vrijdag 28 januari 2011

Hitflits: Dean Saunders pakt #1 af van broer Ben, album Adele overweldigend op #1

In eerste instantie leek het er op dat Ben Saunders nog een tweede week #1 zou blijven met ‘Kill for a broken heart’, het nummer waarmee hij vrijdag 21 januari de eerste editie van The voice of Holland won. Maar aan het einde van de week pakt zijn broer Dean, die een dag later de finale won van Popstars, die eerste plaats af met het nummer ‘You and I both’. Dean blijft ‘Rolling in the deep’ van Adele voor met een verschil van bijna 9%. Ben moet genoegen nemen met een derde plaats.

Vorige week werd er al geschiedenis geschreven doordat twee broers beide een talentenjacht wonnen. Deze week schreit de hitgeschiedenis voort, want niet eerder heeft een broer een andere broer van de eerste plaats verdreven.

En wat The voice betreft. Ondanks dat de finale is geweest, en vanavond een nieuwe editie begint van X-factor, staan er een week later nog 18 (!) nummers uit het programma in deze hitparade, vorige week waren dat er nog 17. Daarnaast heeft nog iemand voordeel bij The voice.

‘Well well well’ dreigde de slechts scorende hit te worden van Duffy. In acht weken tijd, verdeeld over vier sessies, was het nummer niet verder gekomen dan de 58ste plaats. Maar na haar optreden vorige week vrijdag, is het nummer weer flink gedownload en gaat op herhaling op #16. Ook haar album ‘Endlessly’ profiteert hiervan, want dat stijgt in de negende week van 38 naar de zesde plaats. Tot deze week was de hoogste plaats #18, op 4 december 2010, de week van binnenkomst!

Na de grote schoonmaak vorige week, toen er niet minder dan 28 binnenkomers waren, waarvan 24 eersteweeks noteringen, is het deze week een stuk rustiger. Twaalf binnenkomers, waaronder vier hits op herhaling (eentje uit The voice) zijn het. Dus zijn er ‘slechts’ acht eersteweeks noteringen, en dat zijn naast de #1-hit van Dean de volgende zeven:
#45 Within temptation: Faster
#58 Willem Barth: De warmte van je hartstocht
#61 Diddydirty money featuring Skylar Grey: Coming home
#70 Georgie and Mark: Anders (zijn Georgie Davis en Mark Enthoven)
#87 Lior: This old love
#88 Toine Kremer: Leven
#99 Ricky Martin feat. Joss Stone: The best thing about me is you

Op 23 februari, dus over een kleine maand, is het precies drie jaar geleden dat het album ‘19’ van Adele de Album Top 100 binnenkwam op een elfde plaats. 47 weken later, op 10 januari 2009, bereikte het album de eerste plaats, waar het in totaal acht weken stond. Op 20 februari 2010 verdween het album vanaf de tiende plaats uit de lijst. Om vervolgens op te duiken in de Backcatalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar, want ‘19’ had er 104 weken opzitten.

Na een enkele week afwezig, verblijft het album al 50 weken in die lijst. Ook deze week op de eerste plaats met een voorsprong van 80% (!) op ‘King of pop’van Michael Jackson. Ter vergelijking: ‘19’verkoopt bijna evenveel als ‘Doo-wop & hooligans’ van Bruno Mars! Tot nu toe zijn er meer dan 200.000 stuks van ‘19’ verkocht, goed voor 4x platina dus en dat gaat maar door.

‘21’, haar tweede album, heeft slechts één week nodig om de eerste plaats te halen van de Album Top 100. Het album kwam op vrijdag 21 januari uit, en werd meer dan 50.000 keer uitgeleverd, goed voor platina dus. De verkoop van het album is navenant, want de voorsprong op de #2, ‘Doo-wops & hooligans’ van Bruno Mars is gigantisch, bijna 92%. Onze schatting: tussen de 30.000 en 40.000 stuks. We voorspellen dat ‘21’ eenzelfde zo niet groter succes wordt als ‘19’. Het is een kwestie van tijd zijn, dat ‘21’ de tweede platinaplak krijgt. In ieder geval voor haar optreden op 8 april in Paradiso in Amsterdam.

De uitstekende single ‘Rolling in the deep’ ging aan het album vooraf en haalde reeds de eerste plaats. Luister naar het album en je raakt wellicht net zo enthousiast als wij. Sinds we het album zaterdag aanschaften, is het niet meer uit de cd-speler geweest! Toch een klein minpuntje: leuk die foto’s van Adele in het begeleidende boekje, maar we hadden liever (ook) de songteksten gehad!

Na de wereld te hebben rondgetourd, is Adele in 2009 begonnen aan ‘21’, dat verwijst naar haar leeftijd toen, evenals voorganger ‘19’ dat eerder deed. ‘21’ is geproduceerd door Rick Rubin (Red hot chili peppers, Johnny Cash, Linkin park) die haar vroeg in plaats van andersom! Hij had haar gezien bij de uitreiking van de Grammy Awards en belde haar op met de vraag of hij haar nieuwe album zou mogen produceren.

Adele: “Ik voelde me uiteraard zeer vereerd. Alsof ik in de ‘cirkel’ mocht komen, het voelde als een soort geheime ledenclub. Zo vroeg in mijn carrière deze kans, geweldig!” Daarnaast werkte Paul Epworth mee aan het album, bekend van ‘Made of bricks’, het debuutalbum van Kate Nash. Over hem zegt ze: “hij is zo spontaan en voelt mij goed aan”. Epworth produceerde onder andere ‘Rolling in the deep’.

Niet alleen Nederland gaat plat voor ‘21’ van de Britse zangeres Adele. Ook in haar thuisland komt het op #1 binnen en verkoopt de gehele top 10 uit. Daar zijn er al meer dan 100.000 stuks van verkocht.

Tot slot nog de andere eersteweeks noteringen:
Sinds 2003 noemt Joan Wasser (Biddeford, Maine, 26 juli 1970) zich Joan as policewoman, een verwijzing naar de politieserie ‘Pepper’ uit de jaren ’70 met Angie Dickinson als Police Woman. Joan had eens net zulk blond haar als zij en ze droeg dezelfde soort strakke broeken, zodat al haar vrienden Joan met haar gingen vergelijken. 'The deep field', binnen op #23 is haar vierde album.

#42 Boef en de gelogeerde aap: Wij zijn, hip-hop duo uit Tilburg bestaande uit producer Boef (Tom Maas) en rapper de Gelogeerde Aap (Thomas Waterreus). Ze wonnen vorig jaar Muzikanten- en Publieksprijs bij de Grote Prijs van Nederland. ‘Wij zijn’ is hun tweede album
#54 Iron and wine: Kiss each other clean, de Amerikaanse singer-songwriter Samuel Beam
#55 Amos Lee: Mission bell, Amerikaanse singer-songwriter, in 2004 ontdekt door Norah Jones
#60 Roos Jonker: Mmmmm, 26-jarige zangeres uit Leiden. Dit album werd vorig jaar in Japan uitgebracht als ‘Roos Jonker’. In Nederland verscheen het in mei 2010, maar oogst nu pas succes
#67 D-block & S-te-fan: Rockin’ ur mind, Nl. dj/producers Diederik Bakker en Stefan den Daas
#68 Ilanois: Chase the sundown with me, Friese band opgericht door Ilan Palstra
#74 Lola kite: Lights, debuut van Amsterdamse groep, geproduceerd door Juno Jimmink
#83 Cast van ‘t Spaanse Schaep, soundtrack met twintig naar het Nederlands bewerkte liedjes uit de gelijknamige KRO tv-serie
#88 Tommy Ebben & teh Smalltown villains: Dreamless slumbers
#89 Blaas of glory: Highway to hell, ‘hardrockfanfare’ van een Nederlandse akoestische parodie-coverband die is ontstaan toen de reguliere band Blaze of glory ermee stopte in 2007

We gaan een zonnig en koud weekend tegemoet, het is tenslotte nog steeds winter, toch?. Dus of lekker naar buiten of knus binnen zitten. Tussendoor houden wij ons bezig met een nieuwe Megaman. Na het weekend staat ie weer voor je klaar. O ja, zondagavond is de Nationale finale van het Songfestival en wordt uitgemaakt met welk liedje de 3js ons land in mei gaan vertegenwoordigen in Düssseldorf. Fijn weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten