maandag 24 januari 2011

Zangeres Geisha wil naar het Eurovisie Songfestival

Adya & Geisha: Cherubino’s aria (99)

Als je wel eens naar ‘De gouden uren’ op Radio 2 luistert, dan zegt ‘Cherubino’s aria’ van Adya & Geisha je wel wat. Het nummer is daar namelijk iedere morgen te horen en heeft al veel reacties opgeleverd. Adya & Geisha is het vervolg op Adya classic, een project van de Vlaming Adriaan Van Landschoot (Adegem, 21 april 1948) en zijn dochter Yasmin (Adya is een combinatie van ADriaan en YAsmin). In de jaren ’70 was Van Landschoot de man achter de piraat Radio Atlantis, dat de Vlaamse muziekindustrie wilde steunen, die niet of nauwelijks aan bod kwam op de BRT. Daarnaast produceerde hij nummers van Petra en Dream express.

Met Adya classic wilde hij de meesterwerken van grote klassieke componisten zoals Bach, Mozart, Verdi, Rossini, Beethoven op een hedendaagse manier in de markt zetten. Hij deed daarvoor een beroep op het Adrivalan orchestra en het befaamde koor ‘Fine fleur’ (bekend van Night of the proms), waarmee Adya classic was geboren. Na succesvolle albums in binnen en buitenland, ging Adya classic in 2008 de bühne op en met succes.

Zijn nieuwste project is Adya & friends, waarvan het eerste album binnenkort verschijnt. De eerste ‘friend’ is Geisha met het nummer ‘Cherubino’s aria’. Het nummer komt uit de opera ‘Le nozze di Figaro’ van Wolfgang Amadeus Mozart, dat is gebaseerd op het toneelstuk ‘La folle journée, ou le mariage de Figaro’ van Pierre Beaumarchais uit 1784. Twee jaar later was de eerste uitvoering door Mozart. In het stuk speelt Cherubino de bediende van graaf Almaviva, die een oogje heeft op de gravin.

Geisha staat niet voor een Japanse zangeres die in België woont, maar voor de op 2 juli 1982 in Gent geboren Ellen van Gaveren. Al op haar vijfde volgde ze dwarsfluitlessen, notenleer (ze leerde sneller notenleer dan dat ze kon lezen en schrijven) en piano. Ze nam deel aan diverse talentenjachten en vanaf haar veertiende zong ze in diverse coverbands, waaronder Frontline. Aan de Open universiteit van Gent behaalde ze ook nog even het managementdiploma. In 2004 deed ze mee aan de Vlaamse versie van Idols, maar strandde bij de audities. Twee jaar later deed ze een stemtest en werden er drie nummers opgenomen, waarmee de artiest Elle Yana was geboren.

Songfestival

Elle Yana/Ellen is altijd in voor iets nieuws en dus heeft ze zich met het liedje ‘Papillons’ opgegeven voor ‘Eurosong’, de Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival. Ellen: “Deze deelname aan Eurosong betekent heel erg veel voor mij en het is dus aan jullie om mij te helpen mijn droom te realiseren.” Die ‘droom’ kost zo’n 20.000 EURO, en dus heeft ze haar fans opgeroepen om geld te doneren. Mocht er niet genoeg geld binnenkomen, dan betaald ze iedereen terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten