zondag 16 januari 2011

Dochter Emma beste inspiratiebron voor Jan Smit

Jan Smit: Niemand zo trots als wij (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

“Begin deze week al een gouden single, nu is ook de 13e nr.1 hit een feit! Emma, Liza en natuurlijk iedereen die me steunt onwijs bedankt!”, twitterde Jan Smit afgelopen vrijdag, toen hij hoorde dat ‘Niemand zo trots als wij’ binnen was gekomen op de eerste plaats van de Single Top 100.

beste inspiratiebron ooit

Jan had relaties met onder andere Ellemieke Vermolen en Yolanthe Cabau van Kasbergen, maar met Liza vond hij zijn ware geluk. Zij schonk hem op 17 november een dochter, Emma Monique Maria Alida. Twee dagen later schreef Jan de tekst van ‘Niemand zo trots als wij’.

“Zij lag op een zitzak, ik op de grond met m’n laptop. In een kwartier tijd had ik de tekst gemaakt. Dat ging zo snel omdat het echt is, de emoties komen rechtstreeks uit mijn hart. Dit is ons gevoel, zoals dat gekomen is na de geboorte van Emma. Maar ook de emotie tijdens de zwangerschap zit in het nummer verwerkt. Haar komst is voor mij de beste inspiratiebron ooit. Na de geboorte van onze dochter Emma is mijn leven pas echt compleet.

laatste single

‘Niemand zo trots als wij’, waarvoor Cees & Thomas Tol de muziek schreven, is waarschijnlijk Jan zijn laatste single … dit jaar. In de planning stond een vierde single van het album ‘Leef’, en daar is deze nu tussendoor gekomen. Volgend jaar zit Jan vijftien jaar in het vak, en daar wil hij zich goed op voorbereiden. Dus nieuw werk hoef je dit jaar niet meer van hem verwachten. In die bijna vijftien jaar scoorde Jan 26 hits, waarvan de helft de eerste plaats bereikten, en negen vanuit het niets. Van alle andere Nederlandse artiesten, heeft alleen Marco Borsato meer #1-hits gescoord: zestien stuks, waarvan acht in één klap op #1.

‘Niemand zo trots als wij’ kwam op vrijdag 7 januari uit en was al na vier dagen goud, goed voor meer dan 10.000 verkochte exemplaren en daarmee in aantallen de tweede dit jaar. De eerste was ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette, dat na drie weken #1, het stokje overgeeft aan Jan. Let wel: de aantallen van Jan Smit werden bereikt door de fysieke cd-single, de aantallen van ‘Hello’ door de download. Het overwicht op ‘Hello’ is ruim 40%.

extra’s

Dat er van ‘Niemand zo trots als wij’ in korte tijd zoveel exemplaren verkocht zijn, komt niet alleen vanwege de strekking van het nummer. Het onderwerp dochters spreekt altijd tot de verbeelding, denk maar aan ‘Dochters’ van Marco Borsato. Maar de grote verkoop dankt Jan vooral aan de drie verschillende cd-singles die gelijktijdig zijn uitgegeven. Elke cd-single heeft als extra live nummers uit de ‘Leef je uit concerttour 2010’ en daarnaast staan er nog nummers op uit de Palingsoap en natuurlijk staat de videoclip van ‘Niemand zo trots als wij’ er op. Kortom, genoeg voer voor de fans dus, die het waarschijnlijk een jaar zonder nieuw werk van hun idool moeten doen.

‘Fysieke cd-singles, waar waren die dan te koop Megaman, want ik heb ze nergens zien liggen’, hoor ik je denken? Die worden inderdaad niet zozeer in de winkels verkocht, want die verkopen amper nog cd-singles. Maar van sommige artiesten kun je de cd-single via het internet bestellen en die wordt dan gewoon thuis bezorgd.

Die bestelde aantallen worden gewoon meegeteld voor de Single Top 100, dit in tegenstelling tot de andere hitparades waar alleen downloads nog (voor een deel) worden meegeteld. Wel heeft Jan een aantal instores gegeven bij filialen van de Mediamarkt. Overigens zijn er ook aardig wat downloads verkocht van ‘Niemand zo trots als wij’, want het nummer staat op de twintigste plaats van de Download Top 50

1 opmerking:

  1. Gelukkig is de fysieke single door heel te land te koop in winkels, zoals bij alle vestigingen van Free Record Shop, V&D, mediamarkt en een aantal zelfstandige winkels.
    Ook verkrijgbaar via de internetshop van o.a. Free Record shop, Bol.com en media markt.
    De fysieke cd single is nog niet dood!

    BeantwoordenVerwijderen