dinsdag 25 januari 2011

de Staat begon als eenmansproject

de Staat: Sweatshop (31)

De nummers van de Staat uit Nijmegen zijn al een aantal jaren veel te horen op de radio (voornamelijk op 3FM en Kink FM), maar hits scoorden ze niet. Tot deze week, want ‘Sweatshop’ komt binnen op #31, de week nadat het nummer de Megahit was op 3FM.

De Staat was in eerste instantie een soloproject van zanger/componist Torre Florim. Torre werkte vanaf de middelbare schooltijd aan de nummers. In 2006 werd het serieuzer en werden er nummers opgenomen en verzamelde hij een band om zich heen om de nummers live te brengen. In 2006 doet de Staat doet mee het popconcours ‘De Roos van Nijmegen’. In de tijd daarna rondt Torre de opleiding Compositie en Muziekproductie af aan de HKU te Utrecht en produceert platen van anderen, waaronder in 2008 de EP van Go back to the zoo.
Het jaar daarop komt de Staat met het langverwachte debuutalbum ‘Wait for evolution’, dat de dertiende plaats bereikt. De band staat op diverse festivals in binnen en buitenland. ‘Wait for evolution’ is vorig jaar ook in het buitenland uitgebracht. Wij zijn echter al toe aan het tweede album ‘Machinery’, dat op 3 maart uitkomt. Torre verklaarde dat de Chinees-Mongoolse band Hanggai een inspiratiebron vormt voor dit album.

De naam de Staat heeft hij van het gelijknamige muziekstuk uit de jaren ’70 van de Nederlandse componist Louis Joseph Andriessen. Naast Torre, bestaat de Staat verder nog uit leadgitarist Vedran Mircetic, bassist en zanger Jop van Summeren, percussionist, samples, theremin, toetsenist en zanger Rocco Bell en drummer Tim van Delft.

1 opmerking:

  1. Nog ff een paar typfoutjes weghalen! ;) Verder produceerde Torre nummers van (inderdaad) Go Back To The Zoo, Elle Bandita en de albums van Shaking Godspeed
    The Mad Trist en Krach. Oh ja, hij nam ook De Speeldoos op met Roos Rebergen van Roosbeef.

    BeantwoordenVerwijderen