zondag 30 juni 2013

Megaman bij week 26 – 29 juni 2013

Alvorens we ons gaan verdiepen in de nieuwe hits van deze week, nemen we alvast afscheid van de Single Top 100 in de huidige vorm. De lijst rust nu nog op twee peilers: sinds mei 1969 de fysieke (cd) single en sinds mei 2006 de download track. Airplay, dat uitsluitend gold voor de onderste helft, wordt al sinds 2006 niet meer meegenomen.

De fysieke cd-single is al jaren op de terugweg en wordt nog voornamelijk verkocht op bestelling, tijdens optredens en instores. Downloads echter, zijn al een tijdje in opmars, in 2012 was er een groei van meer dan 17%.

Volgende week komt er nog een peiler bij: de stream. Veel muziekliefhebbers willen geen computer vol met mp3’s, maar kiezen voor een online beschikbaarheid, zodat ze hun favoriete muziek overal en altijd kunnen beluisteren. In 2012 verdrievoudigden de opbrengsten uit betaalde streamingabonnementen van streamingdiensten zoals Spotify, Deezer, Ziggo Muziek en Xbox Music.
Genoeg reden voor NVPI Audio, opdrachtgever van de Single Top 100, die samengesteld wordt door GfK Dutch Charts in Amstelveen, om streaming op te nemen in de lijst. Het afgelopen half jaar is daar volop mee geëxperimenteerd en afgelopen week werd bekend dat streaming vanaf de komende week wordt meegenomen.

De grote vraag is natuurlijk wat voor gevolgen dat zal hebben voor de Single Top 100? Het antwoord daarop weten we pas over een tijdje en is vooral afhankelijk van een wegingsfactor. Deze factor wordt bepaalt door het verwachte aantal betaalde abonnementen, de prijs van het abonnement en het aantal streams en wordt periodiek vastgesteld. Dus mocht streaming, wat de verwachting is, de komende tijd explosief stijgen, dan zal dit invloed hebben op de wegingsfactor en daarmee op de Single Top 100.

Hoe het er ook uit zal zien, de Single Top 100 blijf de enige hitparade in Nederland, volledig gebaseerd op verkochte aantallen. De lijst blijft dan ook de basis voor de Megaman. Dus snel over naar die van deze week!

Grootste hit voor Avicii

En verder in deze Megaman: platina voor Dat ik je mis, Leona lonkt naar het buitenland, drie hits voor Bakermat, ‘Geluksmoment’ brengt Nick en Simon (nog) geen geluk, Stromae misleidde Brusselse politie en Lorde werd niet serieus genomen. Daarnaast aandacht voor de oude garde en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits, met de vernieuwde Single Top 100. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

2 opmerkingen:

  1. Is streaming echt payradio zonder praten? Als dat zo dan moeten ook gewone radio/tv airplay daarbij in de gegevens.

    ...Adieu nederlandstaligemuziek?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een goede zaak dat streaming nu wordt meegenomen. Dit maakt de lijst representatiever en bemoeilijkt fraude. Wat is overigens het gevolg voor het jaaroverzicht?

    BeantwoordenVerwijderen