zondag 30 juni 2013

Piratentoppers noemen zich nu Ancora

Ancora: Vrij als de wind (70)

‘Schaamteloos en trouw’ zingt Ancora in het nummer ‘Vrij als de wind’. Inderdaad, schaamteloos is Ancora, want het nummer is één op één overgenomen van ‘Frei wie der Wind’ van de Duitse Shantyband Santiano van hun album ‘Bis ans ende der Welt’ uit 2012. Zelfs de videoclip, opgenomen  op een oude clipper, is niet oorspronkelijk maar overgenomen van Santiano.

piratentoppers

Patrick Jongschaap, Harm Wolters en Martin Dams, de drie leden van Ancora zijn geen onbekenden. In 2010 presenteerden ze zich nog als het antwoord op de Toppers. Toen vroegen Willy Oosterhuis (van de Regiotap) en Harm Wolters zich ook al af waar de echte oude piratenliedjes waren gebleven. Met als voorbeeld de Toppers (van origine een trio), kwamen de twee met het idee van de Piratentoppers, dat dezelfde bezetting kende als Ancora nu. Twee hits scoorden de Piratentoppers: ‘Als de maan daarboven lacht’ (#69 in 2010) en ‘Hef het glas’ (#82 in 2012). Inderdaad weinig met piraten.

gaan verder als Ancora

Vervolgens werden de Piratentoppers opgedoekt, en gingen de drie heren verder als Ancora, dat anker betekent. ‘Vrij als de wind’ is de voorloper van het gelijknamige album dat in augustus uitkomt. Het zijn net piraten die mannen van Ancora, maar laten ze die naam nou net hebben laten varen ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten