vrijdag 16 december 2011

Hitflits: Michael Bublé scoort vroegste kerst #1-album

Over een week is het kerst, maar in de hitparades is het dat deze week al volop! In de Single Top 100 staan niet minder dan 16 kerstnummers en in de Album Top 100 zijn het er 7,25 (in plaats van 6,25). Daaronder de #1, ‘Christmas’ van Michael Bublé, dat in de achtste week van 4 naar 1 stijgt. Het album verkoopt bijna twee keer zoveel als ‘Lioness: hidden treasures’ van Amy Winehouse, dat vorige week op #1 binnenkwam. Bublé heeft de #1-notering mede te danken aan zijn optreden in ‘The voice of Holland’, vorige week vrijdag.

‘Christmas’ is na ‘Call me irresponsible’ (9x in 2007) het tweede #1-album van Michael Bublé. Hij is echter niet de eerste artiest die een kerstalbum uitbrengt dat #1 komt. Vier keer eerder bereikte een kerstalbum de eerste plaats, waarvan één album zelfs twee keer. Hier volgen alle kerst #1-albums:
1981: BZN: We wish you a merry christmas (3x)
1982: BZN: We wish you a merry christmas (3x)
1986: BZN: Christmas with … (1x)
1999: Andrea Bocelli: Aries acre (1x)
2011: Michael Bublé: Christmas
Bublé is wel de artiest die het vroegst een #1-kerstalbum scoort, al op 17 december. Met uitzondering van ‘Christmas with …’ van BZN, dat pas op 4 januari 1986 naar #1 steeg, stonden de andere kerstalbums op 25 respectievelijk 26 december op #1. Volgende week is de laatste lijst voor de kerst en zullen we zien of ‘Christmas’ van Michael Bublé ook in de kerstlijst op #1 staat. Wat is mooier, dan een kerst #1?

Nog even over het album dat maar voor een kwart meetelt in het aantal kerstalbums. Het betreft The giftbox’ van Los Angeles the voices, binnen op #56. In deze box zitten vier cd’s, waaronder het laatste kerstalbum ‘A christmas spectacular’, dat ook een losse notering kent op #11. Tja, als je voor zo’n box maar € 30,-- hoeft neer te tellen, dan ben je gek als je de albums los koopt!

En dan de overige eersteweeks noteringen van deze week:
#18 Diverse artiesten: The songs 2011 uit The voice of Holland, dubbelcd met alle liedjes uit de eerste twee liveshows, opgenomen in een platenstudio
#86 Do: Bubbles and bells (haar eerste kerstalbum, maar zonder kerstbellen, opgenomen in zeven dagen)
#93 Various artists: So this is christmas!
#98 Original soundtrack: Nitro
#99 Henk Damen: Het beste van

Het album ‘Christmas duets - Back to the old days of christmas!’ door Nederlandse artiesten die postuum een duet aangaan met legends, stijgt van 20 naar #8.

In de Single Top 100 blijft ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel de bovenste beste, nu in totaal voor de vijfde week. Hoewel ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra (afgelopen donderdag ‘Song van het jaar’ bij 3voor12), terugstijgt naar de tweede plaats, is de afstand tussen beide nummers nog flink: zo’n 16% Daaronder op #3, staat ‘Skinny love’ van Birdy, twee weken geleden nog de #1. De #4 komt met een sneltrein, vanaf #50: ‘Epic’ van Sandro Silva & Quintino en verkoopt iets meer dan de helft van ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel. ‘Epic’ was afgelopen week de Grand Slam op Slam FM, dus het is de vraag of het nummer nog veel winst zal boeken. Ook winst boekt ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers dat in de vierde week van 16 naar #9 gaat.

Vorige week steeg ‘Paradise’ terug de top 10 in, van 17 naar #9. Deze week zet de stijging door, want het nummer staat nu op de vijfde plaats. De stijging van de afgelopen weken komt door de aandacht rond het concert dat de band morgen, zaterdag 17 december 2011, geeft in Ahoy in Rotterdam.

Aan de rand van de top 10 staat ‘Jingle bell rock’ van Dean Saunders & Bobby Helms op #11, gestegen vanaf #21 en is daarmee de hoogste van 16 kersthits deze week. Ook ‘Sleigh ride’ van René Froger & Ella Fitzgerald gaat richting top 10, en stijgt van 25 naar #15. En als we bij de kersthits blijven, dient ‘All I want for christmas’ van Mariah Carey ook te worden genoemd, want dat stijgt van 46 naar #21 en natuurlijk ‘Last christmas’ van Wham!, gestegen van 85 naar #51.

Kersthits op herhaling, en dat geldt ook voor ‘No X-mas without you’ van Byentl & daughter (op #45), ‘Christmas lights’ van Coldplay (op #68), ‘Driving home for christmas’ van Chris Rea (op #69), ‘Do they know it’s christmas’ van Band aid (op #91) en ‘Why couldn’t it be Christmas everyday?’ van Bianca Ryan (op #92).

Eersteweeks kersthits zijn er ook deze week: the Gospel queens met ‘Oh holy night (december ’93)’ (op #61), ‘Christmas (baby please come home)’ van Michael Bublé (op #71) en, misschien wel één van de leukste kersthits dit jaar, ‘You put the x in X-mas’ van Tiny little bigband (op #86).

Vorige week leverde The voice of Holland II, de eerste drie hits op. Daarvan is alleen ‘Have a little faith in me’ van Charly Luske overgebleven, op #96, gezakt vanaf #19. Deze week zijn er slechts twee deelnemers aan de liveshow van vorige week die de Single Top 100 halen: Iris Kroes met ‘Foolish games’ (op #79) en Paul Turner met ‘Thunder in my heart’ (op #90). Vanavond is de derde liveshow, waarin ook Charly Luske zich van zijn beste kant moet laten zien én horen. We zijn benieuwd hoe hoog de deelnemers volgende week binnenkomen. Zeker is dat ‘Up’ van James Morrison feat. Jessie J daarbij zal zitten, want dit duo is vanavond te gast.

Het restant eersteweeks noteringen volgt nu:
#38 Gers Pardoel feat. Sef: Bagagedrager
#78 Michel Telo: Ai si eu te pego!
#80 Selah Sue & Tom Barman vs the Subs: Zanna (music for live)
#88 Armin van Buuren feat. Adam Young: Youtopia
#97 Adele: Turning tables

Na het weekend staan we weer stil bij de hits van deze week in een nieuwe Megaman en ja, daar zitten ook weer kersthits tussen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten