zondag 30 juni 2013

Lorde werd niet serieus genomen

Lorde: Royals (91)

We hadden eigenlijk verwacht dat ‘Royals’ van Lorde de komende week de Megahit zou worden op 3FM. Op het laatst was er echter één nummer dat de handen meer op elkaar kreeg en dat is ‘Love illumination’ van Franz Ferdinand. Dus ‘Royals’ moet het nu op eigen kracht zien te redden.

Lorde is Ella Yelich-O’Connor, geboren op 7 november 1996 in Auckland, Nieuw-Zeeland. Rond haar 12e/13e jaar, begon ze nummers te schrijven op de gitaar. Een optreden van haar tijdens een talentenjacht op de Belmont Intermediate School, kwam onder ogen van Scott Maclachlan, die nu haar manager is. Hij zag het talent en zorgde dat diverse songschrijvers met haar aan de slag gingen. Dat werkte echter niet, omdat deze haar niet serieus namen als songschrijfster, maar haar behandelden als het zoveelste tienermeisje.

punkgroep

Dat was volledig anders toen Ella zanger Joel Little van de punkroep Goodnight nurse ( het Nieuw Zeeland antwoord op Green day) ontmoette. Met hem klikte het wel: hij wilde niet perse zijn stempel op haar muziek drukken, wat de anderen wel deden. Met Little schreef ze het nummer ‘Royals’, dat in maart drie weken bovenaan de hitparade van Nieuw-Zeeland stond. Ook ‘Tennis court’ bereikte de eerste plaats. Beide nummers staan op de EP ‘The love club’, dat (ja ja) ook #1 stond bovenaan de albumlijst in Nieuw-Zeeland.

Luisteraar Ivo Nederpelt, die eerder dit jaar zijn vakantie doorbracht in Nieuw-Zeeland, tipte Timur Perlin van 3FM op het plaatje van Lorde, die het nummer is gaan draaien. Nederpelt heeft al vaker 3FM getipt op nieuwe muziek.

vorsten

De artiestennaam Lorde koos Ella, omdat ze gefascineerd is door vorsten als Marie Antoinette, vrouw van Koning Louis XVI van Frankrijk en de laatste Russische tsaar Nicholas II. Ella nam de naam Lord over en voegde er een e aan toe en dan krijg je dus Lorde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten