maandag 12 mei 2014

Platina voor ‘Calm after the storm’

#1 the Common linnets: Calm after the storm                                *** terug op #1 / tweede week ***

Nadat the Common linnets dinsdag verzekerd was van een plaats in de finale van het Eurovisie Songfestival (met 150 punten was ‘Calm after the storm’ zelfs het populairste liedje), is het nummer de dagen daarna enorm gedownload. In combinatie met streaming zorgt dat er voor dat het nummer terug stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100. Op 22 maart knalde ‘Calm after the storm’ al op #1 binnen, maar zakte daarna, waarbij vorige week het dieptepunt werd bereikt: #49. Deze week maakt het één van de grootste sprongen naar #1 (waarover zo dadelijk meer).

in 40 jaar niet zo hoog

Winnaar werd zaterdagavond Conchita Wurst uit Oostenrijk met ‘Rise like a phoenix’ met 290 punten. The Common linnets eindigde tweede met 238 punten. Zo’n hoge notering voor een Nederlandse inzending is niet meer voorgekomen sinds 1975, toen Teach in won met ‘Ding a dong’.

tweede keer tweede

Formeel is een tweede plek voor Nederland nog niet eerder voorgekomen, dat wil zeggen erkend door de E(uropean) B(roadcasting) U(nion), de Europese Radio Unie. Informeel echter, schijnt Nederland in 1956 tweede te zijn geworden, achter Lys Assia uit Zwitserland, die het eerste Eurovisie Songfestival won (informatie met dank aan A.A.T. Hout).

#2 en platina

Sinds de finale wordt niet het winnende liedje massaal gedownload, maar de #2, ‘Calm after the storm’, in aantallen die normaal in één week worden bereikt! In april waren er al 10.000 van gedownload, nu zit dat aantal zeker boven of in de buurt van de 20.000, goed voor platina dus! Edelmetaal dat Waylon & Ilse de komende week wel uitgereikt zullen krijgen. Kunnen ze direct een gouden plak meenemen voor het album van the Common linnets, want dat zit er zeker in!
De gehele week zat ‘Calm after the storm’, relatief ten opzichte van de #1, in de lift. Dat zien we aan de voorlopige Single Top 100, die dagelijks wordt samengesteld en waarin streaming volgens een bepaalde wegingsfactor wordt meegenomen. De dagstanden, met tussen haakjes het percentage, zijn:
Ma: #14 (15%)
Di: #18 (20)
Wo: #5 (43)
Do: #2 (88)
Die #1 in de weeklijst kon het duo dus niet meer ontgaan.

opnieuw naar #1

The Common linnets zijn de tweede Eurovisie act dat terug stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100. In 2011 deed 3js mee met ‘Je vecht nooit alleen’, dat in de tweede week op  #1 kwam. Vervolgens nam het trio een Engelstalige versie op, ‘Never alone’ dat i.c.m. de eerste versie vijf weken later naar #1 steeg (vanaf #75). ‘Calm after the storm’ van the Common linnets (dat vanaf #49 komt) is nog steeds dezelfde versie. Daarnaast hadden Waylon & Ilse een weekje langer nodig om terug te komen op #1 en zullen in tegenstelling tot 3js ook langer bovenaan blijven staan.

Terug stijgen naar #1 is dus niet uniek, maar van buiten de top 10 komt het niet vaak voor.  Dan blijkt ‘Calm after the storm’ nog maar het derde liedje te zijn. Naast 3js lukte dat ook nog met ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter dat op 24 augustus 2013 vanaf #34 terug steeg naar #1. De aanleiding was toen minder plezierig: het overlijden van Prins Friso.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten