maandag 28 maart 2011

Adele pakt voor tweede keer eerste plaats terug van 3js

Adele: Set fire to the rain (1) *** eerste week op #1 ***

Niet ‘Rolling in the deep’ herovert de eerste plaats op de 3js, maar Adele zet haar tweede troef in: ‘Set fire tot the rain’, dat in de vijfde week naar de top van de Single Top 100 doorstijgt. Het levert haar na ‘Make you feel my love’ (#1 in 2008) en ‘Rolling in the deep’ (4x #1 in 2010/2011) haar derde #1-hit op.

‘Rolling in the deep’ blijft op de tweede plaats staan en daarmee bezet Adele in totaal voor de vierde week de eerste en de tweede plaats. In aantal weken is dat een record, maar het is niet aaneengesloten. Dat record staat op naam van Olivia Newton-John. Zij stond van 14 oktober tot en met 4 november 1978 op de eerste en tweede plaats, drie weken met ‘Hopelessly devoted to you’ en één week met ‘Summer nights’, een duet met John Travolta en the Cast van ‘Grèase’.

opeisen

Adele eist dus weer de eerste plaats op, en voor de tweede keer doet ze dat bij de 3js én met hun zelfde nummer. Op 19 februari stootte ze het trio van de eerste plaats met het nummer ‘Je vecht nooit alleen’ en dit keer doet ze dat weer. Alleen nu is de Engelstalige versie ‘Never alone’ er bij gekomen. Die downloadtrack steeg vorige week van 75 naar #1, maar zonder de fysieke cd-single van ‘Je vecht nooit alleen’ was het nummer niet #1 gekomen.

stuivertje wisselen

Het is één keer eerder voorgekomen dat een act twee maal de eerste plaats opeiste van dezelfde act met hetzelfde nummer. Op 6 juli 1985 werd ‘19’ van Paul Hardcastle van de eerste plaats verdreven door ‘I’m on fire’ van Bruce Springsteen. Twee weken later, op 20 juli pakte Hardcastle die eerste plaats weer terug. Vervolgens liet ook Bruce het er niet opzitten en gooide op 27 juli 1985, Hardcastle weer van de eerste plaats.

In de Britse hitparade is ‘Someone like you’ van Adele weer teruggestegen naar de eerste plaats; er zijn er daar nu meer dan 600.000 stuks van verkocht en dat is meer dan van ‘Make you feel my love’ in 2008. In de Britse albumlijst blijft ze op #1 met ‘21’ (voor de negende achtereenvolgende week) en op #2 met ‘19’.

Grote val, maar niet de grootste

De 3js schreven vorige week hitgeschiedenis door met hetzelfde nummer in twee verschillende talen de eerste plaats te halen. Bijna schreven ze ook deze week nog hitgeschiedenis door diep te vallen. ‘Je vecht nooit alleen/Never alone’ zakt van de eerste naar de 24ste plaats. Een dieptepunt dus, maar nog lang geen diepterecord. De top 5 grootste zakkers vanaf #1 is de volgende, met de aanleiding
- 74 : P3: Powned! (4 april 2009), eenmalige actie van Geen Stijl om #1 te komen
- 52: Wolter Kroes: Viva Hollandia (5 juli 2008), uitschakeling Nederlands elftal
- 33: Hero: Toen ik je zag (23 oktober 2010), re-release naar aanleiding van het overlijden van Antonie Kamerling
- 24: 3js: Je vecht nooit alleen/Never alone (26 maart 2011), Engelse versie van Songfestivallied alleen te downloaden
- 22: Jan Smit: je naam in de sterren (28 maart 2009), na vier weken waren de configuraties op en zakte het nummer als een baksteen

Overigens is afgelopen vrijdag alsnog de fysieke cd-single van ‘Never alone’ van 3js uitgekomen tezamen met de karaoke versie en de videoclip. We zijn benieuwd waartoe dat volledige week leidt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten