vrijdag 14 juni 2013

Hitflits: Anouk slaat aanval hiphoppers net af

Het zag er deze week echt naar uit dat Anouk met haar album  ‘Sad singalong songs’, de  eerste plaats kwijt zou zijn. Op maandag en dinsdag voerde het collectief Great minds de voorlopige Album Top 100 aan met het gelijknamige album. Woensdag pakte Anouk de eerste plaats terug, maar was die donderdag weer kwijt aan Great minds. Uiteindelijk is het album van Anouk toch sterker dan dat van de hiphoppers, al is het maar net (2%), waardoor  ‘Sad singalong songs’ voor de vierde week bovenaan staat.

Even leek het er op dat ‘Het kan hier zo mooi zijn’ van Guus Meeuwis alsnog de eerste plaats zou halen. Op woensdag was het verschil met Anouk iets meer dan 0,5%. De optredens van Guus, afgelopen weekend in Eindhoven in het kader van zijn Groots met een zachte G concerten, zorgden voor een verdubbeling van zijn verkopen. Dat effect ebde echter weg, waardoor zijn album op #3 uitkomt met een verschil van bijna 7% op het album van Anouk.

TOP 3

1  (1)   Anouk: Sad singalong songs (vierde week)
2 E.W. Great minds: Great minds
3  (4)   Guus Meeuwis: Het kan hier zo mooi zijn

hiphoppers

Great minds is een project van de Nederlandse rappers Sticks (Junte Uiterwijk), Jiggy Djé (Vincent Patty), Winne (Winston Bergwijn) en beatmaker Dr. Moon (Jeremy Waterloo). Ze hebben twee jaar gewerkt aan het album, dat ontstaan is tijdens sessies op de Herman Broodacademie in Utrecht, waar ze alle vier lesgeven.

De aanjager van het Great minds, is Dr. Moon, die hen naar Utrecht heeft gehaald. Moon geeft leiding aan de dance- en hiphopafdeling van de Herman Brood Academie en heeft de drie hiphoppers ingehuurd als gastdocenten. Van daaruit is de samenwerking ontstaan.
Moon over de totstandkoming van het album:  “Het was een bijzonder moment, we voelden allemaal dat er potentie inzat. Na de eerste dag zijn we wat gaan aanrommelen. De luchtige en pure manier van muziek maken, hebben we aangehouden en heeft uiteindelijke een volwaardige plaat opgeleverd.”

De naam Great minds komt van de uitdrukking ‘Great minds think alike’, oftewel alle vier denken hetzelfde over rap. Aan het album, dat verder werd uitgewerkt in een appartement in Parijs en de Ardennen, werken ook nog Kleine Viezerik, Yung Felix, Rico & Typhoon mee.

platform

Tegelijk met het album ‘Great minds’ is er ook een online platform gestart: great-minds.nl, naar het voorbeeld van de Amerikaanse Rap Genius. Great-minds.nl moet een platform worden, waar rappers of fans teksten gaan toevoegen en voorzien van commentaar. Sticks: “Ik ben echt heel benieuwd wie er allemaal gaan bijdragen en ik spoor iedereen aan om er gebruik van te maken. Ik hou zelf natuurlijk enorm van teksten en verwijzingen”.

De drie hiphoppers in Great minds, scoorden allen één of meerdere noteringen in de albumlijst, waarvan Sticks het verst kwam:
2007 – Sticks & A.R.T.: Alledaagse waanzin (#8)
2009 – Winne:  Winne zonder strijd (#11)
2009 – Jiggy Djé: De ark de triomf (#32)
2010 – Sticks & Delic: Fakkelteit (#7)

evenaring

Met een tweede plaats voor ‘Great minds’ evenaart het album, het hiphopalbum ‘Mystery repeats’ van Pete Philly & Perquisite uit 2007 dat ook zo hoog kwam. Het hoogst genoteerde Nederlandstalige hiphop album was tot deze week  Opgezwolle, met ‘Eigen wereld’, dat in 2006 tot de vierde plaats kwam.

Het restant deze week:
#10 Black sabbath: 13, aanstaande zondag hoogt waarschijnlijk de nieuwe #1 in de Britse albumlijst; tussenstand donderdag: 32% voor op ‘Be’ van Beady eye
#17 Karin Welsing: Zoals ik ben, 39-jarige zangeres uit Utrecht
#19 Boards of Canada: Tomorrow’s harvest, niet uit Canada, maar uit Schotland komen de broers Michael en Marcus Eoin Sandison
#20 Sharon Doorson: Killer
#30 Carpenters: Collected, 3 cd's waaronder eentje met solonummers van Richard en Karen Carpenter
#37 Beady eye: Be
#41 Status quo: Bula quo!, geen normaal Status quo album, maar de soundtrack bij een film waarin Rick Parfitt en Francis Rossi spelen
#82 Kodaline: In a perfect world
#84 KT Tunstall: Invisible empire // Crescent moon
#88 BZN: 100x BZN

Aanvullende opmerking:
 '100x BZN' is geen eerste weeks notering, maar een album dat gaat op herhaling. In 2008 heette deze 5cd-box nog 'BZN Top 100', stond 8 weken genoteerd, met als hoogste plaats #11. Dezelfde box is opnieuw uit, nu met een nieuwe zomerse hoes met de zes leden. Vanwege de nieuwe hoes zijn er al mensen die de oude verzamelbox opnieuw gekocht hebben, in de gedachte dat het om een nieuwe verzamelbox ging ...

SINGLES

TOP 3

1  (1)   Maaike Ouboter: Dat ik je mis (derde week)
2  (3)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred Lines
3  (4)   Daft punk feat. Pharrell Williams: Get lucky

In Vlaanderen is Maaike haar eerste plaats al weer kwijt, maar bij ons staat ze met een overwicht van 20% op de #2, stevig op de eerste plaats. In Vlaanderen werd ze verdreven door onze #2, ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell. 

Na Queens of the Stone ange hebben ook de Kraaien een eigen versie van ‘Blurred lines’ gemaakt, getiteld ‘Dat gepijpzeik’, afgelopen woensdag bij Giel op 3FM.

de hit van het jaar 2013

‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell, heeft nu in 40 landen op de eerste plaats gestaan. In de Britse hitparade staat het ook zondag #1, nu voor de derde week. Tot en met donderdag staat de teller daar op 527.105 stuks (in 19 dagen!), genoeg voor een top 5 positie voor 2013. Bij ons is het momenteel de bestverkochte single over 2013, maar bij de Britten is dat nog  ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams (meer dan 900.000 exemplaren in 51 dagen). Het zal een kwestie van tijd zijn eer ook ‘Get lucky’ is ingehaald, waarmee Pharrell zich wederom van de eerste plaats stoot.

Alvorens we overgaan tot het rijtje eerste weeks noteringen, even een update van de hits uit Bloed, Zweet & Tranen, de zoektocht naar de nieuwe volkszanger(es), die vorige week vrijdag werd gewonnen door Jason Bouman. Hij profiteert daar zeker van, kijk maar:
#8   (28) Jason Bouman: Het laatste huis
#14   (8) Rein Mercha: Hou van mij
#93 (11) Samantha Steenwijk: Zonder jou
#96 (70) Daantje: Jij

Naast Jason Bouman is er nog een nieuwe bij de bovenste tien: ‘So good to me’ van Chris Malinchak, dat in de vijfde week van 16 naar #6 stijgt. Vorige week vergeten, maar ‘Home’ van Byentl steeg ook tot bij de bovenste tien en klimt deze week nog een plekje hoger naar #9. Het is haar elfde top 10 notering.

En dan nu alle nieuwe noteringen op een rijtje:
#15 de Jeugd van tegenwoordig: De formule
#44 Austin Mahone: What about love, 17-jarige Amerikaanse zanger
#53 Jebroer feat. Rich Cutillo: Allemaal lichten
#61 Bakermat: Zomer, hij staat ook genoteerd met ‘Vandaag’,  op#22, vanaf #75
#62 Guus Meeuwis: Zeeën van tijd
#76 Jelle B.: Mooi, vijfde single van Jelle Broersma uit Dokkum
#79 Major Lazer feat. Bruno Mars, Tyga & Mystic: Bubble butt
#82 B-Brave: Blijf bij mij
#95 Anthony: Wij dansen met volle kracht

Wij gaan het Pinkpop weekend in, te volgen op radio (3FM), tv (Nl. 3) en internet (3 voor 12). Daarna melden we ons weer met een nieuwe Megaman. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Achtergronden bij de albumnoteringen staan vanaf zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten