vrijdag 5 oktober 2012

Hitflits: tweede #1-album voor Muse, grootste hit voor One direction


Lang hebben Nick en Simon niet kunnen genieten van hun #1-notering met ‘Sterker’, want de Britse groep Muse neemt het al na één week van hen over met het album ‘The 2nd law’. Maar ook voor Muse zal, net als hun elf voorgangers dit jaar, het feest van korte duur zijn, want ook zij staan volgende week een treetje lager. De oorzaak is de de hausse aan nieuwe albums die maar aanhoudt en volgende week zullen we zien wie dan de strijd heeft gewonnen. Voor deze week kan de vlag uit in huize Bellamy, want Muse staat weer #1 in de Album Top 100. Iets wat hen drie jaar geleden ook al lukte met ‘The resistence’.

record

Met nog zo’n 12 weken te gaan, stevent 2012 af op een record aantal #1-albums in een hitjaar. Het record is 27, in 2007, maar 2012 staat met ‘The 2nd law’ van Muse al op 25. Onder die 25 zitten 18 albums die vanuit het niets op #1 binnenkwamen en daarvan hielden slechts 7 het langer dan één week bovenaan vol. 

Nederland is na Nieuw-Zeeland het tweede land waar ‘The 2nd law’ van Muse de eerste plaats bereikt. En daar zal het niet bijblijven, want aanstaande zondag zullen de jongens ook op #1 komen van de Britse albumlijst, hun vierde daar. ‘Babel’ van Mumford & suns (vorige week binnen op #1 met een verkoop van 158.936 stuks) moet al na één week de eerste plaats opgeven, maar zeker niet definitief. Volgens de  tussenstand donderdag, zijn er al zo’n 75.000 stuks van ‘The 2nd law’ verkocht, en zal het definitieve aantal rond de 100.000 uitkomen.

Eenzelfde aantal van ‘The 2nd law’ wordt ook verwacht in de Verenigde Staten, alleen zal het hen daar geen eerste plaats opleveren. ‘Babel’ van Mumford & sons, deze week daar binnen op #1 met een verkoop van zo’n 600.000 exemplaren (het hoogste aantal dit jaar), blijft volgende week #1. Muse zal dan dus genoegen moeten nemen met een tweede plek.

Terug naar onze huidige albumlijst, met nog een rijtje hoge eersteweeks noteringen en toevallig zijn ze allemaal uit Nederland afkomstig:
#5 Moke: Collider, geproduceerd door Gordon Groothedde (Krezip, Nick en Simon)
#6 Carice van Houten: See you on the ice
#10 Janine Jansen: Prokofiev

Het ziet er naar uit dat ‘Hallo wereld – 33’ het succesvolste album in jaren wordt voor Kinderen voor kinderen. Van het project, gestart in 1980 om geld in te zamelen voor VARA’s Speelgoedactie, zijn sindsdien 32 albums verschenen. Tien daarvan haalden de eerste plaats, maar de laatste jaren zat de klad er in. Over de historie en alle wat daarna gebeurde hebben we een special gemaakt, die je hier vind.

Kinderboekenweek

Dit jaar werd het titelnummer ‘Hallo wereld’ aan de Kinderboekenweek gekoppeld, en is de belangstelling enorm toegenomen. De single sprint van #72 naar #22, het album ‘Hallo wereld – 33’ komt binnen op de 11de plaats, net zo hoog al  ‘Zó bijzonder  – 32’ in 2011, maar die behaalde die positie pas in de derde week, waarna het snel de andere kant op ging. ‘Hallo wereld’ doet dat al in de 1ste week, dus dat belooft veel voor de komende weken.

Op ‘Hallo wereld’ staan elf nummers, waarvan er drie geschreven zijn door Ben Saunders (‘Ik wil een tattoo’), Ali B (‘Favoriete meester’) en Sara Kroos (‘Meidenfeest’). Het koor bestaat uit 33 kinderen die geleid worden door dirgitent Jorge Verkroost, die in 2011 het stokje overnam van Majel Lustenhouwer. Productie is ook nu weer van  Tjeerd Oosterhuis.

special

De jaarlijkse special wordt op 24 oktober opgenomen in de Heineken Music Hall in Amsterdam met medewerking van Ben Saunders, Yes-R, Fresku en Kraantje Pappie. Uitzending van het live concert dat gepresenteerd wordt door Lex Uiting en Astou Toure, is op zaterdag 10 november. De opbrengsten van single + album gaan naar het project ‘My book buddy’, dat er voor zorgt dat kinderen in ontwikkelingslanden leesboeken krijgen.

#14 Wesley Klein: Volg je hart [NL]
#16 Tijl Beckand: Tijl loves klassiek: muziek tussen aarde en hemel
#20 Van Morrison: Born to sing – no plan B
#21 Diana Krall: Glad rag doll
#23 René Schuurmans: Lach & geniet [NL]
#24 Tori Amos: Gold dust
#27 Kiss: Monster
#34 Various artists: De beste singer songwriters van Nederland [NL]
#41 John Hiatt: Mystic pinball

Naast Iris Kroes met ‘First’ op #50, staat er sinds deze week nog een Iris met een album genoteerd.  De eerste Iris zingt en speelt op een harp, de andere Iris is pianiste. Voluit heet ze Iris Hond, geboren in 1987 in Harderwijk en tijdens ‘De tiende van Tijl’, het klassieke muziekprogramma van Tijl Beckand, was zij de vast pianiste.
Iris Hond volgde privélessen in Ermelo en studeerde zij aan het conservatorium van Zwolle. Op haar veertiende verhuisde zij naar Den Haag om daar haar studie te vervolgen aan de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium. In augustus van dit jaar, ontving Iris Hond een onderscheiding op het Internationale Muziekfestival Suonarte in Italië en werd zij door Aangenaam Klassiek benoemd tot ambassadrice. Op het album ‘Iris’, binnen op #66, speelt ze werken van Chopin, Rachmaninov, Scriabin, en Janáček. Afgelopen donderdag was ze te gast in De Wereld Draait Door.


