zondag 27 september 2009

Nelly Furtado zingt het liefst in het Spaans

Nelly Furtado: Manos al aire (98)

Vraagje: Wat hebben James Morrison en Nelly Furtado gemeen, behalve dat ze beide deze week binnenkomen? Antwoord: ‘Broken strings’, het duet, was voor beiden hun voorlaatste notering is. Dat nummer is afkomstig van zijn album ‘Songs for you, truths for me’ uit 2008. Dus dat betekent dat er al lange tijd niets nieuws meer is verschenen van Nelly Kim Furtado. ‘In God’s hands’, haar eigen voorlaatste notering stamt uit eind 2007 afkomstig van haar album ‘Loose’ dat al in 2006 werd uitgebracht. Tijd dus voor nieuw werk voor Nelly, en dat is er nu met het Spaanstalige album ‘Mi plan’, #30 deze week in de Album Top 100.

Spaans

Haar ouders zijn Portugees en dus groeide ze met die taal op. Maar op haar veertiende kwam daar Spaans bij. Ze houdt er van in deze talen te zingen. Hoewel het de eerste keer is dat ze een volledig Spaanstalig album opneemt, is het niet de eerste keer dat ze in het Spaans zingt. Op haar album ‘Loose’ stonden al twee Spaanstalige nummers. Volgens Nelly kan ze zich in het Spaans beter uitdrukken, vooral gezien vanuit een vrouw. ‘In Spaans kan je meer je passie kwijt dan in het Engels.’ De eerste single, ‘Manos al aire’, dat ‘handen in de lucht betekent, bereikte de eerste plaats van Billboard Hot Latin hitparade, waarmee zij de eerste Noord Amerikaanse artiest is die dat lukt met een van oorsprong Spaanstalig nummer. Na haar Spaanse avontuur komt Nelly ook nog met een Portugees album. Daarna zal ze zich weer richten op het Engels, waarvoor ze samenwerkt met Timbaland en in twee dagen al twintig nummers heeft geschreven. Dus ‘Manos al aire’, dat ook te horen is in het spel Sims3, is slechts een tussendoortje voor het echte werk wat nog moet komen.

Naast haar eigen werk is ze ook actief met en voor anderen. Zo werkte ze mee aan het nummer ‘Jump’op het album ‘R.o.o.t.s.’ van Flo Rida. Daarnaast nam ze de vocalen voor haar rekening in het nummer ‘Who wants to be alone’ op het album ‘Kaleidoscope’ van Tiësto, dat komend weekend verschijnt. Niet zo gek dus dat Tiësto een remix maakte van ‘Manos al aire’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten