vrijdag 15 juli 2011

Hitflits: Spaanse dj blijft Franse dj voor; Lenny Keylard, eerste ‘Voice-kandidaat’ met album

Nu de zon het al geruime tijd laat afweten, zoeken we het in muziek die ons kan verwarmen. En wat komt het dan mooi uit dat we de keuze hebben uit twee versies van hetzelfde nummer van de Franse dj Lucenzo!

De eerste, ‘Vem dancar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali kwam vorige week al binnen op de twaalfde plaats. Deze week komt ‘Danza Kuduro’, dat Lucenzo maakte met Don Omar, daarbij en samen verkopen ze genoeg voor de tweede plaats in de nieuwe Single Top 100. Ze komen net 2% tekort om ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ van de Spaanse dj Sak Noel te verdrijven, dat nu voor de derde week de singlelijst aanvoert. Gestegen van de vierde naar de derde plaats is ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5 feat. Christina Aguilera, waarmee Maroon 5 haar eerste top 3-notering scoort.

Er zijn drie nummers uit de top 10 gevallen en dus komen er ook drie voor terug. Die van Lucenzo op #2 weet je al. De anderen staan op #7 respectievelijk #10. Naar #7 stijgt ‘Laat de zomer in je hart’ van Wolter Kroes, dat vanaf #33 komt. Het levert Kroes niet alleen zijn achtste top 10-hit op, maar het nummer scoort ook nog eens negentien plaatsen hoger dan het origineel. ‘Lass die Sonne in dein Herz’ van de Duitse formatie Wind, kwam in 1987 niet verder dan de 26ste plaats. De andere nieuwe in de top 10, is ‘Zakka zakka’ van Arjon feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas, dat sprint van #78 naar #10. Net buiten de top 10 staat ‘I am no superman’ van Jeronimo feat. Stay-c, dat vanaf de zestiende plaats komt.

Op 4 juni viel ‘Happiness’ van Jonathan Jeremiah na acht weken uit de Single Top 100, met als hoogste plaats #38. Deze week gaat het nummer op herhaling op #52 en dat dankt Jonathan aan zijn optreden vorig weekend op North Sea Jazz (NSJ). Zijn album ‘A solitary man’ stijgt van 37 naar #3 en bereikt daarmee een nieuwe mijlpaal. Meer daarover en andere acts van NSJ, onder de Album Top 100.

Nu een overzicht van de echte nieuwelingen, de zogenaamde eersteweeks noteringen:
#19 Sjoerd, Rikki, Lucas & Edwin: Jij
#40 Brooke Fraser: Something in the water
#73 Rolf Sanchez: Ave Maria
#74 Superheavy: Miracle worker
#79 Young the giant: My body
#86 Jessie J: Nobody’s perfect
#89 Cee lo Green: I want you
#90 Jamie Woon: Night air

Voordat we overgaan naar de nieuwe Album Top 100, nog even een paar opvallende verschuivingen. ‘Hé wat doe jij/De Tour de France’ van Dries Roelvink gaat van 96 naar #20. Daarentegen gaan ‘Koko’ van Sander van Doorn (van 10 naar #27) en ‘Wish I could’ van Miss Montreal (van 31 naar #94) flink onderuit. Na 107 weken maakt ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas, een lichte terugval en zakt van 61 naar #64. Tenslotte stijgt ‘Welcome home’ van Radical face (je weet wel, dat nummer uit de Nikon reclame), in de tiende week van 39 naar #31. Het nummer zit voor de derde week in de lift (79,62,39) en is de komende week Megahit op 3FM.

Vanaf vandaag, vrijdag 15 juli 2011, ligt ‘Mannen van staal’, het dubbelalbum van Rowwen hèze, in de winkels. De ‘Limbos’ hebben een grote schare fans en die zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat er een voorlopig einde komt aan de hegemonie van ‘21’ van Adele in de Album Top 100. Want ook deze week voert ‘21’ de albumlijst aan, inmiddels voor de eenentwintigste week. Het album verkoopt het #2 album meer dan twee keer uit (46%). Overigens is Rowwen hèze morgenmiddag een uur lang te gast in het TROS Muziek Café, dat nog meer verkopen zal genereren.

Die #2 is tevens de hoogste eersteweeks: ‘Lach, leef en geniet’ van Jannes, waarmee hij zijn achtste top 10-album scoort. Er is twee jaar gewerkt aan het album, dat op 7 juli werd gepresenteerd op de nieuwe achtbaan ‘Speed of sound’ in Walibi pretpark. Bezoekers kregen tijdens de rit nummers van het album te horen (kan dat wel, met zo’n snelheid en al die krijsende mensen??). De officiële presentatie is op 30 juli in Assen, na zijn vakantie die dit jaar in Spanje wordt doorgebracht. In de vakantie zwemt Jannes vooral veel met de kinderen, houdt hij van lekker eten en wandelen over de boulevard. Daarna moet Jannes weer zo’n 200x aan de bak voor het weer vakantie is. En dat is al 100x minder dan voorheen, want Jannes wil het al jaren wat kalmer aandoen!

‘Lach, leef en geniet’ is zijn elfde studioalbum. Jannes: “Iedere plaat is weer een uitdaging, met een andere insteek. Ditmaal wilde ik geluk uitstralen, zoals de titel al meteen aangeeft.” Na ‘Meer dan een vriend’ (in 2008) en ‘Het beste van’ (in 2010), is het de derde keer dat een album van hem binnenkomt op de tweede plaats. Daarnaast bereikte Jannes vier keer de eerste plaats.

“Nu kan ik echt mijn eigen ding gaan doen”, zei Lenny Ryan Keylard in januari, toen hij The voice of Holland moest verlaten. “Ik ben blij met de kans die ik heb gekregen in The voice of Holland, om reggae op de kaart te kunnen zetten. Het is wel tof om te zien dat dit programma geschikt is voor mensen met een eigen stijl. The voice of Holland heeft echt een hart voor reggae gehad.”

De afgelopen tijd heeft Lenny Keylard met mensen van het team van Roel van Velzen, zijn coach, gewerkt aan zijn debuutalbum. Vorige week verscheen ‘Jah is the remedy love is the cure’ en deze week knalt het binnen op de zevende plaats. Lenny is na Ben Saunders, winnaar van The voice of Holland 2011, met zijn album ‘You thought you knew me by now’, de eerste deelnemer die met een heel album komt. De volgende twee Voice acts, die met een album komen, zijn Jennifer Ewbank en Pearl Jozefzoon, beide in september. Jennifer gaat op de Engelstalige tour, Pearl zingt volledig in het Nederlands. Beide zangeressen werden gecoacht door Nick & Simon.

Nog even terug naar Adele. Want het ziet er naar uit dat ‘21’ aanstaande zondag in de Britse albumlijst terugstijgt naar #1. Het album stond voor het laatst in mei op de eerste plaats, maar ziet kans om de eerste plaats terug te pakken. Dat betekent dat het album een zeventiende week ingaat op #1.

North Sea Jazz 2011

We maakten er al even melding van bij de singles, waar ‘Happiness’ van Jonathan Jeremiah op herhaling ging op #52. Zijn album ‘A solitary man’ gaat ook een beetje op herhaling, want het belandt opnieuw in de top 10, door te stijgen van 37 naar #3. Het album heeft nog niet eerder zo hoog gestaan; de hoogste plaats was #7, op 9 april, in de week van binnenkomst. De reden van de stijging is zijn optreden vorig weekend op North Sea Jazz, samen met het Metropole Orkest.

Andere acts die ook garen spinnen bij een optreden op NSJ zijn de volgende. Tussen haakjes staat de notering van vorige week, of wanneer het album voor het laatst genoteerd stond, die datum met daarbij de hoogste plaats:
#6 Selah Sue: Selah Sue (10)
#9 Ben l’Oncle Soul: Ben l’Oncle Soul (14 mei/#29)
#17 Kytecrash (Colin Benders & Eric Vloeimans): Kytecrash, (2 juli/#5)
#38 Raphael Saadiq: Stone rollin’, (7 mei/#60)
#44 Paul Simon: So beautiful or so what (61)
#45 Marcus Miller: Tutu revisited
#46 Ruben Hein: Loose fit, herhaling (9 april/#16)
#50 Esperanza Spalding: Chamber music society
#62 Jungle by night: Jungle by night (23 april/#93)
#64 Charles Bradley: No time for dreaming (12 maart/#68)
#65 Janelle Monáe: The archandroid (18 september/#95)
#73 James Blake: James Blake (7 mei/#6)
#81 Madeleine Peyroux: Standing on the rooftop
#100 Gregory Porter: Water (19 maart/#47)

Onder de NSJ-noteringen zitten al een paar eersteweeks noteringen (daar waar niets achter staat). De andere krijg je nu:
#20 Various artists: Fryske Cash
#27 Vinzzent: Droomwereld
#51 Incubus: If not now, when?
#55 Colbie Caillat: All of you
#83 Tedeschi trucks band: Revelator

Prince

Hij stuurde zelf een mailtje naar de organisatie van North Sea Jazz, of ze het niet een goed idee vonden als hij een paar concerten kwam geven. Dat vonden ze zeker en dus werd hij voor drie concerten ingeroosterd, nachtconcerten die rond half één begonnen en duurden tot een uur of vier! Concerten waarop niet zijn muziek in het middelpunt stond, maar dat van en met anderen.

Natuurlijk hebben we het over His Royal Badness oftewel Prince. Alle publiciteit en de drie optredens hebben samen een ware run op zijn materiaal tot gevolg gehad, dat valt af te lezen uit de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums. Hoewel Adele ook daar bovenaan staat, met ‘19’, is het verschil met de #2 aanzienlijk kleiner dan de afgelopen weken, ongeveer een derde nu tegen tweederde toen.

Die #2 is ‘Ultmate’ van Prince dat van 4 naar #2 stijgt. Het album is één van vier van Prince deze week. Op #7 komt ‘The hits/The b-sides’ binnen en op #34 ‘Sign ‘o’ the times’. Tenslotte gaat op #48 ‘The very best of’ op herhaling. Op 26 juli doet Prince opnieuw ons land aan, dan voor een ‘gewoon’ concert in de Rotterdamse Ahoy.

En tot zover deze Hitflits. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten