zondag 29 maart 2015

Kenny B blies Nederlandse platenbaas omver

#85 Kenny B: Parijs

Het grote voorbeeld voor Kenny B (=Kenneth Bron, Paramaribo, 1 november 1961) is zijn moeder. Zij zong altijd en overal en door haar is hij vanaf zijn achtste gaan zingen. Zijn muzikale held is als zovele reggaezangers, Bob Marley.
In Suriname scoorde Kenny B zo’n tien #1-hits maar rijk werd hij er niet van. Kenny B: “In Suriname verdien je als muzikant/artiest bijna niets. Je beurt bijna niets, omdat de verkochte cd’s vrijwel allemaal kopieën zijn. Daardoor richtte ik de SMO (Surinam Music Organisation) op, met als doel om de auteursrechten van muzikanten te beschermen.“ Naast muziek was Kenny B in Suriname ook actief in de politiek. In de tachtiger jaren diende hij als vredesonderhandelaar voor Desi Bouterse, de omstreden president van Suriname, en zijn rivaal Ronnie Brunswijk.

Nederlands

Sinds 1991 woont Kenny B in Tilburg, verzorgt shows en werkt samen met de reggaeband Beef, maar alleen in het Surinaams of Engels. Dat veranderde eind 2014 toen hij werd benaderd door Kees de Koning, platenbaas van het label Top-notch (bekend van onder andere Anouk, Opposites en Gers Pardoel).

vakantie

De Koning was op vakantie geweest in Suriname, waar hij alleen maar muziek hoorde van Kenny B. Ter plekke kocht de Koning al zijn cd’s en terug in Nederland zocht hij Kenny B. op, die het verzoek kreeg twee nummers van hem te vertalen naar het Nederlands. Na zes weken kreeg de Koning twee gloednieuwe liedjes opgestuurd, die hem omver bliezen. Een week later was de deal rond.

De Koning zag wel een markt voor Nederlandstalige reggae, met in het achterhoofd de #1-hit ‘Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)’ van Jan Smit & Damaru in 2009, ook uitgebracht door Top-notch. De deal resulteerde in het album Kenny B, dat 15 mei wordt uitgebracht. Daarop zingt Kenny B niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en Aucaans, een Creoolse taal die in het oosten van Suriname en het westen van Frans-Guyana wordt gesproken.

Reggae in Zeeland

Op 17 februari was Kenny B te gast bij Giel op 3FM, voor het zingen van zijn eerste Nederlandstalige single ‘Als Je Gaat’. In het kader van de covers deed hij die ochtend ‘Dansen Aan Zee’ van Bløf, want ‘zanger Pascal Jacobsen is zijn favoriete Nederlandse artiest’. Giel belde Paskal en afgelopen donderdag kon hij melden dat Kenny B op 27 juni staat op Concert At Sea. Daar zullen zijn nummers, met de ondergaande zon, vast nog mooier zullen klinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten