zondag 30 september 2012

Irma Dee, van gospelzangeres tot popzangeres

Irma Dee: Eye candy (84)

Irma Dam (Lauwerszijl, 3 november 1982), wist niet dat ze goed kon zingen. Totdat ze bij een vriendin thuis meezong met het nummer ‘You oughtta now’ van Alanis Morissette. De vriendin, die zelf in de muziek zat, ging bij het horen van haar stem helemaal uit haar dak. Kort daarna doet Irma mee aan de Soundmixshow van Henny Huisman, die ze wint. Ze wordt gevraagd om mee te spelen in musicals als ‘The sound of music’ en ‘De drie musketiers’, maar slaat deze, vanwege haar jonge leeftijd (16), af. Op advies van Jacques J.  d’Ancona (jurylid), neemt ze zangles. Ze treed af en toe op en is ze te zien in het RTL4-programma ‘Looking good’.

bekeerd

In 2002 ging ze, heel cynisch, met haar gelovige zus naar het Flevofestival en werd daar geraakt door God. Ze volgde de HQ Trainingsschool in Voorthuizen, waar creatieve leerlingen worden begeleidt om het doel dat God met hun leven heeft te ontwikkelen. Voor haar was dat onder andere zingen in een gospelkoor. Irma: “Ik geloof niet dat ik hier alleen maar ben voor christelijke mensen, maar juist ook voor ongelovigen.” Tijdens een concert in 2004, ontmoet ze gospelzanger Ralph van Manen. Hij is onder de indruk van haar stem en in 2005 duiken ze de studio in voor plaatopnames. In 2007 resulteert het onder de naam IRMA in de zelfgeschreven single ‘Higher love’ en het album ‘Find me’.

nieuwe start

Ze trad op met verschillende bands en na een moeilijke periode met veel tegenslagen op persoonlijk vlak is ze  helemaal opnieuw begonnen, nu vanuit Ede en onder een nieuwe naam: Irma Dee. Sinds 2010 bracht ze de singles ‘Soul survivor’ en ‘You are the one’ uit. De nummers zijn een schreeuw uit haar eigen beleving met moeilijke, grappige en gevoelige momenten, die door het open karakter een breed publiek aanspreken. Nummers die niet uitgesproken christelijk zijn, maar in elk lied zit een knipoog naar God. Met haar vaste live band zet ze daar een geweldige show omheen neer. En met ‘Eye candy’ scoort ze haar eerste hit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten