zondag 14 september 2008

Symphonica in rosso gaat internationaal

Lionel Richie & Trijntje Oosterhuis: Face in the crowd (3)

Afgelopen dinsdag, 9 september, toog de Megaman naar Arnhem voor één van de vier Symphonica in rosso concerten van Lionel Richie in het Gelredome. Het was de avond dat Lionel samen met zijn publiek de clip opnam van het nummer ‘I’m not o.k.’, die op zijn nieuwe DVD komt te staan. Even voor de geïnteresseerden als je de clip te zijner tijd ziet: je Megaman zat in het rechtervak, gekleurd in het rood!

Zo’n twee en half uur werden we vermaakt met hits van the Commodores en zijn solohits. Daar tussendoor waren er optredens van Candy Dulfer (kwam vier keer langs), Alain & Dane Clark en Trijntje Oosterhuis. Natuurlijk zong Lionel met haar het nummer ‘Face in the crowd’, waarbij opviel dat de stem van Trijntje veel harder klonk dan die van hem en zelfs overstuurd klonk. Opvallend, want dit euvel deed zich ook al voor tijdens het eerste concert op zaterdag. Dan verwacht je op dinsdag toch dat zoiets is opgelost? Vergeet het maar, ook toen kwam het duet niet goed uit de verf. Daarna bracht Trijntje nog drie andere nummers alleen, en toen klonk het geluid wel goed, waaronder twee nummers uit haar Total touch tijd.

Tijdens deze avond hebben we weinig stilgezeten, met swingende nummers als ‘All night long (all night)’ en ‘Dancing on the ceiling’. Alleen tijdens de ballads, waarin Lionel het beste klonk, konden we even bijkomen in een zeer verhit Gelredome. Het meest spectaculaire was het nummer ‘Three times a lady’, waarbij Lionel compleet met piano uit de vloer komt zetten. De drie ladys in lange jurken en met lange pruiken, worden tijdens het nummer omhoog gehesen aan een touw. Afijn, de beelden op YouTube speken voor zich.

internationaal

Na afloop van de vier concerten, waar zo’n 120.000 mensen op afkwamen, liet Lionel Richie weten, met Symphonica in rosso op tournee te willen gaan. Het concept leent zich daarvoor, volgens organisator the Entertainment group. Die zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor 2009, wanneer opnieuw een internationale artiest het Gelredome zal rood kleuren. Gloria Estafan schijnt genoemd te zijn. Want in eigen land schijnt geen artiest van dit kaliber rond te lopen.

toch top 10

Nog even terug naar het duet van Lionel met Trijntje. ‘Face in the crowd’ stijgt in de achtste week door naar de derde plaats in de Single Top 100. Waarmee dit anthem na ‘Rood’ van Marco Borsato (#1 in 2006), ‘Blijf (tot de zon je komt halen)’ van Paul de Leeuw (#8 in 2007), alsnog een ruime top 10-positie verovert. Aanvankelijk leek het er helemaal niet op dat dat nog zou gebeuren. Het nummer kwam acht weken geleden binnen op #23, steeg hoopvol naar #13 en bleef daar staan. Vervolgens steeg het nummer door naar #11, maar zakte via #12 en #13, vorige week naar #18.

En toen was er de week in de aanloop naar de concerten. In die week is ‘Face in the crowd’ vele malen gedownload, waardoor het nummer van #20 naar de derde plaats stijgt in de Download Top 50. In combinatie met ook toegenomen fysieke verkopen, levert het nummer een derde plek op in de Single Top 100. Voor Trijntje is het haar vijfde top 10-notering (alleen solohits) en evenaart ze ‘Een wereld zonder jou’, haar duet met Marco Borsato uit 1997 dat ook tot #3 kwam. Lionel is met ‘Face in the crowd’ toe aan zijn negende top 10-notering. Daar onder vier #1-hits: ‘All night long (all night)’ (1983), ‘Hello’ (1984), ‘Say you, say me’ (1985) en ‘My destiny’ (1992).

2 opmerkingen:

  1. Toch leuk; ik was er dit jaar ook voor het eerst en net als jij op de dinsdag. De sfeer was te gek en als ik zo hoor dat Gloria Estefan volgend jaar wel eens zou komen, dan moeten we toch terug komen. Mijn vrouw is helemaal Gloria-gek.

    Terugkomend op het nationaal niveau: Denk je niet dat Jan Smit dit aan kan? Die zal alleen vast weer zijn vriendjes Nick & Simon en de 3J's meenemen dan, dus het zou wel een heel erg Volendams feest worden, dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je reageert Jerick. Het was een leuk feestje met Lionel en zijn gasten.

    Wat betreft de act voor volgend jaar: Ik onderschat Jan Smit niet. Maar ik denk niet dat hij het kaliber heeft van een act voor Symphonica in rosso. Bovendien is het toch een ander publiek wat naar zijn concerten komt. Vergeet niet dat je zo'n 2,5 uur de mensen moet vermaken. Dan wordt het al snel een Nederlandstalige avond (ook niets mis mee natuurlijk). Dan zou ik eerder denken aan Blof. Maar dat valt buiten het concept. Dus ik denk dat het wel een buitenlandse act wordt. We zullen nog even geduld moeten hebben tot maart.

    BeantwoordenVerwijderen