Steve Ellison (Winnetka, Los Angeles, 7 oktober 1983), komt uit een muzikale familie. Hij is de neef van Ravi Coltrane, ook muzikant en wijlen Alice Coltrane, vrouw van John Coltrane, is zijn oud-tante. Sinds 2005 is Ellison, die zich Flying lotus of FlyLo noemt actief. ‘Until the quiet comes’, binnen op #72, is zijn vierde studioalbum.


#83 Papa roach: The connection, zevende album van Amerikaanse rockband dat vooral success oogste aan het begin van de zeroes: ‘Last resort’ (#32 in 2000) was hun grootste succes in ons land. Voorlaatste albumnotering: ‘The paramour sessions’ (#86 in 2006).

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, steeg ‘Sigh no more’ vorige week naar de eerste plaats van de Midprice Top 50, maar weet dat niet te prolongeren. De nieuwe #1 in deze lijst is een oude bekende: Guus Meeuwis. Alleen doet hij het nu niet met ‘Het beste van Guus Meewis’, dat al acht weken bovenaan stond, maar met een ander album ‘Armen open’.

Er zijn twee eersteweeks noteringen: Tijl Beckand met ‘Tijl loves klassiek – de sleutel tot de schatkamer’ (op #29) en K3 met ‘Eyo!’ (op #43).

SINGLES

In de Single Top 100 blijft ‘Gangnam style’ van Psy de bovenste beste, voor de tweede week. Nadat afgelopen dinsdag De Wereld Draait Door er ruim aandacht aan besteedde, verdubbelde het aantal downloads. Uiteindelijk verkoopt het nummer meer dan twee keer zoveel als de #2, en dat is nog steeds ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojo’s. Daaronder op #3, scoort One direction met ‘Live while we’re young’ hun grootste hit. Tot deze week kwam One direction niet verder dan de 63e plaats, dat was vorig jaar met ‘What makes you beautiful’.

In de Britse singlelijst liggen de jongens op koers om #1 te komen. Volgens de tussenstand van dinsdag zijn er van ‘What makes you beautiful’ 246 stuks meer verkocht dan van ‘Diamonds’ van Rihanna. ‘Gangnam style’ van Psy zakt daar van #1 naar #3.

Hoewel One direction bij ons op #2 binnenknalt, heeft Psy van hen geen gevaar te duchten. Het echte gevaar komt volgende week van Adele met ‘Skydive’, titelnummer nieuwste James Bond film.

Nieuw bij de bovenste tien zijn Rihanna met ‘Diamonds’ op #4 (vanaf #20) en Ben Saunders met ‘No cure’ op #9 (vanaf #11). Aan de rand van de top 10 staan Gers Pardoel & Doe maar met ‘Liever dan lief’, gestegen vanaf #17. 'Euphoria’ van Loreen valt in de negentiende week buiten de top 10 en is met achttien weken top 10 de meest succesvolle Eurovisiehit aller tijden. Ook Douwe Bob valt met ‘Muticoloured angels’ buiten de top 10, alleen doet hij het al in de tweede week! (gezakt van 4 naar #13)

The voice levert weer een hit

Na een weekje geen nieuwe hits uit The voice of Holland, is het deze week weer prijs. Nou ja, voor één talent maar, Sam Holden met ‘Skinny love’ op #26. ‘More’ van Sandra van Nieuwland blijft scoren, deze week op #5 van #3. Floortje Smit zakt met ‘Alone’ van 51 naar #60.

Vanavond is de laatste van zeven blind auditions en volgende week zullen we zien wie daarvan goed genoeg is om op download te worden uitgebracht. Hoe dat ook uitpakt, de beste nummers van de afgelopen zeven weken, zijn sowieso vanaf vandaag te koop op het album ‘The voice of Holland 3 – the best of the blind auditions’. Ja, zo kan het dus ook.

Bij de albumnoteringen noemden we ze al even: Kinderen voor kinderen. Hun single ‘Hallo wereld’, thema van de Kinderboekenweek, stijgt van 72 naar #22. We moeten 26 jaar terug in de tijd voor een notering die daar in de buurt komt: ‘Ik ben toch zeker Sinterklaas niet’, bereikte in 1986 ook de 22e plaats.

Het restant eersteweeks noteringen:
#34 Byentl:  Lovers lane [NL]
#48 Y.S. feat. Rasskulz: Goed ontmoet [NL]
#64 Flo rida: I cry, gebaseerd op sample van ‘Piano in the dark’ door Brenda Russell (1988). Vorig jaar (mis) (ge)bruikte Bingo players het zelfde nummer in hun #7-hit ‘Cry (just a little)’
#82 Steve Aoki & Angger Dimas feat. Iggy Azalea: Beat down
#89 Bruno Mars: Locked out of heaven
#93 Netsky: Love has gone
#95 JSF finalisten: JSF party [NL], zaterdag 6 oktober is de Nederlandse finale met onder andere Mainstreet. Hun nummer ‘Stop the time’ stijgt in de derde week van 77 naar #74
#96 Basto: I rave you (give it to me)
#97 Ke$ha: Young
#98 Nickelback: Trying not to love you
#99 Conor Maynard feat. Ne-Yo: Turn around
#100 Alesso feat. Matthew Koma: Years

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten