vrijdag 3 april 2015

Hitflits: nu wel #1-album voor Selah Sue; Major Lazer doorbreekt hegemonie OMI

Zowel in België als in Nederland knalde in 2011 het titelloze album van de Belgische Selah Sue binnen op de tweede plaats. Vervolgens zakte het album bij ons naar de derde plaats, maar steeg het bij onze zuiderburen naar de eerste plaats voor een verblijf van zes weken. Vier jaar later pakt Reason, de langverwachte opvolger, in beide landen wel in één keer de eerste plaats.
Met Reason scoort Selah Sue, wiens echte naam Sanne Putseys luidt, dus haar eerste #1-album in Nederland. Tevens is zij de eerste  Belgische zangeres met een #1-album. Weliswaar stond K3 met tien albums 24 weken bovenaan in Nederland en ook het Belgische Vaya Con Dios met zangeres Dani Klein voerde de Album Top 100 aan, maar Selah Sue doet het, in naam, in haar eentje!

TOP 5

1. EW  Selah Sue: Reason
2. EW  Prodigy: The Day Is My Enemy
3. EW  Nightwish: Endless Forms Most Beautiful
4. (1)   Mark Knopfler: Tracker
5. (4)   Racoon: All In Good Time

Gaan we direct over naar het restant eerste weeks:
#6 Sufjan Stevens: Carrie & Lowell
#7 Frank Van Etten: Niet Meer Die Man Van Toen
#13 Wieteke Van Dort: 40 Jaar Tante Lien met 10 Nieuwe Liedjes
#19 Balthazar: Thin Walls
#20 Buddy Holly: Collected

Even een bijzondere notering tussendoor: Ken Je Mij van Trijntje Oosterhuis. Het album stamt uit 2008 en bereikte in juli van dat jaar de 8e plaats. Deze week gaat het dubbel live album op herhaling op #28, omdat Trijntje het titelnummer zong tijdens een special over Marco Borsato, vorige week vrijdag in RTL Late Night. De gelijknamige single komt binnen op #20.


#31 Jonathan Jeremiah: Oh Desire
#40 Jose James: Yesterday I Had The Blues: The Music of Billy Holiday
#44 Orgel Vreten: Komrad
#45 Red Vultures: Damn Pretty
#48 Van Halen: Tokyo Dome In Concert
#49 Steve Hackett: Wolflight

#53 la Corneille: I Was A Bird
#59 Udo Jürgens mit dem Orchester Pepe Lienhard: Das Letzte Concert – Zurich 2014 Live
#62 Aly & Fila: The Chill Out
#74 Sazz Leonore: Reckless Smile
#79 Death Cab For Cutie: Kintsugi
#91 Boz Scaggs: A Fool To Care
#92 Ron Sexsmith: Carousel One
#95 Ringo Starr: Postcards From Paradise

Tot slot nog vijf albums die behoren tot dezelfde serie: Golden Years Of Duth Pop Music
#73 Golden Earrings
#81 Sandy Coast
#87 ZZ & de Maskers
#88 Earth & Fire
#90 Kayak

SINGLES

Anouk & Douwe Bob (‘Hold Me’) en Mark Ronson feat. Bruno Mars (‘Uptown Funk!’), beiden één week, Hozier (‘Take Me To Church’) en Rihanna, Kanye West & Paul McCartney (‘FourFiveSeconds’), twee weken en Ellie Goulding (‘Love Me Like You Do’), drie weken. Alle vier deden één of meerdere aanvallen op de eerste plaats van ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI, maar zonder succes.
Het wachten was op een nummer dat de hegemonie van OMI wél kon doorbreken, en die is er na tien weken! Want in de vierde week neemt  ‘Lean On’ van Major Lazer feat. DJ Snake & Mø  het stokje van OMI over. Major Lazer zijn voornamelijk Amerikanen, DJ Snake komt uit Frankrijk, maar Mø komt uit Denemarken. 'Lean On' is dan ook de eerste #1-hit waar een Deen aan meewerkt sinds 'Ode To The Bouncer' van Studio Killers in 2011.

Op 26 april komt Major Lazer naar Floor 17 in Amsterdam en een dag later naar Tivoli in Utrecht. Het zou mooi zijn als ‘Lean On’, eerste single van het album Peace Is The Mission dat in juni uitkomt, dan nog op #1 staat.

TOP 5

1. (2)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
2. (1)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
3. (3)   Rihanna, Kanye West & Paul McCartney: FourFiveSeconds
4. (4)   Lost Frequencies: Are You With Me
5. (8)   Years & Years: King

De enige nieuwkomer bij de bovenste tien is ‘Stole The Show’ van Kygo feat. Parson James, dat in de tweede week van de negentiende naar de tiende plaats stijgt. Het is de tweede top 10-notering deze week voor Kygo. ‘Firestone’ feat. Conrad, in februari en maart op #4, staat deze week op #7.

De grootste stijgers:
#17 (85) Kenny B: Parijs
#21 (34) Lunchmoney Lewis: Bills
#24 (37) Carly Rae Jepsen: I Really Like You
#30 (44) Jason Derulo: Want You To Want Me
#34 (46) Martin Garrix feat. Usher: Don’t Look Down

‘Christine’ van Christine and the Queens boekt een plaatsje winst, van 45 naar #44. Het nummer was de afgelopen week Radio 2 Top Song, maar Radio 2 luisteraars zijn schijnbaar geen downloaders of streamers. Wellicht dat het Douwe Bob beter afgaat, want ‘Pass It On’ is de komende week de Top Song. Bovendien zit hij vanavond in De Wereld Draait Door, dus dat zit wel goed.

De eerste weeks noteringen op een rijtje
#20 Trijntje Oosterhuis: Ken Je Mij?
#79 Wibi Sourjadi: Undaunted
#82 Rihanna: Bith Better Have My Money
#87 Calvin Harris feat.Haim: Pray To God
#98 Jeffrey Heesen: Mag Ik De Zon Laten Schijnen

Tot zover deze Hitflits. Wij gaan een koud Paasweekend tegemoet, maar kunnen ons warmen aan de vele nieuwe albums. Daarover lees je alles in de albumsnippers, zaterdag op de nieuwspagina van 3FM. Later dit Paasweekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman. Verslik je niet in de eieren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten