zondag 9 juni 2013

Volbeat eert Ierse danseres

Volbeat: Lola Montez (84)

Vijf albums bracht de Deense band Vollbeat uit en met de laatste ‘Outlaw gentelmen & shady ladies’ kwamen ze het verst: #4 in april. De basis van de groep werd gelegd door zanger Michael Poulsen die eerst deel uitmaakte van Dominius, een death metal band. In 2000 was hij daar helemaal klaar mee en startte een nieuwe band, nu meer rock georiënteerd. Dat werd in 2001 Volbeat, vernoemd naar ‘Vol.beat’, een album van Dominius uit 1997. Met ‘Lola Montez’ maken de Denen hun debuut in de Single Top 100.

Veel nummers gaan over vrouwen en vaak zijn de personages gefantaseerd. Zo nu en dan zijn er uitzonderingen. Denk maar aan ‘Rosanna’ van Toto over actrice Rosanna Arquette. ‘Lola Montez’ van Volbeat kunnen we daar ook aan toevoegen, want ze heeft echt bestaan, alleen dan onder een andere naam.

Lola Montez heet eigenlijk Elizabeth Rosanna Gilbert, was actrice en zangeres, en is geboren in 1821 in Ierland. In 1843, vlak na haar scheiding van Thomas James, ging ze in Calcutta dansen onder de naam Lola Montez. Toen ze datzelfde jaar ook in Londen onder die naam op de planken stond, werd ze herkend als Mrs. Jones, wat in die tijd een schandaal was. Ze vertrok naar Frankrijk waar ze beroemd werd vanwege haar schoonheid en temperament, meer dan vanwege haar danskwaliteiten.

Doordat ze een verhouding kreeg met Ludwig I, koning van Beieren, die haar gravin van Landsfeld maakte, gebruikte ze haar invloed om het liberalisme te bevorderen en tegen het socialisme te strijden. Na ook van hem te zijn gescheiden, vertrok ze naar Californië, waar ze een danscarrière opbouwde als Spiderwoman. Ook verbleef ze een tijdje in Australië. Op 39-jarige leeftijd overleed ze in New York aan de gevolgen van een longontsteking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten