maandag 28 april 2008

Album Top 100: Amy Winehouse eindelijk verslagen; Armin nieuwe lijstaanvoerder

In de Album Top 100 is Amy Winehouse’ ‘Back to black’ na veertien weken eindelijk van kop verdreven. Armin van Buuren neemt het heft in handen, met Amy MacDonald en Duffy op korte achterstand. Verder veel ruimte voor veteranen deze week: van de Belgische rockveteranen van dEUS tot hiphopveteraan Brainpower, van hardrockreuzen Whitesnake naar sambalegende Sergio Mendes en, uit de prehistorie van de populaire muziek opgediept, voor het eerst zelfs 78-toeren-artiesten in de Album Top 100!

Armin van Buuren: Imagine (1)
De beste dj ter wereld (volgens de lezers van het Britse danceblad DJ Mag) heeft nu ook het bestverkochte album in Nederland. Daar waar Armin van Buuren met zijn eerste drie albums nooit hoger kwam dan #23, knalt hij nu ineens binnen op #1 met ‘Imagine’. Armin is helemaal hot. Zijn wekelijkse radioshow ‘A state of trance’ wordt inmiddels wereldwijd door veertig radiostations uitgezonden en heeft een bereik van ruim 6 miljoen luisteraars. En hij gaat op een wereldtournee die hem onder meer brengt in Roemenië, Australië, Canada en Polen.

Van Buuren heeft zo’n twee jaar aan ‘Imagine’ gewerkt. Op de vocale tracks hoor je de stemmen van bijvoorbeeld de Amerikaanse Jennifer Rene en de Brit Chris Jones, maar ook van onze eigen rockzangeressen Sharon den Adel (van Within temptation) en Jacqueline Govaert (van Krezip).

Achter Armin van Buuren staan twee zangeressen al te trappelen. De kans bestaat dat het album van Armin al weer snel gaat zakken, want zo gaat dat nou eenmaal met dance-albums. In dat geval staan Amy MacDonald (17% achterstand) en Duffy (18% achterstand) al klaar om de leiding over te nemen!

Amy Winehouse: Back to black (4)
Veertien weken lang stond ‘Back to black’ van Amy Winehouse op #1, maar deze week moet het album dan toch flink achteruit naar #4. Die veertien weken is wel een recordlengte voor een album, en een evenaring van de prestatie van de ‘Grootste hits’ van BZN tussen maart en juni 1980.

dEUS: Vantage point (7)
Verrassend: met ‘Vantage point’ scoren de Vlamingen van dEUS hun grootste albumhit! Binnen op #7, dat is hoger dan ze ooit gestaan hebben. Hun vorige album, ‘Pocket revolution’, bereikte ook al de top 10, maar bleef op #9 steken (de positie van binnenkomst). ‘Vantage point’ is vernoemd naar de nieuwe eigen studio die de band heeft gebouwd.

the Last shadow puppets: The age of the understatement (12)
Een zijpaadje dat zowel commercieel als artistiek een groot succes is. The Last shadow puppets is het samenwerkingsverband tussen Arctic monkeys-zanger Alex Turner en zijn collega Miles Kane van the Rascals. Ieder schreef vier nummers voor het album en samen schreven ze er ook nog vier; bij elkaar twaalf nummers dus. De eerste single is het titelnummer, en daarin komt ook nog eens een heel Russisch mannenkoor om de hoek kijken.

Brainpower: Hart – Hard (21)
In de Single Top 100 zagen we al Brainpowers vriendinnetje Hind passeren en ook Gertjan Mulder zelf komt met nieuwe muziek op de proppen. Bleef het bij Hind bij één liedje, van Brainpower verschijnt in één klap een dubbelalbum. Op het iets melodieuzere ‘Hart’ komen grote thema’s als woede, angst, hoop en liefde voorbij. ‘Hard’ laat de wat rauwere kant van Brain zien. Gastoptredens zijn er van the Partysquad, Candy Dulfer, T-slash, Sjaak, Freek de Jonge en natuurlijk Hind. De eerste single van het album heet ‘Boks ouwe’.

Whitesnake: Good to be bad (33)
Goed nieuws voor ouwe rockers: Whitesnake komt voor het eerst in elf jaar tijd met een nieuw album. ‘Good to be bad’ is de opvolger van ‘Restless heart’, dat in 1997 de 65e plek bereikte. Bekende namen als Steve Vai, Adje Vandenberg en Cozy Powell zijn er niet meer bij in de bezetting, maar zanger David Coverdale schijnt weer in topvorm te zijn. Als je er op tijd bij bent, kun je ook nog dat extra schijfje bemachtigen dat bij de eerste persing van het album zit; daarop vind je zeven live-tracks en de videoclip van ‘Ready to rock’.

Gem: New (59)
Nieuw, ja dat is ie inderdaad, dit album van de Utrechtse band Gem. Die 59e positie is dezelfde plek als de binnenkomst van hun vorige plaat, ‘Escapades’. Die vorige zette daarna direct de weg naar beneden in en stond slechts vier weken genoteerd. Maar Gem staat momenteel (vooral op 3FM) voldoende in de belangstelling om er deze keer een langer verblijf in de Album Top 100 van te gaan maken.

Blue flamingo: 78 RPM (86)
Heel apartc oude artiesten uit het 78 toeren-tijdperk bewerkt door een dj. Ziya Ertekin, ofwel Blue flamingo, is een passioneel verzamelaar van die stokoude bakelieten grammofoonplaten én hij werkt als dj. Die twee uitersten weet hij op ’78 RPM’ te verenigen. Je hoort dus artiesten als Duke Ellington, Charles Brown of Lil’ Armstrong, inclusief de tikken en kraken op de originele geluidsdragers. Maar nu dus aan elkaar gemixt en netjes gesorteerd op drie thema’s verkrijgbaar op cd.

Sergio Mendes: Encanto (94)
Geweldig toch! De Braziliaanse sambalegende Sergio Mendes is bezig aan een tweede leven als superster, dankzij de Black eyed peas-bewerking van ‘Mas que nada’ twee jaar geleden. In de slipstream daarvan was het album ‘Timeless’ een doorslaand succes (#5); vandaar dat op ‘Encanto’ dezelfde aanpak is gebruikt: veel hedendaagse artiesten dus als gastmuzikant en een aantal bewerkingen van bekende composities. Op ‘Encanto’ hoor je onder meer Will.i.am, Fergie, Natalie Cole, Jiovanotti, Siedah Garrett, Juanes, Herb Alpert en de Belgische groep Zap mama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten