zondag 29 maart 2015

Nederlands record voor ‘Waves’

#71 Mr. Probz: Waves         *** 100 weken genoteerd ***

Toen op 4 mei 2013 ‘Waves’ van Mr. Probz binnenkwam op de 59e plaats, had niemand kunnen denken, dat het 99 weken later nog steeds in de Single Top 100 zou staan. Deze week zakt het nummer drie plaatsen naar de 71e plaats en staat het voor de 100e week genoteerd.

Terug naar 2013. In drie weken bereikt ‘Waves’ de zesde plaats. Daarna zakt het nummer langzaam weg, maar herpakt zich weer en bereikt even later opnieuw de zesde plaats. Tot het einde van het jaar gaat het op en neer, waarbij het eind december opnieuw de top 10 bereikt. In de jaarlijst van 2013 prijkt ‘Waves’ op de dertiende plaats.

remix

In februari 2014 verscheen een remix van ‘Waves’, niet gemaakt door Mr. Probz zelf, maar door de Duitse dj Robin Schulz. Mr. Probz: “Er zijn veel remixen gemaakt van het nummer en bij deze hadden we het idee dat die het beste kon werken, dus we hebben hem op de single gezet. Hij is dus niet in opdracht van ons gemaakt, maar we hebben ons er wel achter geschaard.”

Succes over de grens (#1 in de Duitse iTuneslijst) zorgt er op 15 februari 2014 voor dat ‘Waves’ bij ons van 45 naar #5 stijgt en dus in één klap de hoogste plaats bereikt. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 van verkocht, goed voor vijf keer platina. Vervolgens bereikt de remix de eerste plaats van de Duitse, Oostenrijkse, Zwitserse en Britse hitparade.

nieuwe hoogte

Tot oktober 2014 gaan beide versies (de remix is ook in Nederland te koop) heen en weer in de Single Top 100. Als in oktober ‘Nothing Really Matters’ wordt uitgebracht en in drie weken de eerste plaats bereikt, trekt ‘Waves’ weer aan en bereikt zelfs nog even de tiende plaats. Daarna zakte het nummer langzaam naar beneden en is sinds februari 2015 niet meer boven de vijftig uitgekomen.

Nederlands record

100 weken is niet meer uniek, maar levert wel een Nederlands record op voor ‘Waves’, want niet eerder stond een Nederlandse act zolang in de Single Top 100. Twee nummers van buitenlandse acts bereikten al wel eerder die mijlpaal. ‘I Gotta Feeling’ van the Black Eyed Peas was op 28 mei 2011 het eerste nummer dat 100 weken genoteerd stond. Uiteindelijk kwamen daar nog 8 weken bij. Als de platenmaatschappij het nummer niet had teruggetrokken voor een notering (ze wilden een andere single van de groep niet voor de voeten lopen), had het nummer nog wel zeker 20 weken in de lijst gestaan. Anno 2011 ging het nog alleen om downloads. Met de aantallen van nu zou het echter geen notering meer opleveren, nu zijn streams bepalend.

En dat is een geluk voor Passenger, want daardoor staat zijn ‘Let Her Go’ nu al 127 weken genoteerd, deze week op #89. Sinds 13 juli 2013 bungelt het nummer in de onderste helft. De kans dat ‘Waves’ het record van ‘Let Her Go’ gaat verbeteren, is afhankelijk van een nieuwe single van Mr. Probz of als het nummer in één of andere talentenjacht opduikt. We houden het voor je in de gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten