zondag 30 juni 2013

Chloë Agnew scoort waar Vajèn van den Bosch het verdient

Chloë Agnew: Walking in the air (93)

Walking in the air’ van de Ierse zangeres Chloë Agnew is een nummer uit 2004, afkomstig van haar gelijknamige cd/DVD. We vroegen ons dan ook af waar zo’n nummer nu ineens vandaan komt? Het antwoord: het spotje ‘Win de wereld' van het Wereld Natuur Fonds (WNF), waarin het nummer langs komt. De spot is onderdeel van de campagne 'Er is nog wereld te winnen’ over de opwarming van de aarde.

Alleen wordt het dan niet gezongen door de Ierse zangeres, maar door onze eigen Vajèn van den Bosch, vorig jaar tweede in de eerste Voice kids. WNF was op zoek naar een passende stem voor het nummer, omdat de stem van Peter Auty, die het origineel zingt, te duur was om te gebruiken. Vajèn: “Het is een mooi nummer en ik was erg blij dat ik het mocht doen.” Waarom wordt haar versie dan niet uitgebracht?

Naar aanleiding van de versie door Vajèn, gingen velen op zoek naar andere uitvoeringen van het nummer. Daarbij kwamen ze onder andere uit bij die van Chloë Agnew, dat ook een cover is.

Voor het origineel van ‘Walking in the air’ moeten we flink terug in de tijd, naar 1982. In dat jaar verscheen de animatiefilm ‘the Snowman’, naar het gelijknamige boek van Ramond Briggs uit 1978 dat gaat over een jongetje en een sneeuwman die tot leven komt. In de film wordt het nummer, geschreven door Howard Blake, gezongen door Peter Auty van het St. Paul’s Cathedral Choir. In het jaar van de film, 1982 dus, verscheen die versie op single, maar had geen succes. Dat lukte Aled Jones in 1985 wel en bereikte er de vijfde plaats mee van de Britse hitparade.

De melodie voor ‘Walking in the air’ ontleende Howard Blake aan zijn slaapliedje ‘Lullaby – A Christmas narrative’ uit 1975, gezongen door het a cappella ensemble the Scholars.

Chloë Alexandra Adele Emily Agnew (Dublin, 9 juni 1989) is de jongste van vier leden van de  Keltische groep Celtic woman. Chloë bracht drie soloalbums uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten