vrijdag 21 januari 2011

Hitflits: finalisten van the Voice of Holland zetten de toon in de Single Top 100

Jan Smit heeft er alles aan gedaan om zijn #1-hit ‘Niemand zo trots als wij’ te prolongeren, maar zelfs Jan kan niet tegen The voice of Holland op. Er zijn van zijn single nu meer dan 20.000 exemplaren zijn verkocht, goed voor platina dus. Maar het is toch te weinig om de #1-positie te behouden.

De afgelopen week hebben de vier finalisten van The voice een bezoek gebracht aan diverse radio en tv-programma’s, met één doel: zoveel mogelijk downloads genereren van het liedje dat ze tijdens de halve finale lieten horen. Vandaag, vrijdag 21 januari 2011, is de balans opgemaakt en zijn er van ‘Kill for a broken heart’ van Ben Saunders de meeste downloads verkocht. En dus is hij, met een overwicht van bijna 26% op het nummer van Jan Smit, de nieuwe #1 in de Single Top 100.
Het levert Ben na ‘If you don’t know me by now’ (inmiddels goud) en ‘When a man loves a woman’ zijn derde #1-hit op. En dat allemaal voordat hij, wat de algehele verwachting is, zich na vanavond The voice of Holland mag noemen. Ben begint de finale van deze talentenshow met een forse voorsprong op de andere drie finalisten. Die komen allen achter elkaar binnen. Leonie Meijer met ‘Lost in yesterday’ op #3 (op ruim 50%), Kim de Boer met ‘Change’ op #4 (op ruim 51%) en Pearl sluit de rijen op #5 met ‘You must really love me’ (op ruim 60%).

En dan zijn we er niet wat The voice betreft, want er staan niet minder dan 17 (!) hits uit deze show in deze Single Top 100, waaronder alle vijf hits van Ben Saunders. En dat nog voordat deze show (officieel) een winnaar (m/v) heeft opgeleverd!

Naast de hits van de vier finalisten van The voice, komen er nog twintig ‘andere’ nummers de hitparade binnen. De hoogste daarvan, op #11, is ‘C’mon’ van Tiësto vs Duplo & Busta Rhymes. Het is het eerste hitwerk van Tiësto sinds ‘Who wants to be alone’ feat. Nelly Furtado, van een jaar geleden, dat niet hoger kwam dan de 34ste plaats. Vanaf april is Tijs Verwest op zaterdagnacht te horen in een eigen danceprogramma op 3FM. Niet verrassend dus dat zijn nieuwste hit ‘C’mon’ is uitgeroepen tot Megahit de komende week.

De overige eersteweeks noteringen zijn:
#31 de Staat: Sweatshop
#39 Ben l’Oncle soul: Soulman
#53 Kanye West & Jay-Z: H.a.m.
#55 the Partysquad & Adje, Gers, Jayh, Reverse: Ik ga hard
#60 Greg Parys: Why don’t we just fuck
#63 Chris Brown: Yeah yeah yeah
#66 Neon trees: Animal
#71 John de Bever: Kleine leugenaar
#74 Far east movement feat. Ryan Tedder: Rocketeer
#78 de Sunnyboys: Ik heb zin in bier
#79 Jettie Pallettie: Sleetje rijden
#84 Dazzled kid: Embrace
#85 Danny Nicolay: 1000 sterren
#87 DeJean: De nacht
#88 Alle 13 jaanke: Daar gaan we weer
#90 de Pitaboys: Waar is da feestje?
#92 John de Bever: Ik heb de maling aan wat mensen zeggen
#97 Ronnie Ruysdael: Hé lieve schat
#99 Adya & Geisha: Cherubino’s aria

Hij scoorde vier hits, twee met anderen en twee solo. Zijn solohits bereikten moeiteloos de top 10 en staan nog steeds genoteerd. We hebben het over Bruno Mars die #1 stond met ‘Just the way you are’ en #4 met ‘Grenade’. Deze week komt hij met zijn eerste album ‘Doo-wops & hooligans’ en dat haalt de eerste plaats van de Album Top 100 al in de eerste week.

