zondag 22 januari 2017

Ed Sheeran komt in maart naar Nederland

#1 Ed Sheeran: Shape of You
     *** tweede week op #1 ***

Het zal wat wezen. Kom je na een sabbatical met twee nieuwe nummers, waarvan één wereldwijd de eerste plaats pakt, en ben je die na één week alweer kwijt. Zover is het deze week niet gekomen, maar het overwicht van ‘Shape Of You’ op de #2, ‘Energie’ van Ronnie Flex feat. Frenna, is in de tweede week wel flink geslonken, van 22 naar 12%. Dus het wordt spannend de komende weken!
In maart verschijnt zijn derde album ÷ (divide). Tegen die tijd staat hij wellicht weer op de eerste plaats met een andere track van het album. Dat zal ‘Castle On The Hill’ niet worden, want dat zakt deze week naar de zesde plaats. Ter ondersteuning van het album (is dat nog nodig?) begint Ed Sheeran aan een Europese tournee, die hem ook naar ons land zal brengen.

record Ed Sheeran (2)

Vorige week schreven we dat Ed Sheeran een record boekte, door met twee nummers, ‘Shape Of You’ op #1 en ‘Castle On The Hill’ op #4, binnen te komen. Niet eerder was er een artiest geweest (ook the Beatles niet) die het lukte om in dezelfde week met twee nummers binnen te komen in de top 4.

Tja, als je zoiets roept, moet het wel kloppen natuurlijk. Dat dachten we ook, totdat we een  reactie kregen die het tegendeel beweerde. Op 20 februari 2016 kwamen Lil’ Kleine & Ronnie Flex op #1 binnen met ‘Niet Omdat Het Moet’ en op #3 met ‘1,2,3’. Oeps, twee nummers bij de bovenste 3 en dat is toch iets beter dan twee nummers bij de bovenste vier, zoals Ed Sheeran vorige week.

Het enige dat wij er aan toe willen voegen, is dat ‘1,2,3’ geen officiële single was, maar een zeer populaire track van het album WOP! van Lil’ Kleine. Aangezien tracks van albums ook, dankzij de grote aantallen streams, meetellen voor een notering, telt ‘1,2,3’ dus gewoon mee als hit. En dus trekken we hierbij het record van Ed Sheeran in.

Brits record (2)

Zoals gemeld vorige week kwamen beide singles van Ed Sheeran wel achter elkaar binnen in de Britse hitparade. Dáár schreef hij dus wel hitgeschiedenis. Ook deze week blijven de nummers bovenaan staan, met hoge verkopen in deze tijd van het jaar. ‘Shape Of You’ ging 66.000 over de digitale toonbank en werd 11 miljoen keer gestreamd. ‘Castle On The Hill’ werd 49.000 keer gedownload en 7,8 miljoen keer gestreamd.

streams vs downloads

Overigens gelden sinds begin dit jaar in Groot-Brittannië dezelfde regels voor het meetellen van streams als in Nederland. De verhouding streams : download = 150:1. Dus van ‘Shape Of You’ zijn deze week in totaal 139.333 verkocht (66.000 downloads + 73333 (11 miljoen/150)).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten