maandag 12 december 2011

Feestpiraten kijken al vooruit naar het sportjaar 2012

Feestlift: Feestpiraten (78)

In april verscheen ‘Vannacht doen we hier het licht wel uit’, de eerste single van het duo Feestlift, geschreven door Edwin van Hoevelaak. Met het oog op het carnaval en natuurlijk de talloze après-ski feesten in binnen en buitenland, komen de twee nu met het nummer ‘Feestpiraten’, dat allesbehalve een origineel nummer is. Maar daarover zo dadelijk meer.

Feestlift bestaat uit Marco ten Kate en Frank Kleine Schaars. De zangcarrière van Marco, Zwollenaar en in het dagelijks leven verzekeringsadviseur bij de Rabobank Salland in het Overijsselse Heeten, begon onder de douche, toen hij keeper was van het eerste elftal. Vervolgens pakte hij bij recepties ook de microfoon en in 2007 zong hij onaangekondigd een paar nummers tijdens het Wijhese tentfeest. Daarnaast in hij stand-in-speaker van FC Zwolle.
Ook Frank Kleine Schaars zit in de verzekeringen en werkt bij dezelfde vestiging van Rabobank Salland als Marco. Frank deed zijn muziekervaring op als leadzanger van de coverband Spellbound, dat nummers speelt van onder anderen Jimi Hendrix, Elvis Presley, Beatles en AC/DC. Iets heel anders dus dan de feestnummers die hij nu zingt in Feestlift!

In 2009 besloten de twee collega’s, beide 41 met een week verschil, om hun muzikale kwaliteiten te bundelen in Feestlift. Sindsdien maken ze menige kroeg onveilig met hun repertoire, voornamelijk Nederlandstalig met af en toe een vette Duitse schlager. Marco en Frank (en hun producer Edwin van Hoevelaak) kijken vooruit, want als tweede track op hun cd-single staat de oranjeversie van ‘Feestpiraten’. Dit met het oog op het sportjaar 2012 met evenementen als het EK voetbal en de Olympische Spelen.

anti oorlogslied

Zoals gezegd, ‘Feestpiraten’ is geen origineel nummer. Muzikaal is het nummer afgeleid van ‘Vannacht’ van Pater Moeskroen uit 2001. Maar ook zij hadden het niet van zichzelf. De oorsprong van het nummer ligt in de negentiende eeuw bij het Ierse anti-oorlogslied ‘Johnny I hardly knew ye’ uit begin 1820. Dat nummer werd in 1863 de basis voor ‘When Johnny comes marching home’, geschreven door de Ierse componist en bandleider Patrick Sarsfield Gilmore onder het pseudoniem Louis Lambert. Gilmore schreef de tekst toen hij zelf in het leger zat, voor zijn zuster Annie, die bad voor de terugkeer van haar verloofde John o' Rourke.

In 1978 nam de Britse punkgroep the Clash het nummer ‘English civil war’ op voor hun tweede lp ‘Give ‘em enough rope’, waarvoor ook de melodie werd gebruikt van ‘When Johnny comes marching home’. Ironisch genoeg, wordt dezelfde melodie ook gebruikt voor de kinderliedjes ‘The ants go marching one by one’ en ‘The animals went in two by two’.

1 opmerking:

  1. Het nummer is niet afgeleid van het nummer Vannacht van Pater Moeskroen, maar van het nummer Festpiraten van de Duitse band de Höhner.

    BeantwoordenVerwijderen