Marco Borsato is dus wederom, voor de derde keer, zijn eerste plaats kwijt met ‘Dromen durven delen’, dat zelfs naar de zesde plaats zakt. De voorlaatste keer dat een album zo’n val maakte vanaf #1, was op 25 december 2010: ‘Michael’ van Michael Jackson. Alleen was dat al wel in de tweede week.

Het overwicht van ‘Doo-wops & hooligans’ op de #2, ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, is bijna 40%, die anders dus weer naar #1 zou zijn gestegen. Schrale troost voor Caro, Bruno zal het maar één week volhouden, want vandaag is ‘21’ van Adele uitgekomen. Daarvan zijn al meer dan 50.000 exemplaren uitgeleverd, waarvoor ze vanavond in The voice of Holland vast wel een platinaplaat krijgt.

Behalve ‘Doo-wops & hooligans’ van Bruno Mars stormen er nog twee albums de top 10 binnen. Op de derde plaats is dat ‘Ritual’, het tweede album van White lies. Hun eerste album ‘To lose my life’ stond 35 weken genoteerd, maar kwam al die tijd niet hoger dan #31. De andere eersteweeks notering is ‘Live on ten legs’ van Pearl jam dat binnenkomt op de negende plaats.

Dankzij Noorderslag het afgelopen weekend, boeken een aantal albums flinke winst of gaan op herhaling. Zo stijgt ‘Orchards/Lupine’ van DeWolff van 27 naar #11, ‘Bags & suitcases’ van Sabrina Starke van 50 naar #41 en ‘Tim Knol’ van Tim Knol van 51 naar #42.
Op herhaling, gaan ‘India Lima Oscar Victor Echo You’ van Schardinova (op #93) en ‘Loose fit’ van Ruben Hein (op #99).

The Decemberists is een folk band uit Portland, Oregan. Ze bestaan sinds 2000 en brachten in 2002 hun debuutalbum ‘Castaways and cutouts’ uit. Eind december 2005 sloten ze een contract met Capitol records, waarna ze in 2006 doorbraken bij een groter publiek met het album ‘The crane wife’, in 2009 gevolgd door ‘The hazards of love’.
‘The king is dead’, hun zesde studioalbum, namen ze een jaar geleden op in een boerderij in Portland. De titel verwijst vermoedelijk naar ‘The queen is dead’, het gelijknamige album van the Smiths uit 1986. Colin Patrick Henry Meloy, leadzanger van the Decemberists zegt beïnvloed te zijn door de muziek van die Britse groep. Aan ‘The king is dead’, nieuw binnen op #49, is meegewerkt door Peter Buck van R.E.M. Op 14 maart staat the Decemberists in Paradiso in Amsterdam.

Na een aantal weken met nog geen handvol binnenkomers, is het deze week weer prijs. Naast de drie hoge eersteweeks noteringen en het album van the Decemberists, komen er nog vijf albums voor het eerst binnen:
#22 Original soundtrack: Glee – the music: vol. 3 – showstoppers
#28 Charles Aznavour: Het allerbeste van Charles Aznavour
#83 Anna Calvi: Anna Calvi
#95 Social distortion: Hard times and nursery rhymes
#98 R. Kelly: Love letter

Dit weekend vinden twee finales plaats. Op zaterdagavond die van Popstars, waarin Simone Nijssen het opneemt tegen Dean Saunders, de broer van Ben. Maar vanavond volgt eerst die van The voice of Holland, waarin de finalisten met een beroemdheid (genoemd zijn Trijntje Oosterhuis, Adele, Bruno Mars, Duffy en Ben l’oncle soul) een duet zullen zingen. En daarna maken we ons op voor een nieuwe Megaman die je gewoontegetrouw weer na het weekend kunt verwachten. Talentenjacht of niet.

2 opmerkingen:

  1. gelijknamige album van de Smiths? Nee, dat niet: die heet namelijk The Queen is Dead. Maar een verwijzing naar die titel is het vermoedelijk wel...

    BeantwoordenVerwijderen