zondag 5 november 2017

Albumflitsen bij week 44 - 4 november 2017

In de Hitflits van vrijdag heb je kunnen lezen dat opnieuw een Nederlandse hiphopper de eerste plaats opeiste in de Album Top 100. Maar Jonna Fraser, want over hem hebben we het, is niet de enige Nederlander die deze week scoort. Het zijn er nog drie meer en die kom je tegen in de Albumflitsen van deze week.

#6 LouiVos: Vostape Vol 2: Ik Chap Die Rappers
Na LouiVos: Vostape Vol. 1: Congo Johnny Depp (#7 in juli), komt rapper LouiVos, van Congolese afkomst, alweer met een tweede Vostape: Vostape Vol 2: Ik Chap Die Rappers. En dat scoort nog beter dan de eerste, want het komt binnen op de zesde plaats. Acht van de zestien nummers voert hij met onder andere de rappers 3robi, Mula B, Kingsize, Kevin en Zack Ink uit.

#10 Rob de Nijs: Niet Voor Het Laatst
Voor Niet Voor Het Laatst, het 39e studioalbum van Rob de Nijs en zijn vijftiende top 10-notering, schreef zijn ex-vrouw Belinda Meuldijk zeven van de twaalf liedjes. In 2006, na een huwelijk van 22 jaar, scheidden de twee en hadden een tijdlang geen contact. Maar sinds kort is de vrede getekend en levert Meuldijk, die al sinds 1980 voor de Nijs schrijft, weer tekstbijdragen.

Rob: “Wat zij schrijft, gaat heel vaak over haar en mij. Dat merk ik elke keer weer. Zij laat mij haar woorden zingen. Dat voelt soms een beetje als masochisme, want ze legt me gewoon op de ontleedtafel. Maar ze weet dat met veel humor te doen.”

Over Niet Voor Het Laatst zegt de bijna 75-jarige de Nijs: “Het is een album waarop ik kwetsbaarder durf te zijn dan ooit. Eerlijk en openhartig. Ik kom dichterbij dan ooit.”

Behalve Belinda Meuldijk leverden Frédérique Spigt, Jan Rot, Daniel Lohues, Spinvis, Paskal Jakobsen (Bløf), Maarten Peters, Han Kooreneef, Ferry Lever, Christan Grotenbreg, Ingmar Heytze en Frank Jansen (tevens producer) tekstbijdragen. ‘Papa-oto’, geschreven door Belinda, zingt Rob met zijn zoon Robbert, voor wie hij er vroeger weinig was.

#12 Gregory Porter: Nat ‘King’ Cole & Me
Na vier eigen albums, waarvan twee de top 10 bereikten, Liquid Spirit (#6 in 2013) en Take Me To The Alley (#5 in 2016), komt de Amerikaanse jazzzanger Gregory Porter nu met een coveralbum. Op Nat ‘King’ Cole & Me brengt Porter een ode aan de muziek van crooner Nat King Cole (1919-1965).

vader

Voor Gregory Porter, was Cole, die vooral in de jaren ’50 en ’60 furore maakte met nummers als ‘Mona Lisa’ en ‘For All We Know’, de vader die hij nooit had. Gregory: “Ik stelde mij Nat voor als mijn vader en mijn vriend. Zijn muziek was cruciaal voor me en heeft me eveneens de dood van mijn moeder helpen verwerken ”. Porters moeder overleed voor zijn grote doorbraak.
Tijdens zijn jeugd ontdekte Gregory Porter in de platencollectie van zijn moeder, de muziek van Nat King Cole. Nat ‘King’ Cole & Me is dan ook mede een eerbetoon aan haar. De arrangementen zijn van de Amerikaanse dirigent Vince Mendoza, die vijf jaar chef-dirigent was het Metropole Orkest. Op Nat ‘King’ Cole & Me speelt het London Studio Orchestra. Die zijn er niet bij op 19 en 20 maart 2018, wanneer Gregory Porter optreedt in Carre in Amsterdam, want dat doet hij met ons Metropole Orkest.

#22 Ty Dolla $ign: Beach House 3
We hebben zeker wat gemist, want zowel Beach House 1 als Beach House 2, kregen geen notering in onze albumlijst. Beach House (uit 2012) en Beach House 2 (uit 2013) waren mixtapes en zijn niet bij een grote platenmaatschappij uitgebracht. Beach House 3 is na Free TC uit 2015, het tweede album van rapper Ty Dolla $ign, pseudoniem van de 32-jarige Tyrone William Griffin Jr. uit South Los Angeles, California.

#24 21 Savage / Offset / Metro Booming: Without Warning
De in Domenica geboren Shayaa Bin Abraham-Joseph, alias rapper 21 Savage, is net als LouiVos (zie onder #6) een productief baasje. In juli verscheen Issa Album, dat de 22e plaats bereikte. Nog geen vier maanden later komt hij met het album Without Warning, daarbij geholpen door Offset (echte naam: Kiari Kendrell Cephus uit Lawrenceville, Georgia) van het  raptrio Migos en Metro Booming (=Leland Tyler Wayne uit St. Louis, Missouri).

#25 Chris Brown: Heartbreak On A Full Moon
Niet minder dan 45 nummers telt Heartbreak On A Full Moon, het achtste studioalbum van de Amerikaanse zanger Chris Brown. Het betreft dan ook een dubbelalbum, dat de zanger al in mei 2016 aankondigde. De notering deze week, een 25e plaats, is alleen op basis van digitale verkopen. Vrijdag verscheen het fysieke album, dus wellicht zit er volgende week een hogere plaats in.

#35 Kelly Clarkson: Meaning Of Life
Voor Meaning Of Life, het achtste studioalbum van de Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson, is alles uit de kast getrokken. Diverse songschrijvers, waaronder de Britse zanger James Morrison, en producers als Greg Kurstin (Adele, Ellie Goulding, P!nk) en Jesse Shatkin (Sia, One Direction, Rihanna), werkten mee aan het album. Van der dertien nummers schreef Clarkson, die in 2002 de eerste editie van American Idol won, er vier zelf.

#43 Curtis Harding: Face Your Fear
De Amerikaanse zanger Curtis Harding was achtergrondzanger bij onder andere Outkast en Cee Lo Green. Zijn eigen succes kwam na een ontmoeting met Cole Alexander van the Black Lips. De twee, met een gedeelde passie voor vintage soulmuziek, besloten samen muziek te maken. Dat resulteerde in 2014 in Soul Power, het debuutalbum van Harding.
Deze week krijgt Soul Power een vervolg in Face Your Fear. Net als Soul Power komt zijn tweede album ook binnen op de 43e plaats. Stilstand is achteruitgang, maar we denken dat dit niet opgaat voor Curtis Harding, die op 21 november in Paradiso staat.

#77 Stereophonics: Scream Above The Sounds
Tiende album van de Welse band rond zanger Kelly Jones, die alle nummers schreef.

#78 Delain: A Decade Of Delain – Live At Paradiso
In 2002 startte Martijn Westerholt, voormalig keyboardspeler van Within Temptation, het project Delain. Het eerste succes volgde in 2006 met het debuutalbum Lucidity dat de 43e plaats bereikte.
Op 10 december 2016 werd dit 10-jarig jubileum gevierd met een optreden in Paradiso in Amsterdam met zangeres Charlotte Wessels en gastbijdragen van onder andere Alissa White-Gluz (Arch Enemy), Liv Kristine en Burton C. Bell (Fear Factory). De registratie daarvan is nu verschenen op twee cd’s + één DVD.

#91 Leif Ove Andsnes: Sibelius
Na Benny Andersson met Piano (#15 in oktober) is er opnieuw een artiest met een pianoalbum. Het is de 47-jarige Leif Ove Andsnes, afkomstig uit het Noorse Karmøy. In tegenstelling tot Andersson, die pianobewerkingen speelde van eigen nummers, speelt Andsnes werken van de Finse componist Sibelius (1865 – 1957).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten