zondag 22 januari 2012

Jason Derülo samplet Bulgaars vrouwenkoor

Jason Derülo: Breathing (87)

‘Future history’, het tweede album van de 22-jarige Amerikaanse zanger/acteur/danser Jason Joel Desrouleaux, beter bekend als Jason Derülo, blijft nog ver achter bij de verrichtingen van zijn debuutalbum ‘Jason Derülo’ uit 2010. Bij ons kwam dat album tot #30, terwijl ‘Future history’ in oktober al na twee weken was verdwenen, met als hoogste notering #62.

Dat gebrek aan succes komt voornamelijk door het ontbreken van een goede hitsingle. ‘Don’t wanna go home’ kwam vorig jaar nog tot #28, ‘It girl’ bleef even later steken op #42. Als we de critici mogen geloven gaat het nu echt lukken met ‘Breathing’, het beste nummer van zijn tweede album. In het nummer gebruikt Jason de sample ‘Pilentze Pee’ van het vrouwenkoor van de Bulgaarse staatstelevisie.

Dit vrouwenkoor staat internationaal bekend onder een andere naam: Le Mystère des voix Bulgares, een project van de Zwitserse organist/producer Marcel Cellier. Hij wilde met dit project de traditionele Bulgaarse folkmuziek aan de wereld laten horen en nam met het koor in 1975 het album ‘Le mystère des voix Bulgares’ op, waarvan ‘Pilentze pee’ afkomstig is. In 1988 scoorde het koor een radiohit met ‘Pipero’. Voor hun tweede album ontving het koor in 1990 een Grammy Award.
Het vrouwenkoor van de Bulgaarse staatstelevisie bestaat sinds 1952. Vrouwen uit kleine dorpen met een opvallende stem, worden daarvoor uitgekozen. Ze krijgen een intensieve training, waarbij ze geleerd worden eeuwenoude liederen te zingen. Vanwege een rechtenstrijd zijn er twee koren die onder dezelfde naam rondreizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten