vrijdag 28 mei 2010

Hitflits: Marco Borsato & Guus Meeuwis samen op #1

Het is natuurlijk niet echt een verrassing dat ‘Schouder aan schouder’ de nieuwe #1 is in de Single Top 100. Het zijn beide grossiers in hits, dus als je die bij elkaar zet, dan kan het niet anders, of dat levert een #1-hit op. Guus had al vijf #1-hits op zijn naam staan en Marco zelfs veertien, waarvan zijn laatste negen! De grote vraag was echter, met welk overwicht knalt ‘Schouder aan schouder’ binnen? Na een volledige verkoopweek, zowel digitaal als fysiek, laten Guus & Marco ‘Alors on danse’, de voormalige #1 van Stromae met ruim 40% ver achter zich.

De echte verrassing deze week vinden we op een derde plaats. Daar komt ‘Voetbaldans’ van Kabouter Plop binnen. Met ‘Kabouterdans’ stond dit Belgische gezelschap in 2000, 2001 en 2002 niet minder dan 66 weken achtereen genoteerd, met als hoogste notering #10. België is niet geclassificeerd voor het WK 2010, en dus steunen ze Oranje. Kompleet met de gratis Oranje Plopmuts en een aangepaste versie van ‘Kabouterdans’, omgedoopt in ‘Voetbaldans’.

Drie weken na binnenkomst kwam het nummer dicht in de buurt van de top 10: #12. Vervolgens zakte het tot #35, maar de laatste weken klom het langzaam weer omhoog. Vorige week zakte het nog naar #22, maar deze week gaat het de andere kant op. We hebben het over ‘Heartbreak warfare’ van John Mayer dat naar de zesde plaats stijgt en John zijn eerste top 10-notering oplevert. Volgende week staat hij in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Ook een top 10-notering, maar niet haar eerste, is er voor Lady Gaga met ‘Alejandro (don’t call my name)’ dat van 12 naar #8 stijgt. Het is haar vijfde top 10-notering.

Alvorens we overgaan op twee bijzondere hits die op herhaling gaan, constateren we dat ‘Panic attack’ van Bert Heerink vanaf #9 (!) volledig uit de Single Top 100 is gevallen. De acties van Bert zijn nu echt ten einde en het plaatje wordt verder niet breed gesteund. Daarnaast gaat ‘Ik heb een meisje’ van Lucky Fonz III ook hard onderuit, maar valt niet helemaal buiten de lijst. Het nummer, vorige week binnen op #5, zakt deze week naar de 45ste plaats. Nu maar hopen dat het een tijdelijke terugval is, anders is er toch wel sprake van een zeer korte relatie …

Nederland weer niet

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival was er één met zware concurrentie voor ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’ van Sieneke. Of ze daardoor niet naar de finale gaat, weten we pas daarna, wanneer de toegedeelde punten bekend worden gemaakt. Hoe het ook zij, aan Sieneke zelf heeft het zeker niet gelegen. Wellicht dan toch het liedje? Pierre Kartner, de componist, was er niet bij in Oslo, want hij had het aan zijn rug. Vanwege de aandacht in de media de afgelopen week voor het liedje, gaat het in de twaalfde week, op herhaling op #21. Sieneke heeft al voor haar deelname aangekondigd gewoon door te gaan met haar zangcarrière. En ook de TROS, de omroep die het dit jaar van de NOS heeft overgenomen, heeft afgelopen dinsdag laten weten, het festival zeker tien jaar voor haar rekening te nemen, omdat het heel goed bij de TROS past. Dit zal onder andere inhouden, dat ook volgend jaar een echte Nederlandse act zal moeten proberen om de finale te halen. Pierre Kartner heeft al aangeboden het liedje te schrijven …

maar België wel

In het verlengde van de single van Sieneke, gaat er nog een Eurovisiebijdrage op herhaling. Op #88 komt ‘Me and my guitar’ van Tom Dice, de Belgische inzending binnen. Hij redde het afgelopen dinsdag wel tijdens de eerste halve finale, en zal dus morgenavond mee doen aan de finale.

En dan de echte binnenkomers:
#18 Gebroeders Ko: ‘Helicopter’
#28 Willem Barth: ‘Als men een drankje naar jou zou noemen’
#32 Esmée Denters feat. Justin Timberlake: ‘Love dealer’
#47 Graffit16: ‘Stare into the sun’ (tevens 3FM Megahit)
#51 David Guetta & Chris Willis feat. Fergie & LMFAO: ‘Getting’ over’
#52 Macy Gray: ‘Beauty in the world’
#58 Aura dione: ‘I will love you monday (365)’
#83 William Smulders: ‘Zij is van mij’
#94 Dance nation: ‘Great divide’
#95 Yasmin: ‘Why don’t you go’

Resteert nog één eersteweeks notering: ‘That man’ van Caro Emerald op #65. Daarmee staat Caro met al haar drie singles genoteerd. Op #10 met ‘A night like this’ (van #4) en op #63 met ‘Back it up’ (van #58). En hoe gaat het met haar album, staat dat ook nog steeds #1? Snel over naar de Album Top 100!

Ook deze week was het weer reuze spannend wie de eerste plaats zou innemen. Afgelopen weekend verscheen ‘The house’, het vierde studioalbum van Katie Melua. Zou het haar lukken om Caro Emerald van de eerste plaats te verstoten? Direct na het Pinksterweekend kwam het album van Katie Melua binnen op de tweede plaats, met een klein verschil op het album van Caro. De dag daarna werd het verschil kleiner, maar op donderdag weer groter. De beslissing viel vandaag, en valt in het nadeel uit van Katie, die zelfs nog een ander album voor moet laten gaan. Want op #2 komt ‘Het beste van’ Jannes binnen! En dus staat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald ook deze week op de eerste plaats en dat voor de zestiende week. Ze evenaart daarmee Robbie Williams die met zijn album ‘Escapology’ in totaal ook zestien weken op #1 stond (12+4).

Het restant binnenkomers zijn de volgende:
#30 Nikki: ‘Let it go’
#35 Gare du Nord: ‘Let’s have a ball’
#42 Soulfly: ‘Omen’
#59 Jackson Browne & Da Lindley: ‘Love is strange’
#76 Carole King & James Taylor: ‘Live at the Troubadour’
#89 I am Oak: ‘On claws’

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met daarin alle feiten achter de nieuwste hits. Dan weten we ook wie de 55ste editie van het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen en X-factor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten