zondag 30 september 2012

Douwe Bob zingt voor zijn vader en wint DBSS

Douwe Bob: Multicoloured angels (4)       *** hoogste eersteweeks ***

Vanaf het begin af aan was Douwe Bob Posthuma (Amsterdam, 12 december 1992) één van de grote favorieten tijdens ‘De beste singer songwriter van Nederland’. De talentenjacht, waarin alle kandidaten bijna wekelijks een eigen liedje moesten schrijven én zingen, is een idee van 3FM dj Giel Beelen, die het ook presenteerde.

Voordat op 25 juni de zoektocht op tv begon naar ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ (DBSSW), hadden zo’n 600 kandidaten zich opgegeven, waarvan er 30 voorgeselecteerd waren. Daarvan bleven uiteindelijk 7 over, die in de rondes daarna diverse opdrachten moesten uitvoeren. De uitvoeringen vonden plaats op zaterdagavond in ‘Bitter Zoet’ in Amsterdam, waar de uitzendingen twee dagen voor uitzending werden opgenomen.

vader

Één van die opdrachten was: maak een liedje over de liefde … voor iemand die ook in de zaal aanwezig is. Voor het optreden van zaterdag 21 juli 2012 (uitzending twee dagen later), schreef Douwe Bob het nummer ‘Multicoloured angels’. Hij richtte zich met het nummer tot zijn vader, waarvan hij veel heeft geleerd en ook veel voor heeft gezorgd.

Douwe Bob over het nummer in Trouw: “Het nummer gaat over een schilderij van mijn vader Simon, hij is kunstenaar. En hoe we een keer verdwaald zijn , in de woestijn van Marokko: ‘Lost in the middle of the desert’. We hebben er inderdaad de zon zien opkomen. Geen idee waar zoiets vandaan komt, het nummer bestaat al, het wacht alleen op mij om het te pakken”.

trots en ontroerd

De reactie van Simon Postuma, zijn vader, na het zingen van het liedje,  sprak boekdelen: “Out of sight, incredible, fabolous, prachtig, wat een song, ik schiet vol, ja ja, t’is my boy!” Douwe Bob zei later dat zijn vader trots en ontroerd was, hoewel trots niet een woord is wat zijn vader graag gebruikt, omdat het een ‘ijdelheidsding’ is. “Hij houdt van me, hij is niet trots op me, hij vind het mooi wat ik doe”.

platenhoes voor the Beatles

Vader Postuma (Zaandam, 1939) maakte in de jaren ’60 deel uit van het kunstenaargezelschap ‘The fool’, dat kleding ontwierp en platenhoezen voor Cream en the Hollies. Op verzoek van the Beatles, maat hij samen met Marijke Kroger, die ook deel uitmaakte van The fool, het allereerste ontwerp van de hoes van ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Hoewel Paul McCartney het ontwerp geweldig vond, dacht Robert Fraser, adviseur en kunsthandelaar, daar anders over: het was niet tijdloos genoeg. Uiteindelijk mocht de Britse kunstenaar Peter Blake de hoes ontwerpen, die daar 200 Britse ponden voor kreeg.


‘The fool’ beschilderde het Apple gebouw in Londen en was ook muzikaal actief. Postuma & Kroger scoorden als Seemon & Marijke
de hit ‘I saw you’ (#3 in 1972) en brachten twee albums uit. Ook ontwierp Postuma gitaren, waarvan eentje door Eric Clapton wordt bespeeld.


finale

Op maandag 27 augustus was de finale van DBSSW, live vanuit ‘Paard van Troje’ in Den Haag. De deelnemers mochten zelf weten welk liedje ze zouden spelen, waarbij ze begeleid werden door de band van Tim Knol. Douwe Bob koos voor ‘Multicoloured angels’ en won de competitie. Na afloop verklaarde Douwe Bob in de taxi naar huis: ‘De beste singer songwriter van Nederland challenge. Ik hecht daar totaal geen waarde aan, het is gewoon niet waar’. Toch deed hij mee aan het programma, omdat hij Nederland zijn muziek wilde laten horen. “Wat ik maak, is er gewoon nog niet”.

prijzen! prijzen!

Met de competitie won Douwe Bob onder andere de volgende prijzen:
-  airplay op 3FM (deze week Megahit)
-   optreden op het Songbird festival, 25 november in de Doelen in Rotterda
-   workshop songwriting door Martin Buitenhuis (Van Dik Hout) en Erik de Jong (Spinvis) bij de  Flitsacademie in Amsterdam. Daarnaast mag hij deelnemen aan The Island Sessions: vier dagen lang schrijven, spelen en muziek maken op een eiland met bekende en onbekende singer-songwriters
 een piano en een PA-set
en last but not least:
-   een Showcase in Rhythm Factory in Londen, van mensen uit de Britse platenindustrie
Inmiddels heeft Douwe Bob ook al opgetreden tijdens het concert van Ilse DeLange, twee weken geleden, in het Gelredome in Arnhem.

Douwe Bob is niet de enige die een nummer uit heeft dat komt uit het tv-programma. Ook Angela Moyra en Rogier Pelgrim hebben een nummer uit: ‘Strange’, dat ze zongen in de duettenronde. Maar de klapper tot nu toe, is gemaakt door Nielson. Nog voordat de talentenjacht ten einde was, prijkte zijn nummer ‘Beauty & de brains’ al op een derde plek. Deze week stijgt het nummer terug naar de zesde plaats.

album + concert

Afgelopen weekend verscheen de cd ‘De beste singer-songwriter van Nederland’: 33 liedjes die de finalisten deze zomer hebben gezongen. Op 11 oktober treden ze allen op in Paradiso in Amsterdam, tijdens ‘De beste singer-songwriter in concert’. We zijn benieuwd naar de tweede editie volgende jaar van ‘De beste singer-songwriter van Nederland’, want die komt er zeker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten