maandag 12 december 2011

Postume kerstduetten doen het goed

Dean Saunders & Bobby Helms: Jingle bell rock (21)
Ruth Jacott & Dean Martin: The christmas blues (24)
René Froger & Ella Fitzgerald: Sleigh ride (25)


Zonet op #15 hadden we ‘Jingle all the way’ van Byentl, tot nu toe de hoogst genoteerde kersthit van dit jaar en ook nog een nieuw nummer. Dat kunnen we niet zeggen van de drie kersthits die binnenkomen op #21, #24 en #25. Dat zijn allen covers van artiesten die er niet meer zijn, maar naar deze tijd gehaald zijn door ze te combineren met een Nederlandse artiest van nu. Daarnaast zijn alle drie de nummers afkomstig van het album ‘Christmas duets – Back to the old days of Christmas!’, deze week op #20.

De eerste van de drie is Dean Saunders die het nummer ‘Jingle bell rock’ inzong, dat in 1957 werd opgenomen door Bobby Helms. Helms, volledig Robert Lee Helms (15 augustus 1933 – 19 juni 1997) kwam uit een muzikale familie en vormde samen met zijn broer Freddie een duo. Helms werd een populaire countryzanger en scoorde diverse hits. Zijn doorbraak naar de popliedjes kwam met het nummer ‘My special angel’, met in het koor de Anita Kerr singers.

Ruth Jacott is de tweede in de rij, die op ‘The christmas blues’ een duet aangaat met Dean Martin. Dean was niet de eerste die dit nummer opnam in 1953, maar zangeres Jo Staford. Dean Martin (7 juni 1917 – 25 december 1995) heette eigenlijk Dino Paul Crocetti en had Italiaanse ouders. Alvorens hij in de muziek dook, was Dino een tijdje boxer onder de naam ‘Kid Crochet’. Zijn naam Dean Martin is afgeleid van Dino Martini naar de opera tenor Nino Martin. Naast zanger (‘Everybody loves somebody’, ‘Memories are made of this’), was Dean Martin ook acteur voor tv en film (‘Rio bravo’, ‘Ocean’s eleven’) en komediant.

De laatste van de drie postume kersthits is ‘Sleigh ride’ van René Froger & Ella Fitzgerald. Ook Ella Jane Fitzgerald is niet meer onder ons, zij leefde van 25 april 1917 – 15 juni 1996 en is dus 79 jaar geworden. Toen Ella jong was, droomde ze er van danseres te worden.

Haar zangdebuut maakte ze op haar zeventiende in het Apollo theater in New York. Aanvankelijk was ze van plan om daar te gaan dansen, maar het dansduo the Edwards sisters intimideerde haar, waarop ze twee nummers zong van the Boswell sisters en daar de eerste prijs mee won: $25,--! Het was het begin van een lange zangcarrière die haar de bijnaam ‘First lady of song’ opleverde, met een bereik van drie octaven. Het nummer ‘Ella elle l’a’ (Ella, heeft het!) van de Franse zangeres France Gall (#38 in 1988) is een eerbetoon aan haar.

Sleigh ride’ nam Ella Fitzgerald in de zomer van 1960 op met het orkest van Frank DeVol. Van origine is het een instrumentaal nummer, geschreven door Leroy Anderson, arrangeur bij the Boston pops orchestra, dat het in 1949 voor het eerst uitvoerde. De tekst zoals we die nu kennen, kwam een jaar later en is van Mitchell Parish. Hoewel ‘Sleigh ride’ één van de populairste kerstliedjes is, is het eigenlijk geen kerstnummer. De tekst verwoord namelijk nergens over de kersttijd, kerstvakantie of godsdienst. Sterker nog, de woorden ‘pumpkin pie’ leggen eerder een verband met Thanksgiving (bij ons dankdag), de vierde donderdag in oktober.

Behalve de drie bovengenoemde kerstcombinaties, is Caro Emerald de vierde die een combinatie aangaat met een overleden artiest. Haar ‘You’re all I want for christmas’, samen met Brook Benton, is na een weekje afwezigheid, terug en staat nu op #67. Deze herhalingsoefening heeft Caro voor het overgrote deel te danken aan een optreden in De Wereld Draait Door. Daarnaast is er nu ook een videoclip beschikbaar van ‘You’re all I want for christmas’, maar dan alleen door Caro Emerald én live (!) gezongen.

Buiten het album ‘Christmas duets – Back to the old days of Christmas!’, is er nog een kerstalbum waarop wél nieuwe kerstnummers staan .‘So this is christmas’ heet het, met Nederlandse artiesten als Marike Jager en the Medics, die oude én nieuwe kerstnummers brengen. Deze week komen vijf van die acts langs bij Giel op 3FM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten