zondag 30 september 2012

Psy, eerste Zuid-Koreaan met een #1-hit, gaat topless

Psy; Gangnam style (1)        *** eerste week op #1 ***

Vorige week spande het er nog om, maar deze week gaat hij er voor: Psy met ‘Gangnam style’ is de nieuwe #1 in de Single Top 100. Het nummer had daar zes weken voor nodig: 17, 10, 4, 2, 2 en #1. Psy is afkomstig uit Zuid-Korea, een land dat nog maar één keer eerder een hit opleverde: ‘The lost opera’ van Kimera & the Operaiders with The Londen Symphony Orchestra (#49 in 1985).

internationaal

Na Denemarken, Griekenland, Noorwegen, Finland en tegelijk met België, zijn wij het vijfde/zesde land in Europa waar het nummer de eerste plaats heeft bereikt. Daarnaast haalde het nummer al in Zuid-Korea, Canada en Nieuw-Zeeland de eerste plaats. Afgelopen zondag voegde het Verenigd Koninkrijk zich daar ook bij; ‘Gangnam style’ verkocht zo’n 26.000 exemplaren meer dan ‘Hall of fame’ van the Script, dat vorige week nog bovenaan stond. De verwachting is dat grote landen als Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika nu ook nog zullen volgen.

topless

Park Jae-Sang, echte naam van Psy, heeft al beloofd, dat als het nummer de eerste plaats bereikt van de Billboard Hot 100, hij het begeleidende dansje topless zal doen op een plek waar iedereen het kan zien. Psy kan zich borst vast natmaken, want het nummer staat daar inmiddels #2 (van #11) en wordt het meeste gedownload (meer dan 300.000 stuks)! Overigens schijnt Psy het niet zo nauw te nemen met regels, want hij werd al een keer betrapt met het roken van marihuana en daarnaast moest hij zijn militaire dienstplicht overdoen, omdat hij het de eerste keer niet serieus genoeg nam.

record

Sinds 15 juli, de datum dat de videoclip van ‘Gangnam style’ op YouTube werd gezet, is deze meer dan 300 miljoen keer bekeken. Daarnaast hebben meer dan 3 miljoen mensen door middel van ‘vind ik leuk (like)’ aangegeven hoe ze over de clip denken. Daarmee verslaat ‘Gangnam style’, ‘Baby’ van Justin Bieber (1,3 miljoen likes) en ‘Rolling in the deep’ van Adele (‘slechts’ 1,2 miljoen likes). De videoclip van ‘Gangnam style’ krijgt dan ook een plaatsje in het Guinness book of records.

naar Nederland

In de week dat ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos naar de tweede plaats zakt, kondigt Asaf Avidan aan dat hij volgend jaar naar Nederland komt. De Israëlische muzikant staat op 23 maart in de Melkweg in Amsterdam en een dag later in de Effenaar te Eindhoven. Tegen die tijd is er wellicht ook een remix van een nummer van zijn nieuwe cd ‘Different pulses’, want dat  verschijnt twee maanden eerder, in januari 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten