6) en ‘Kroningswals’ van André Rieu (#87). En daar komen de volgende zeven bij:

Kinderen voor kinderen zingen en bewegen voor de koning

Kinderen voor kinderen: Bewegen is gezond (17)

Het aanstaande koningsfeest kent drie peilers. In de eerste plaats ‘Het Koningslied’ (zie onder #1). De tweede peiler is ‘Deel je droom’, waarin Nederlanders hun toekomstdroom voor Nederland en de Caribische gebieden van het Koninkrijk kunnen delen. Deze wensen worden op een later tijdstip aan het Koningspaar aangeboden. De laatste peiler is de Koningsspelen, een idee van oud-tennisser Richard Kraijcek, die deel uitmaakt van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat de feestelijkheden rond de inhuldiging voorbereidt.

Afgelopen vrijdag, 26 april, vonden de eerste (en zeker niet de laatste) Koningsspelen plaats: een sportieve competitie op 6000 van de 7400 basisscholen, een soort alternatieve sportdag voor 1,3 miljoen kinderen.

De spelen werden geopend door Willem Alexander en Máxima met een Koningsontbijt (gesponsord door Jumbo supermarkten). Daarna volgde een warming-up op ‘Bewegen is gezond’ van Kinderen voor kinderen, die het lied ter plekke zongen. Het nummer, geschreven door Tjeerd Oosterhuis en Lucia Marthas, staat ook op het album ‘Kinderen voor kinderen – hits’, dat tevens vrijdag is uitgekomen. Op 1 september volgt de nieuwste Kinderen voor kinderen cd: ‘Klaar voor de start (deel 34)’.

Allard & Huib hebben alle vertrouwen in Willem Alexander

Allard & Huib: Jij bent de koning (18)

Al ver voordat het officiële koningslied werd gepresenteerd, schreven Allard Amelink en Huib Verhoeven, twee studenten uit Utrecht, het nummer ‘Jij bent een koning’. De tekst is in dezelfde stijl als nummers van Veldhuis & Kemper en verhaalt over Sneijder, Van der Vaart, Marlies Dekkers en Doutzen Kroes. Het idee voor het lied ontstond, zoals het bij studenten hoort, in de kroeg. Het lied is inmiddels zo populair, dat de stadsbeiaardier heeft besloten hun lied op 30 april te spelen op de Domtoren in de Utrechtse hoofdstad, in plaats van ‘Het Koningslied’ van John Ewbank.

Philip Walkate: Willem Alexander doet het voor zijn moeder

Philip Walkate: Het officiële Koningslied 2013 (46)

Net als Claudia de Breij (op #55) is Philip Walkate (Leiden, 18 maart 1974) cabaretier. In tegenstelling tot de Breij, die een lied heeft gemaakt dat dwingt tot nadenken, pakt Walkate het luchtiger aan. Zijn  lied, dat hij 'Het officiële Koningslied 2013' noemt en waarvan de videoclip hilarisch is, kreeg als subtitel ‘Ik doe het voor jou mam’ mee en dat dekt volledig de lading. Volgens Walkate was Willem Alexander  liever een gewone burger geweest.

Evers zingt voor KIKA

Evers staat op: Koning als geen ander (53)

Doordat John Ewbank zijn Koningslied terugtrok (zie onder #1), dreigde er aanstaande dinsdag geen lied te zijn voor het nieuwe Koningspaar. Daarop kwam 538-dj Edwin Evers (die  meewerkt aan zowel ‘Koningin van alle mensen’ van RTL Boulevard als ‘Het Koningslied’) met een alternatief: ‘Koning als geen ander’ op de melodie van een oude hit van Willem Duyn: ‘Willem’ (#6 in 1979). Evers: “Het moet makkelijk in het gehoor liggen en vooral nergens overgaan”. Afgelopen maandag, 22 april, presenteerde hij het lied, waarvan de opbrengst gaat naar KIKA, kinderen met kanker.

Willem Duyn had de melodie van ‘Willem’ niet zelf bedacht, maar geleend van ‘Darlin’’ van Frankie Miller uit 1978. Die had het op zijn beurt weer gecoverd van de Britse groep Poacher, toen met de titel ‘Darling’.

Claudia de Breij houdt van het koningshuis

Claudia de Breij: Nederland (55)

Ieder zichzelf respecterend programma ‘moet’ iets met de aanstaande k(r)oning doen. Zo ook ‘Pauw & Witteman’, dagelijks goed voor meer dan 1 miljoen kijkers. In de rubriek ‘Voor de koning’ mochten artiesten een ode brengen aan de toekomstige koning in de vorm van een artistiek geschenk. Freek de Jonge, Carel Kraayenhof en Tim Knol gingen cabaretier/radiomaakster Claudia de Breij voor, toen zij op 8 maart het nummer ‘Nederland’ zong. Op de vraag wat ze heeft met het koningshuis, antwoordde ze: “Ik hou diep en intens en volledig irrationeel van het koningshuis.”

André van Duin haalt Willempie uit de kast

André van Duin: Willempie van Oranje (76)

Willempie van Oranje’ is de 52e notering voor André van Duin (heruitgebrachte nummers en remixen niet meegerekend), maar had zijn 53e kunnen zijn. In februari nam hij het nummer ‘Oranje boven’ uit, maar gaf het gratis weg. Binnen een week was het nummer meer dan 400.000 keer gedownload, goed voor zijn achtste #1-hit, die hij dus nu misliep.

Aanvankelijk wilde van Duin ‘Willempie van Oranje’ niet uitbrengen (een heel gedoe, kost ook nog geld), maar uiteindelijk heeft hij toch gedaan, met als resultaat binnen op #76. De aanleiding voor ‘Willempie van Oranje’ was de discussie over het officiële Koningslied (zie onder #1).

Op de melodie van ‘Willempie’ (#1in 1976) maakte hij een nieuwe tekst. De nieuwe versie, waarin ook ‘Oranje boven’ is verwerkt, nam hij afgelopen maandagnacht op met zijn producer Eric van Tijn. Afgelopen zaterdag zong van Duin het nummer aan het einde van ‘Langs de Leeuw’ en aanstaande dinsdag zal hij het nummer nogmaals zingen op het Museumplein in Amsterdam, waar hij dan samen met André Rieu en André Hazes (in een rol van Martijn Fischer) staat onder het motto ‘het koningsbal met de drie André’s’

K3 past single aan de actualiteit aan

K3: Koning Willem-Alexander (98)

In 2011 had K3 op het album ‘Eyo!’ het nummer ‘Willem-Alexander’ opgenomen, toen nog voor de Prins. Vorig jaar verscheen het nummer op single, ter gelegenheid van de tiende trouwdag van het aanstaande koningspaar, maar sloeg niet aan. Inmiddels is hij bijna koning en kon een nieuwe versie niet uitblijven: ‘Koning Willem-Alexander’. De tekst is op delen aangepast en dat geldt ook voor de videoclip.

Via Blokker liep, alleen in Nederland, een actie waarbij je bij besteding van € 20,-- de cd-single gratis kreeg. In België was de cd-single alleen bij filialen van de Free Record Shop te koop. Daarnaast is het nummer ook te koop via de bekende download platforms. Josje Huisman werkt ook mee aan ‘Koningin van alle mensen’ van RTL Boulevard. Op 22 juni staat K3 op het Studio 100 Zomerfestival, waar ze hun nieuwe single presenteren.

En ‘Zo mooi als jij’ van 3js dan? Dat nummer is geen lied dat speciaal voor het kroningsfeest is gemaakt. Wel is de videoclip een ode aan Máxima. Vooruit, we zetten 3js op de reservebank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten